USPORITE STARENJE BEZ AGRESIVNIH, SKUPIH TRETMANA: 10 namirnica za jaku kosu i blistavu kožu
Foto: Printscreen/instagram

Ako želite da sprečite starenje, imate blistavu kožu i jaku kosu, važno je da unesete prave vitamine. Neki od njih su vitamini A, C, B3, E i K - koje možete pronaći u hrani i suplementima.

Maske za lice od paradajza i avokada, kao i kokos i ananas za kosu, hrana na ovoj listi su jednostavna rešenja za zdravu kosu i kožu.

Spanać je poznat po svojim svojstvima korisnim u borbi protiv starenja. Sadrži vitamine A i C koji obnavljaju ćelije kože i održavaju ih zdravima. Vitamin C je posebno potreban za izgradnju kolagena i novih ćelija kože, bez kojih bismo imali suvu, perutavu kožu.

Kokosovo ulje Redovnim masiranjem kose kokosovim uljem rešićete se peruti. Kokosovo ulje ima antimikrobna svojstva, sadrži laurinsku kiselinu i masne kiseline koje pomažu u jačanju i rastu kose. Takođe podmlađuje kosu, ističući njen prirodni sjaj.

Orah su sjajna grickalica ako želite zdravu i blistavu kožu. Hranljive materije koje sadrže pomažu koži da zadrži vlagu, smanji upale i zaštiti je od štetnih efekata UV zračenja. Orah takođe doprinose zdravlju kose jer su puni vitamina B koji podržava rast kose, jača je i smanjuje gubitak kose.

Ananas je poznat po hidrataciji kože i sprečavanju stvaranja bora. Veoma je bogata antioksidantima, vitaminima i mineralima koji prečišćavaju kožu, oslobađajući je od akni, a sadrži i bromelain, protein koji smanjuje oticanje kože. Ananas možete naneti direktno na kožu ili ga svakodnevno konzumirati.

Ostrige su bogate mineralom cinkom, poznatim po jačanju imunološkog sistema i poboljšanju stanja kože. Cink pomaže u održavanju strukture kože i doprinosi podeli i rastu ćelija.

Masna riba Ako tražite najlakši način da poboljšate izgled kose i kože, ono što vam treba možete pronaći u obližnjoj prodavnici. To su omega-3 riblje ulje u obliku dodataka ili riba poput lososa, tunjevine ili sardina. Masna riba je prirodni hidratant, čini kožu hidratizovanom, a kosu sjajnom.

Crveno vino ima mnoštvo zdravih svojstava, a jedno od njih je i to što kožu čini zdravom. Resveratrol je antioksidans koji se prirodno nalazi u crvenom vinu, a koji dokazano čisti kožu, smanjuje pojavu akni i sprečava razvoj novih bakterija na koži.

Paradajz Umesto skupih preparata, nanesite sok od paradajza na lice. Isecite ga i iscedite sok, dodajte i sok od krastavca, a zatim nanesite smešu na lice, što je odličan način za borbu protiv masne kože. Takođe, kiselost paradajza je odlična u borbi protiv akni, a hranljive materije su savršeno sredstvo za čišćenje kože.

Avokado je mnogo više od zdrave hrane - odličan je i za negu kože. Možete ga jesti, ali i nanositi direktno na kožu. Maska od avokada smanjiće bore, a sok će vratiti koži sjaj. Možete ga utrljati u kosu da biste sprečili isušivanje i umirili nadraženu kožu glave.

Crna čokolada Verovali ili ne, možete jesti ukusnu hranu i imati zdravu kožu. Tamna čokolada je puna antioksidansa, posebno flavonoida, koji se bore protiv pojave bora, poboljšavaju cirkulaciju i štite kožu od štetnih efekata UV zračenja.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading