VEKOVIMA SE KORISTI ZA VRAĆANJE SNAGE I JAČANJE IMUNITETA: Magična biljka lek je za pluća, jetru, želudac...
Foto: Youtube/Printscreen

Pozitivno deluje na jetru i žučne puteve, posebno u kombinaciji sa svojom rođakom podubicom i gujinom travom. U kombinaciji sa hajdučicom, trava iva je dobar lek za zaustavljanje proliva.

Vekovima se upotrebljavala za lečenje infekcija disajnih organa. Antimikrobno dejstvo trave ive potvrdila je pre nekoliko godina grupa mladih naučnika iz Srbije. Iva u kombinaciji sa omanom i očajnicom je dobar pomoćni lek za sve one koji pate od upale pluća. Kao i ostale gorke biljke, iva se često upotrebljava za pravljenje gorkih travarica koje otvaraju apetit i jačaju organizam.

VEKOVIMA SE KORISTI ZA VRAĆANJE SNAGE I JAČANJE IMUNITETA: Magična biljka lek je za pluća, jetru, želudac...

Foto: Youtube/Printscreen

 

Mešavina trave ive i pelina je dobar lek za sve osobe koje pate od gastritisa izazvanog manjkom želudačne kiseline. Kao i sve biljke sa gorkim materijama, čaj od ive pije se nezaslađen i uvek pre jela.

Iva je biljka koja raste uz zemlju. Prilikom branja treba biti veoma pažljiv jer se biljka lako čupa iz korena i samim tim uništava. Ivu je najbolje seći oštrim makazama. Naravno nikada ne zaboravite da se izvinite biljci i da joj objasnite da je berete za zdravlje.

Čaj za jačanje organizma

Sastojci:

100 g trave iva (Teucrium montanum)

100 g matičnjaka (Melissa officinalis)

100 g hajdučice (Achilea millefolium)

100 g majčine dušice (Thymus serpyllum)

Priprema: Sve biljke pomešati, pa jednu supenu kašiku smeše preliti šoljom ključale vode, promešati poklopiti i ostaviti da stoji 20 minuta. Procediti i nezaslađeno popiti pola sata pre jela. Piti tri šolje na dan.

Čaj za brži oporavak kod upale pluća

Sastojci:

100 g trave iva (Teucrium montanum)

100 g omana (Inula helenium)

100 g očajnice (Marrubium vulgare)

Priprema: Sve biljke pomešati, pa tri supene kašike smeše preliti sa 750 ml ključale vode, promešati poklopiti i ostaviti da stoji 30 minuta. Procediti i nezaslađeno piti u toku dana u mnjim gutljajima.

Biljna mešavina za normalizaciju rada jetre

Sastojci:

20 g trave iva (Teucrium montanum)

20 g gujine trave (Silybum marianum)

20 g maslačka (Taraxacum officinale)

Priprema: Sve biljke samleti u blenderu, čuvati u dobro zatvorenoj tegli na tamnom mestu. Svakog dana uzimati po jednu kafenu kašičicu praha sa malo vode ili čaja od nane, tri puta na dan, pola sata pre jela. Kura traje mesec dana (kada se smeša potroši samleti novu).

Gorka travarica za lečenje organa za varenje

Sastojci:

20 g trave iva (Teucrium montanum)

10 g lincure (Gentiana lutea)

10 g podubice (Teucrium chamaedrys)

10 g iđirota (Acorus calamus)

Priprema: Biljke staviti u čistu, suvu flašu ili teglu. Preliti litrom jake voćne rakije prepečenice. Dobro zatvoriti i ostaviti na tamnom i hladnom mestu 12 dana uz češće mućkanje. Procediti i piti po jednu čašicu pre jela.
Prah za jačanje imunitetaFoto:shutterstock

Prah za jačanje imuniteta

Sameljite u mlinu za kafu po 10 g trave ive (Teucrium montanum) i kičice (Erythrea centaurium). Prah čuvajte u čistoj i suvoj tegli. Uzimajte po pola kafene kašičice tri puta na dan sa malo vode ili čaja pol sata pre jela.

Vino protiv malaksalosti

Sa litrom kvalitetnog crnog vina prelijte 100 g trave ive (Teucrium montanum). Ostavite da stoji na tamnom i hladnom mestu 12 dana. Procedite i pijte po jednu rakijsku čašicu pola sata pre jela.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading