STUDIJA AMERIČKIH NAUČNIKA Pola tablete aspirina dnevno smanjuje rizik od malignih bolesti?!
Alo

Dnevno uzimanje malih doza Aspirina može smanjiti rizik od raka i sprečiti širenje maligne bolesti, pokazuje studija američkih naučnika objavljena u časopisu Journal of the National Cancer Institute.

Istraživanje je vodio dr. Eric Jacobs iz Američkog društva za rak u Atlanti, a ono je obuhvatilo 100.139 ljudi.


Blagotvorno dejstvo

Pokazalo se da uzimanje 75 miligrama aspirina dnevno tokom 11 godina smanjuje smrtnost od raka za 16 procenata. Blagotvorno dejstvo ovog leka posebno se primećuje kod nekih vrsta tumora, pa uzimanje malih doza Aspirina dnevno može da smanji rizik od umiranja od karcinoma jednjaka i želuca i kolorektalnih tumora za 40 odsto.

Tri sjajne studije

Ova studija je samo jedna u nizu studija poslednjih godina koje pokazuju preventivnu ulogu aspirina u borbi protiv raka. Tako su britanski naučnici na čelu sa prof. Piter Rotvel sa Univerziteta Oksford u martu ove godine u prestižnom časopisu Lancet objavio je čak tri studije koje ukazuju da se antitumorski efekat javlja nakon samo tri do pet godina svakodnevne upotrebe leka.

Svi pacijenti koji uzimaju aspirin pet godina imaju 15 odsto manji rizik da umru od raka, dok oni koji uzimaju lek duže od pet godina imaju 37 odsto manji rizik da umru od raka. Međutim, dugotrajna upotreba Aspirina takođe može dovesti do negativnih nuspojava, krvarenja u stomaku i smetnje u varenju.

Još je rano za preporuku „Iako su nedavni dokazi o uzimanju aspirina ohrabrujući, prerano je za globalne preporuke“, rekao je Džejkobs za Gardijan.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading