NOVO PROŠIRENO IZDANJE KNJIGE: “Mato Gracić i dubrovački Srbi katolici”
Promo

Posle velikog interesovanja čitalaca za knjigu “Gospar Mato Gracić – Uspon i pad Srba rimokatolika u Dubrovniku” čiji je tiraž prodat za nepunu godinu, pred čitaocima je knjiga “Mato Gracić i dubrovački Srbi katolici”.

 

I ovo izdanje bavi se istorijom Srba u Dubrovniku na naučno-popularan način, proširujući temu na sudbine Srba katolika u celoj Dalmaciji i Boki kotorskoj, kao i njihovu međusobnu povezanost i vezanost za Srbiju.

U knjizi “Mato Gracić i dubrovački Srbi katolici” izneto je dosta novih istorijskih podataka i činjenica koje će izvesno biti zanimljive zainteresovanoj ali često nedovoljno ili nimalo upućenoj javnosti u sve ono što su kao trag ostavili ljudi čija imena nose pojedine ulice i delovi gradova u Srbiji, a koji su neopravdano pali u zaborav, što zbog dinamičnih istorijskih promena, što zbog oskudne građe koja je često nestajala u ratnim vihorima.

Postojanje Srba rimokatolika minimiziraju i pokušavaju da ospore mnogi. I među Srbima ima onih koji su mišljenja da Srbi katolici nisu mogli da budu Srbi jer nisu pravoslavne vere!

Gotovo ceo život dr Mato Gracić je posvetio jačanju srpskokatoličkog pokreta u Dubrovniku, u to vreme respektabilnog kulturnog i političkog pokreta sa prepoznatljivim nacionalnim, kulturnim utemeljenjima i izuzetne intelektualne snage.

Slučaj dr Gracića je metafora pomalo zaboravljenih, snažnih, često dramatičnih i tragičnih sudbina rimokatoličkih Srba koji su platili visoku cenu svoje ljubavi prema srpstvu.

Knjigu možete kupiti klikom OVDE.

Komentari (0)

Loading