Kremast i fin fil: Nežni kokos kolač sa korom kao pamuk
Foto: Youtube/Printscreen

Sastojci i priprema:

Kora: 

  • 4 krupnija jaja 
  • 5 ravnih kašika šećera
  • 5 vrhom punih kašika brašna
  • 100 ml. ulja
  • 100 ml. vode 
  • 1 kašika kakao praha
  • 1 kašika arome ruma (ne mora) 
  • 1 kesica praška za pecivo 
  • 1 kesica vanilin šećera

Fil: 

  • 1 litra mleka 
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 1 kesica pudinga od vanile ili slatke pavlake
  • 200 gr. kokosovog brašna
  • 150 gr. maslaca ili margarina (neka bude na sobnoj temperaturi ili ga stavite u toplu rernu posle pečenja kore)

Glazura:

  • 200 gr. čokolade 
  • 4 kašike ulja

Ovaj kolač može i bez glazure, pospite samo malo kokosa odozgo. Kora Prvo uključite rernu na 200 stepeni, pripremite tepsiju dimenzije 30x20 ili približno. Možete staviti pek papir ili podmazati uljem i posuti brašnom. Umutite belanca u čvrts sneg, postepeno dodajte šećer iu vanilin šečer. Mutite da se šećer rastopi.

Dodajte žumanca na kraju, njih takodje mikserom spojite sa belancima i šećerom. Dodajte sve ostale sastojke, ulje, vodu, rum, brašno, kakao, prašak za pecivo. Varjačom lagano promešajte i sipajte u tepsiju. Odmah stavite u zagrejanu rernu i pecite oko 25 minuta,

Fil Izmešajte brašno, šećer i puding sa 200 ml. mleka. Zakuvajte u prokuvanom mleku i ostavite da se ohladi. Dodajte maslac koji je bio na sobnoj temperaturi i sve zajedno umutite mikserom. Na kraju umešajte 150 gr. kokosovog brašna. Ako vam je fil malo ređi stavite ga na pola sata u zamrzivač ili na sat vremena u frižider da očvrsne. Napomena: ovo samo radite ako ste koru izvadili iz tepsije i kolač filujete na tacni. Ako ga filujete u tespiji ne morate ga stavlajti u frižider.

Nafilovan kolač prelijte rastopljenom čokoladom, pospite sa preostalih 50 gr. kokosa. Kratko vratite u frižider da se čokolada stegne, isecite i uživajte. Prijatno!

Komentari (0)

Loading