Super način za opuštanje i poboljšanje cirkulacije, ali se ne preporučuje svima: Evo koje osobe ne smeju da drže podignute noge uza zid
Foto: Shutterstock

Instruktor joge iz Los Anđelesa Lori Rubenstein Fazzio, navod da pacijenti koji su otklonili limfne žlezde zbor karcinoma, često imaju problem sa limfedemom. To je stanje usled kojeg se višak tečnosti sakuplja u tkivima i izaziva oticanje (edem) određenih delova tela, najčešće ruku ili nogu. Posebno pacijenti kojima otiču noge mogu imati koristi od ove poze. I pored toga, što ne postoji lek za limfedem, pravovremeni tretman može da umanji rizike od infekcija i komplikacija.

Kada stojimo ili sedimo tokom dužeg vremenskog perioda dolazi do osećaja nelagode ne samo u nogama, već i u donjem delu leđa. Podignute noge uza zid su odličan način relaksacije ovog dela kičmenog stuba. Ova joga poza preporučuje se i kao način opuštanja u stanjima povišenog stresa. Preporuka je da pre spavanja noge postavimo uza zid. Biće dovoljno svega nekoliko minuta da opustimo um i telo i lakše utonemo u san.

Rubenstein Fazzio kaže da bi ovu pozu, pojedine osobe trebalo da praktikuju tek posle konsultacije sa lekarom. Pojačan oprez savetuje se pacijentima koji se leče od oboljenja srca, osobama koje pate od kongestivne srčane insuficijencije i visokog krvnog pritiska.

– I pored toga što ova poza može biti dobar način da se rastereti kičmeni stub, osobe koji pate od  bolova ili ukočenosti u donjem delu leđa ili imaju diskus herniju treba da izbegavaju ovaj pozu – rekao je Fazzio.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading