Ne možete da se odbranite od komaraca? Moguće je da vam nedostaje ovaj vitamin
Foto: Pixbay

Acetofenon je hemikalija koja se obično koristi kao miris u parfemima, ali i metabolički nusproizvod koji obično proizvode određene bakterije nastanjenje na koži i u crevima sisara.

Naučnici su u svrhe eksperimenta uklonili kožu ili crevne bakterije sa zaraženih miševa, pa ih potom izložili komarcima. Komarce i dalje više privlačili zaraženi miševi sa osiromašenim crevnim bakterijama u poređenju sa neinficiranim miševima. Stručnjaci smatraju da ima osnova da su mikrobi kože izvor acetofenona.

Značaj vitamina A

Naučnici su primetili da zaraženi miševi imaju smanjen nivo važnog molekula za borbu protiv mikroba koje proizvode ćelije kože, nazvanog RELMa. Sve obo bi kako naglašavaju moglo da znači da su denga i zika virusi potisnuli proizvodnju ovog molekula, čineći miševe ranjivijim na infekciju.

Vitamin A i njegova srodna hemijska jedinjenja snažno podstiču proizvodnju RELMa, zbog toga su naučnici zaražene miševe hranili derivatom vitamina A tokom nekoliko dana, pa potom merili količinu RELMa i Bacillus bakterija. Zaraženi miševi tretirani derivatom vitamina A bili u stanju da vrate svoje nivoe RELMa na nivo neinficiranih miševa i da smanje količinu Bacillus bakterija i na taj način nisu više više privlačili komarce.

Nedostatak vitamina A u zemljama u razvoju

Dr Penghua Wang kaže da je cilj da se ono što nauče primeni na pacijente. Nedostatak vitamina A zapažen je u zemljama u razvoju, u podsaharskoj Africi i jugoistočnoj Aziji, gde su preovlađujuće virusne bolesti koje prenose komarci.

– Naši sledeći koraci su da istražimo da li dijetetski vitamin A ili njegovi derivati mogu da odbiju komarce od ljudi zaraženih zika i denga virusom i da dugoročno utiču na smanje bolesti koje prenose komarci – ističe dr Wang.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading