ZASTRAŠUJUĆE! U SRPSKOM MEDU PRONAĐEN STREPTOMICIN: Posledice po zdravlje su nemerljive
Foto: printscreen/tvprva

U uzorcima meda dvojice pčelara čiji su proizvodi bili spremni za izvoz pronađeni su tragovi antibiotika, i to čak 14 puta veći od granica propisanih pravilnikom. O ovoj temi su na TV Prva govorili stručnjaci, a veterinar Vladimir Mlađan je pojasnio kako se otkriva prisustvo antibiotika u medu.

„Antibiotik u medu može da se otkrije jedino hemijskim analizama. Ima više razloga zašto se nalazi u medu, jedan od razloga je što je nekad po zakonu bilo dozvoljeno korišćenje antibiotika u pčelarstvu u suzbijanju određenih bakterijskih oboljenja. To već godinama nije dozvoljeno, ali mislim da neki pčelari još uvek to rade. Oni to ne stave direktno u med, nego se to radi kroz prihranu pčela šećernim sirupom“.

Na pitanje kako to utiče na zdravlje čoveka, koji kasnije pojede takav med, kaže:

„Opasno je u tom smislu što se onda u čovečjem organizmu na bakterije na koje bi taj antibiotik mogao da deluje razvija rezistencija i onda danas-sutra nama da zatreba taj antibiotik on neće delovati“.

Iako prema važećem pravilniku prisustvo antibiotika u medu uopšte nije dozvoljeno, veterinar ističe da je posebno greška koristiti streptomicin.

„Ako se nalazi streptomicin u medu, to je katastrofa jer deluje na gram-negativne bakterije, dok su u pčelarstvu gram-pozitivne bakterije, tako da ovaj antibiotik ništa ne može pomoći. Ali imamo drugi problem, a to je primena streptomicina kod bakterijskih oboljenja bilja, e tu je situacija da se može isto naći u medu streptomicin, a da pčelar o tome zaista ništa nije znao“.

Stanko Rajić iz Udruženja pčelara ističe da pčelari često iz neznanja koriste antibiotike.

„Misle da korišćenje antibiotika koji su nekad bili dozvoljeni, da time nešto preventivno pomažu pčelama. Zdrava ishrana, određeni suplementi, b+, to je energetski dodatak i to je sve prirodna ishrana“.

Stručnjaci su saglasni da med koji sadrži antibiotike uopšte ne bi ni smeo da se nađe na rafovima, a veterinar Mlađan istakao je da misli da se na tome radi.

„Mislim da Savet pčelarske organizacije radi na tome, da se stvari tu popravljaju, ali mislim da treba još da se dođe do toga da se svi pčelari registriju, ne samo zbog antibiotika nego i zbog drugih stvari. Suština je u tome da svaki med koji se nađe u prodaji morao bi da prođe sve kontrole“...

Ceo tekst pročitajte na sajtu penzionisani.rs!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading