Vratili ste se sa odmora, i čini vam se da vam kosa opada više nego inače? Evo šta možete da uradite
Foto: Pink

Leti gubimo više kose, to je činjenica, i postoji način da oporavimo kosu nakon odmora i pripremimo je za zimu.

- Sezonsko opadanje kose je realna stvar, i brojne studije pokazale su da tokom leta imamo više vlasi koje su u telogenoj fazi, odnosno fazi mirovanja - kazala je dermatološkinja Iris Rubin.

Ona je objasnila da se, inače, oko 85% vlasi na našoj glavi nalazi u fazi rasta. Tek 15% je u telogenoj fazi odnosno fazi mirovanja - pred ispadanje.

- Studije su pokazale da se ovaj odnos menja tokom leta, i da tokom toplih meseci imamo više vlasi u fazi mirovanja nego onih koje rastu. Naravno, logično je da će te vlasi vremenom otpasti. Vrhunac tog opadanja je u avgustu i septembru - rekla je ona.

Nije, međutim, potpuno jasno zašto je tako. Postoje stručnjaci koji dovode letnje opadanje kose u vezu sa evolucijom, jer je kosi glavna funkcija da greje glavu, ne da bude lepa, obojena, kovrdžava ili ispeglana. Kosa nije ukras već ima i važnu ulogu u našem životu.

Druga teorija navodi da UV zračenje tokom sunčanih meseci oštećuje vlasište i kosu i da je zbog toga opadanje i lomljenje kose češće, ali za to još uvek ne postoji definitivna naučna potvrta.

Možete uraditi tri stvari, navodi dr Rubin. Kosu negujte i hranite više tokom letnjih meseci, jer je hidrirana kosa jaka, a osušena kosa slaba i lakše će pucati i opadati. Budite nežni s kosom, nemojte je prečesto sušiti fenom niti zatezati gumicama i šnalama tako da vas "zaboli". Čak i hemijske tretmane kose kao što su bojenje i šatiranje svedite na minimum da biste kosi dali barem mesec dana da se oporavi.

Komentari (0)

Loading