Muči vas nesanica? Zahvaljujući ovoj tehnici utonućete u san za tren oka
Foto: Shutterstock

Doktorka Lindzi Brauning, specijalizovana za probleme sa spavanjem, veruje da ova tehnika uspavljivanja uspeva i preporučuje je svojim pacijentima s nesanicom da je isprobaju.

Ova metoda prvi put je spomenuta u knjizi "Relax and Win: Championship Performance" iz 1981. Tvrdilo se da ima uspeha u 96 odsto slučajeva nakon šest nedelja vežbanja.

Počnite tako što ćete opustiti mišiće na čelu, oči, obraze, vilicu i usredsredite se na disanje. Pazite da vam ramena nisu napeta. Spustite ih što niže možete i držite ruke opuštene uz telo, uključujući šake i prste. Zatim duboko udahnite i polako izdahnite opuštajući grudi, stomak, butine, kolena, noge i stopala. Dok to radite, oslobodite se stresa. Razmislite o dva scenarija. Prvo, ležite u čamcu na mirnom jezeru. Nema ničega, samo plavo nebo iznad vas. Drugo, ležite u crnoj baršunastoj ležaljci u mračnoj sobi. Kad počnete da razmišljate o bilo čemu drugom, ponavljajte 10 sekundi reči "ne razmišljaj" ili "ne misli".

- Metoda deluje jer vam daje zadatak da opustite mišiće u telu umesto da vam se u glavi roje neželjene misli - kaže dr Brauning.

Prema njenom iskustvu, ljudi često ne mogu da spavaju jer im je um previše zauzet ili su anksiozni.

- Vojna tehnika spavanja vrlo je slična tehnici progresivne relaksacije mišića kojom podučavam svoje klijente s nesanicom. Postoje i druge tehnike koje možete da isprobate kako biste lakše zaspali, poput sporog dubokog disanja ili brojanja - dodaje doktorka.

Dugogodišnji problem s nesanicom je teško rešiti običnim tehnikama opuštanja i u tom slučaju bi trebalo da pootražite pomoć stručnjaka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading