NUTRICIONISTI UPOZORILI Prestanete da jedete ovo ulje jer usporava metabolizam
Foto: printscreen/TikTok

Metabolizam je važan za gubitak težine. Spori metabolizam sagoreva manje kalorija, što znači da se više kalorija skladišti kao telesna mast, dok brzi metabolizam brže sagoreva kalorije, što objašnjava zašto neki ljudi mogu da jedu mnogo i ne nagomilavaju kilograme.

Na sreću, znamo koje namirnice ubrzavaju, a koje usporavaju metabolizam, pa možemo da kreiramo jelovnik koji će odgovarati našim potrebama. Konkretno, nutricionisti Džej Kovin i Džil Mondžin savetuju izbegavanje jedne vrste ulja jer ona u velikoj meri usporava metabolizam.

"Ako želite da jedete zdravije i da smršate, klonite se prerađenih biljnih ulja, koja uključuju sojino, kukuruzno i suncokretovo ulje", savetuje dvojac She Finds. Kako tvrde, većina biljnih ulja koja danas jedemo prerađena je na način koji ljudima otežava sagorevanje masti.

"Sada znamo da mnoga biljna ulja mogu sadržati skrivene trans masti ili delimično hidrogenizovana ulja skrivena ispod oznaka sastojaka kao što su 'zaštićena mešavina' ili 'mešavina biljnog ulja'. ​​

Poznato je da trans masti i hidrogenizovana ulja uzrokuju disfunkciju srca kao što je visok holesterol i visok holesterol i 'mešavina biljnog ulja'. na kraju začepljene arterije", upozorava Mongene.

Američki časopis za kliničku ishranu kaže da se upotreba biljnih ulja za kuvanje i/ili pečenje ne preporučuje jer povećavaju LDL holesterol i nisu tako zdrava za srce kao maslinovo ulje ili ulje kanole.

"Takođe, biljna ulja sadrže samo tragove hranljivih materija, što znači da kuvanje sa ovim uljem ne čini mnogo za vaše telo u poređenju sa drugim uljima sa većim sadržajem nezasićenih masti, poput maslinovog ulja", dodaje Kovin. Ulje avokada je takođe dobra alternativa, savetuju nutricionisti.


PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading