Kajsija čini čuda za zdravlje, čuva srca, poboljšava vid i varenje, evo koliko treba da se pojede dnevno
Shuterstoock

Kajsije stimulišu odbranu organizma od infekcije, jačaju zube i kosti. Ako se kajsije pojedu pre obroka, dobro utiču na varenje, a zbog visokog sadržaja gvožđa preporučuju se slabokrvnim osobama.

Zbog velike količine vitamina A koji sadrži, smatra se najboljim prirodnim saveznikom u očuvanju vida i očuvanju zdravlja kože.

Kajsije su omiljeno letnje voće mnogima, a kako imaju samo 48 kalorija u 100 grama, idealne su i za sve one kojima je stalo do linije. U kajsijama možete uživati bez kajanja!

Save Share Veruje se da je predak ovog ukusnog voća severna Kina, odakle ga je Aleksandar Veliki doneo na Mediteran. Sezona kajsija traje od juna do kraja avgusta, pa su mirisne kajsije idealna grickalica tokom leta.

Nutricionisti ističu da kajsije svakako treba što više konzumirati jer sadrže vitamine B kompleksa, folnu kiselinu, vitamin E, a bogate su i gvožđem, pa se preporučuju svima koji imaju problema sa anemijom. Kajsije su jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina A, C, B kompleksa, kalijuma i beta karotena.

Pomažu telu da se odbrani od bakterijskih infekcija, obnavljaju oštećeno tkivo, razvijaju jače zube i kosti i poboljšavaju vid. Kajsije sadrže i puno karotena, zbog čega imaju žuto-narandžastu boju, kao i vitamin C i kalijum. Veoma su korisni za vid i štite kožu od sunca zahvaljujući provitaminu A.

Budući da su bogat izvor biljnih vlakana, blagotvorno deluju na varenje, pa se preporučuju osobama koje imaju problema sa varenjem. Sveži sok od kajsije koristi se kao lek za groznicu i kožne bolesti, hladi i ubrzava uklanjanje digestivnog otpada, a pomaže i kod kožnih problema poput ekcema ili opekotina.

Kajsije mogu biti vrlo ukusan doručak u kombinaciji sa drugim svežim voćem, sa žitnim pahuljicama ili kašama, a od svežih kajsija možete pripremiti ukusne kompote, džemove, sokove ili rakiju.

Savet za nabavku:

Pri kupovini vodite računa da kajsije nisu zelenkaste ili pretvrde, a ako su mekane, dobro pogledajte da kora nije počela da potamni. Ako ih skladištite na sobnoj temperaturi, trebalo bi ih koristiti za nekoliko dana. U frižideru mogu da stoje malo duže, ali su ukusniji ako im nije hladno.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading