Sve sastojke sigurno već imate: Napravite sami lek protiv kašlja
Foto: Pexels

Pokušajte da napravite neki od ova tri najefikasnija prirodna leka, a ako ni to ne pomogne potražite pomoć lekara. 

List lovora u sebi sadrži magnezijum, kalijum, kalcijum, mangan, gvožđa, a od minerala sadrži A i C vitamin. Može se koristiti kako za lečenje kašlja i prehlade tako i za grip i bronhitis.

Čaj od lovorovog lista za kašalj se pravi tako što se 3 lista lovora preliju sa 250 mililitra vrele vode. Ostavite neka lišće lovora ispušta svoje sokove dok god ne postane mlak.

Onda ga procedite i ispijajte šolju čaja tokom čitavog dana.

Još jedan način da spremite ovaj čaj jeste da usitnite lovorov list, u šolju dodate dve kašike lovora i prelijte kipućom vodom. Ostavite da čaj odstoji 10 minuta. Možete ga ispijati do tri puta u jednom danu.

Ovaj čaj najviše pomaže kod iskašljavanja, a takođe se pije i kod zadržavanja vode u organizmu, naročito u zglobovima.

Čaj od crnog luka

Uporan suvi kašalj često može dovesti do toga da i vi i vaši ukućani provedete čitavu noć budni. Ovaj čaj od luka, koji, nažalost, nije preterano ukusan je pravo čudo kada je u pitanju zaustavljanje kašlja. Ukoliko ga ispijate svaku noć, čaj će prestati kroz nekoliko dana.

Za ovaj prirodni lek za kašalj i bol u grlu će vam biti potrebno:

  • 1 crveni luk (jer sadrži više antioksidanasa od crnog)
  • 6dl vode
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika meda

Priprema: U šerpicu koja ne zagoreva najpre stavite dve kašike šećera, kada šećer počne da se karamelizuje dodajte polako svu vodu. Prilikom sipanja pazite da voda ne poprska šporet. Isecite luk na krupne delove, nije neophodno sitno ga naseckati. Zatim ga dodajte u šerpicu.

Sačekajte dok voda provri, onda pustite neka se luk krčka još par minuta. Sklonite sa ringle i ostavite neka luk odstoji u čaju još 10 ili 15 minuta. Na kraju, kada budete hteli da pijete čaj dodajte kašiku meda.

Lek za kašalj kod dece

Kad je u pitanju prirodni lek za kašalj kod dece, najviše vam preporučujemo ovaj zato što je najukusniji i deca će ga najradije koristiti.

Biće vam potrebno:

  • 2 banane (najbolje je da budu bar sa pegama ili malo starije),
  • 400 mililitra vode,
  • 2 kašičice meda

Za prirpemu u lončić stavite 400 mililitra vode, dok voda provri napravite pire od banane. Dodajte banane u vodu, dobro promešajte, ostavite neka se krčka pet minuta. Nakon toga sklonite lonac sa vatre, i ostavite da se banana natapa u vodi još pola sata. Povremeno promešajte, kako bi se ovaj prirodni lek za kašalj od banane što bolje sjedinio.

Tek kada se malo ohladi, dodajte 2 kašičice meda. Dobićete gusti čaj ili kašu, koji će se još više zgusnuti kada se malo ohladi. Možete dati detetu da ispija ovaj čaj tokom čitavog dana ili ga može piti 4 puta po 100 mililitra.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading