NIKAKO NE MEŠAJTE OVE NAMIRNICE Mogu izazvati bolove u stomaku
Foto: Shutterstock

Nepravilno kombinovala hrana može da izazove bolove u stomaku, nadimanje, gasove, umor i opšti osećaj nelagode.

Kada to radimo dugo, može doći čak i do ozbiljnijih simptoma: osipa, lošeg zadaha i hroničnih digestivnih tegoba.

Dve visokoproteinske namirnice

Jaja i slanina su vrlo popularan spoj u pripremi doručka, ali je preporučljivije da se on izbegava. Ove obe namirnice sadrže obilje proteina koji mogu da opterete stomak i varenje traje duže nego što bi inače. Stručnjaci obično savetuju da se najpre jede laganiji protein - jaje, a tek potom meso.

Citrusi i mleko

Mleko se vari duže nego pomorandže i limun, a kada se oni pomešaju mleko se zgrušava, što dalje vodi do gorušice i pojave neprijatnih gasova. Neki ljudi su, uz to, netolerantni na laktozu, a da nisu svesni toga, što može da izazove dodatno opterećenje.

Mleko i banane

Često vidimo recepte za smutije ili zdrave jutarnje ovsene kaše s mlekom i dodatkom voća, a neretko je tu banana, zbog obilja energije koju pruža. Međutim, mleko i banane se, kada ih jedete zajedno, vare vrlo sporo, zbog čega možete da se osećate iscrpljeno bez nekog posebno objašnjenja.

Voće uz glavno jelo

Iako se većina voćki vari vrlo brzo, to nije slučaj s "teškim" čorbama. Zato, dok se ostatak hrane ne svari, voće ga čeka i počinje da se fermentiše i sve to je vrlo opterećujuće za digestivni trakt. Zato se preporučuje da se ipak izbeavaju egzotični recepti s voćem u okviru glavnog jela, kao i da se voće kao užina ne jede odmah posle obroka.

Sirevi i hladno piće

Ko još ne voli da picu "zalije" slatkim gaziranim pićem? Iako je ovo naizgled spoj iz snova, on nije preporučljiv ako želite da sačuvate svoj stomak. Naime, sve što sadrži sir teže se apsorbuje u organizmu ako do digestivnog trakta dođe u društvu gaziranog pića, pa može doći do bolova i osećaja nelagode.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading