Ulje jojobe: Sredstvo koje čini čuda za kosu i kožu
Foto: Shutterstock

Jojoba je po strukturi slična sebumu, masnoj supstanci koju lojne žlezde luče kao prirodan način održavanja kože i kose vlažnom. Iako je reč o ulju, jojobino može da smanji masnoću kože modulacijom prirodne proizvodnje sebuma i jedno je od ulja koje najviše prija masnoj koži. Zahvaljujući visokom nivou joda, ovo ulje balansira i sprečava prekomerni rast bakterija koje mogu prouzrokovati izbijanje akni. Prednost jojobe, koja se često zaboravlja, je ta što je prirodni uništivač mikroba i pomaže u sprečavanju bilo kakvog razvoja bakterija na koži. To praktično znači da će se, ako jojobu redovno nanosite na kožu, smanjiti i mogućnost pojave kožnih neravnoteža i bolesti, poput akni i mitisera.

Zajedno sa pojačavanjem vlage ,koja je najveći borac protiv suvoće, peruti i svraba, ulje jojobe može da spreči gubitak kose zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima. Jedan od glavnih uzroka gubitka i opadanja kose je oksidativni stres izazvan zagađenjem vazduha, stresom i neadekvatnom ishranom. Dakle, ako povećate upotrebu antioksidanata (i interno i lokalno), teoretski to može da pomogne da se ojačaju i koren i vlas. I ne samo to – ulje jojobe takođe može da poboljša otpornost pramenova na lomljenje. Sa manje lomljenja i opadanja kosa, dobija veći volumen, gušća je i zdravija.

Ako želite da poboljšate izgled finih bora, pojačate elastičnost i zategnete kožu, vitamin E je sastojak koji vam je neophodan. Ulje jojobe bogato je vitaminom E – hranljivim sastojkom koji deluje kao antioksidans za jačanje zidova kapilara u koži, istovremeno poboljšavajući elastičnost i hidrataciju. Neka istraživanja su otkrila da ulje jojobe stimuliše sintezu kolagena.

Takođe, može se naći u kremama za sunčanje, jer pomaže u sprečavanju oštećenja kolagena od UV zraka. Ovo može biti vrlo korisno ako želite da sprečite oštećenje i starenje kože koja je previše izložena suncu. Jednostavno možete kapnuti nekoliko kapi u svoju omiljenu kremu za sunčanje koju već koristite i tako još više pojačati korisno dejstvo zaštite.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading