NEMOJTE PRETERIVATI: Doktorka objasnila zašto ne sme da se jede više od 2 kriške lubenice dnevno!
Foto: Shutterstock

Lubenica sadrži obilje vitamina, kao i dosta vode, što je čini sjajnim letnjim osveženjem, ali treba imati na umu nekoliko stvari. Pre svega treba je jesti umereno, najviše dve kriške dnevno!

Endokrinolog na Univerzitetskoj bolnici u Moskvi dr Zuhra Pavlova, na prvom mestu upozorava da je voće puno fruktoze. Višak fruktoze, posebno ukoliko se unosi na prazan stomak, dovodi do masne degeneracije jetre, a fruktoza uopšte doprinosi razvoju gojaznosti. Osim toga, fruktoza utiče na određene hormone u organizmu, zbog čega dolazi po povećanja apetita.

S druge strane, lubenicu treba da uvrstite u svoju ishranu, ali umereno, zato što sadrži obilje vitamina, pre svega A i C.

Jedno parče lubenice pruža čak 25% dnevnih potreba za vitaminom C, koji je važan za zdravlje zuba i desni, za funkcionisanje imuniteta, apsorbovanje gvožđa.

Vitamin A, koji se takođe nalazi u lubenici, ima važnu ulogu u zdravlju očiju, kostiju, ali i u reprodukciji. Takođe, utiče i na proizvodnju limfocita i imuni sistem, a iz jednog parčeta lubenica zadovoljićete 30 odsto dnevnih potreba za vitaminom A.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading