Želite da prestanete da jedete meso? Otkrijte šta može da se desi sa vašim organizmom ako doneste ovu odluku
Foto: Shutterstock

Neko to radi iz etičkih razloga, neko - zbog preferencija ukusa, a neko - "zbog zdravlja". Naučnici se još uvek ne slažu oko toga koliko je dobar ovaj drugi razlog, pošto štetnost mesa – kao ni bezuslovna korist vegetarijanstva – nisu naučno dokazane. Na vama je da jedete meso ili ne, a mi ćemo vam reći kako će to uticati na vaše telo.

Počnimo sa pozitivnim. Za razliku od životinjske hrane, biljna hrana ne izaziva autointoksikaciju, ne truje ljudsko telo proizvodima raspadanja u procesu varenja. Generalno, kada jedete meso, opterećenje gastrointestinalnog trakta je mnogo veće nego kada jedete biljne proizvode, pa nakon tanjira vrućeg ili sočnog odreska možete osetiti težinu u stomaku. Shodno tome, kada je većina vaše ishrane biljna, vaš sistem za varenje se oseća mnogo bolje.

Osim toga, kako pokazuju mnoge studije, pristalice vegetarijanstva manje pate od hipertenzije, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Smanjuje rizik od gojaznosti i koronarne bolesti srca. Još jedan plus je što biljni proizvodi, za razliku od životinja, ne doprinose razvoju ateroskleroze, jer nemaju aterogena svojstva.

Ako su vas gore navedene prednosti navele da ozbiljno razmislite o prelasku na biljnu ishranu, imajte na umu da će izgradnja uravnotežene ishrane bez upotrebe životinjskih proizvoda biti mnogo teža. Prvi problem sa kojim se suočavaju ljudi koji odluče da se odreknu mesa je nedostatak proteina. Činjenica je da su životinjski proteini kompletni (sadrže svih 12 esencijalnih aminokiselina koje naše telo ne može sam da proizvede), dok biljni proteini nisu. To jest, ako pojedete porciju pilećeg filea, odmah dobijate svih 12 aminokiselina. Da biste dobili isti set aminokiselina od biljne hrane, moraćete da kombinujete nekoliko proizvoda odjednom.

Jednako značajan nedostatak potpunog odustajanja od mesa je povećan rizik od nedostatka gvožđa. Činjenica je da je u proizvodima životinjskog porekla gvožđe, koje se bolje apsorbuje od gvožđa iz biljnih proizvoda (15-35% naspram 2-20%).

Drugi "nuspojave" odustajanja od mesa uključuju nedostatak omega-3 masnih kiselina. Ali to uopšte nije zastrašujuće, jer se uz kompetentan pristup planiranju ishrane nedostatak ovih supstanci može izbeći. Ako ne jedete meso, već jedete ribu i morske plodove, nema razloga da brinete. Ako ove namirnice nisu u vašoj ishrani, pokušajte da dodate više orašastih plodova, semenki, lanenog ulja i avokada.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading