Važna je za detoks organizma: Tri namirnici koje čuvaju zdravlje jetre
Foto: Shutterstock

Najbolja hrana za jetru, odnosno izbor namirnica koji pomaže da ostane zdravija i bolje obavlja funkciju, važan je segment i ishrane i brige o zdravlju. Funkcija jetre je višestruka –  reguliše  metabolizam, razgrađuje masnoće i pretvara vrednosti unesenih namirnica u energiju, a važna je i za detoksikaciju organizma.

Ovsena kaša 

Najbolja hrana za jetru je ona koja sadrži dosta vlakana. To je jedna od prvih stvari koja jetri pomaže u dobrom obavljanju funkcije. Ovsena kaša i ovsene pahuljice su dobar predlog za zdrav doručak. Istraživanja pokazuju da ovsena povoljno kaša utiče na smanjenje viška kilograma i masnih naslaga na stomaku. To je i dobar način da se spreče bolesti jetre.

Brokoli

Povrće bi trebalo da bude osnova zdrave ishrane, uz ravnomernu zastupljenost drugih namirnica. Studije su pokazale da brokoli može da pomogne u zaštiti od nealkoholne masne bolesti jetre. Iako ukus brokolija za mnoge nije primamljiv, može se pripremiti na zdrav način, a da bude ukusniji. Kada ga skuvate na pari, iseckajte i pomešajte sa bademima, suvim brusnicama ili orasima. Najbolji način da začinite brokoli je maslinovo ulje, beli luk i balzamiko sirće. I drugo zeleno lisnato povrće (kelj, zelena salata) spada u kategoriju „najbolja hrana za jetru“.

Badem

Orašasti plodovi su odličan izvor vitamina E, hranljive materije za koju istraživanja pokazuju da može biti od pomoći u zaštiti od bolesti masne jetre. Bademi su dobri i za srce. Umesto nezdravih grickalica, dnevno pojedite šaku badema – tako imate i ukusnu, a i zdravu grickalicu. Takođe, možete ih dodati u salate.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading