OVE NAMIRNICE TOPE KILOGRAME Ubrzavaju metabolizam i čiste telo
Foto: Shutterstock

Gojaznost je prekomerna telesna masa nastala usled povećanja masnog tkiva u organizmu.

Faktori rizika za nastanak gojaznosti su različiti.Promenite ishranu i uvedite fizičku aktivnost, kako bi uspešno regulisali telesnu težinu.

Za početak izbacite hranu koja vam sigurno smeta i nije korisna vašem organizmu.Izbacite lisnata testa, grickalice, gazirane sokove, suhomesnate proizvode, prženu i pohovanu hranu.Bazirajte ishranu na voću, povrću i žitaricama, i koristite neke od navedenih namirnica kako bi ubrzali rad metabolizma.

Cimet

Cimet reguliše nivo šećera u krvi i pomaže sistemu za varenje, kao i metabolizmu da se pokrene.Jedna kašičica cimeta dnevno, dovoljna je da pokaže prve rezultate i ubrza rad metabolizama.

Crni biber 

Crni biber je snažan antioksidans, bogat prirodnim fenolima koji čiste od slobodnih radikala i podstiču metabolizam masti što doprinosi mršavljenju. Biber ima sposobnost da poboljšava probavu i povećava apsorpciju hranljivih sastojaka.Njegov glavni sastojak, alkaloid piperin, već nekoliko sati posle unosa povećava sagorevanje masti za 8%.Najbolji je sveže samleven, jer tada sadrži najviše piperina.Crni biber podstiče metabolizam, rad bubrega i stvaranje enzima za varenje.Možete ga stavljati u gotova jela ili u salate.

Đumbir

Đumbir poboljšava rad probavnog sistema, topi masti i izbacuje toksine iz organizma.Koristi se kao čaj od đumbira, a može služiti i kao dodatak drugim napicima.

Zeleni čaj

Kofein iz zelenog čaja pospešuje energiju i oslobađa masti iz ogranizma. Zeleni čaj je moćni antioksidant koji smanjuje rizik od ateroskleroze, infarkta, raka želuca.Najuspešniji je kao sredstvo za regulisanje i održavanje težine, a ne preporučuje se u slučaju alergije na kofein, kod nesanice i kod epilepsije.

Ljute papričice

Kapsaicin kao glavni sastojak ljute papričice,sagoreva masti i ubrzava metabolizam.Istraživanja su utvrdila da se masnoća pretvara u tečnost 20 minuta nakon što pojedete ljutu papričicu.

Čia semenke

Čia semenke su bogate nezasićenim mastima i vlaknima koja će vas zasititi na duži period.One su već poznate i kao lek koji se koristi u regulisanja dijabetesa i kardiovaskularnih oboljenja.

Kinoa semenke

Bogate su magnezijmom koji je glavni izvor energije i prirodni regulator šećera u krvi.Ne sadrže gluten, pa se preporučuju u bezglutenskoj ishrani. Veoma malo goje, a dugo drže sitim.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading