UKOLIKO NISTE ZNALI Topla čokolada zdrava kada se jede, ali bolja kada se pije
Foto: Pixbay

Jača mozak

Nedavne naučne studije pokazale su da topla čokolada dobro deluje na rad mozga. Flavonoidi iz čokolade utiču na prokrvljenost mozga i dotok kiseonika, odnosno poboljšavaju cirkulaciju. Tako drže i krvni pritisak pod kontrolom.

Sadrži više antioksidanasa

Istraživači sa američkog Univerziteta Kornel zaključili su da topla čokolada sadrži više antioksidanasa od zelenog čaja i vina.Štaviše, topla čokolada sadrži više antioksidanasa od "obične" table čokolade, pošto se oni više oslobađaju na jačoj temperaturi.

Topla čokolada s nanom

Sastojci:

osam čokoladnih bombona

dve šolje mleka
četiri kapi ekstrakta od nane

Pomešajte čokoladne bombone sa toplim mlekom i tako napravite toplu čokoladu.Sklonite sa ringle, sipajte u šolje i dodajte po dve kapi ekstrakta od mente i poslužite.

Podiže raspoloženje

Čokolada je poznata kao "podizač" raspoloženja. Kad je u tečnom stanju, lučenje endorfina, hormona sreće, mnogo je brže. Zato je bolji izbor za predah kad ste pod stresom ili ako ste depresivni. Negativna strana tople čokolade jeste što sadrži šećer, koji nikako nije dobar za zdravlje. Zato bi trebalo da pijete toplu čokoladu bez šećera, tako da maksimalno iskoristite svojstva tog napitka.

Pomaže u skidanju kilograma

Ukoliko želite da skinete neki kilogram, verovali ili ne, topla čokolada može da vam pomogne u tome. Ako se napravi sa malo šećera, što joj je gotovo jedina mana, posle nje će vam se smanjiti želja za visokokaloričnim namirnicama poput krofni, testa i kolača.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading