NAJVEĆA GREŠKA KOJU PRAVE SVE DOMAĆICE Zbog ovoga vam luk u jelu postaje gorak i težak za probavu
Foto: Shutterstock

Beli luk je jedna od omiljenih namirnica ljudi sa ovih prostora, zbog toga ga mnogi dodaju u razna jela. Ali, glavno pravilo koje treba uvek da imate na umu jeste da se beli luk dodaje pred kraj pripreme jela.

Prženje belog luka na samom početku spremanja poželjno je u slučaju pripreme malog broja jela, poput spanaća. Ali, i tada ne smete ubacivati beli luk u vrelo ulje jer će izgoreti velikom brzinom. Tako postaje gorak i težak za probavu.

Nutricionistkinja tvrdi da kada se beli luk zagreje, alicin, koji je najaktivniji sastojak u njemu, gotovo se potpuno deaktivira, čime se smanjuju zdravstvene dobrobiti ove namirnice.

Fantastična aroma i odličan ukus koji daje jelima, nisu jedine osobine koje volimo belog luka – on nam pruža i mnogo zdravstvenih prednosti.

Naime, beli luk sadrži supstancu zvanu alicin, koja ne samo da mu daje posebnu aromu, već i doprinosi njegovim zdravstvenim prednostima. Međutim, određene metode ili pripreme pomažu u očuvanju dobrobiti belog luka više od drugih.

Ako kuvate neko jelo sa belim lukom, morate da se pridržavate nekih pravila kako biste zadržali ukus i dobrobiti, pa evo zašto treba da pričekate 10 minuta između seckanja i upotrebe, piše “Mirror”.

Nutricionistkinja Mumal Asif objasnila je “pravilo od 10 minuta” koje morate da ispoštujete. Naime, ona tvrdi da kada se beli luk zagreje, alicin, koji je najaktivniji sastojak u njemu, gotovo se potpuno deaktivira, čime se smanjuju zdravstvene dobrobiti ove namirnice.

Međutim, jedna jednostavna promena tehnike kuvanja, može pomoći u očuvanju tih dobrobiti. Kako kaže nutricionistkinja, beli lik bi trebalo da zgnječite, usitnite ili iseckate i da ga držite podalje od toplote oko 10 minuta. Za to vreme stvara se maksimum alicina koji ostaje netaknut tokom kuvanja. Nakon toga možete ga koristite za prženje ili pečenje koliko god želite.

Beli luk se već vekovima koristi u kuvanju raznih vrsta jela, a zdrav je jer ima visok sadržaj antioksidansa. Takođe ima moćna antivirusna, antibakterijska i protivupalna svojstva.

Međutim, ono što ovu namirnicu čini toliko zdravom jeste koliko minerala i vitamina sadrži. Osim visokog sadržaja alicina, beli luk sadrži i minerale poput cinka, fosfora i magnezijuma, kao i vitamine C, niacin, K, folnu kiselinu i tiamin.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading