INDIJA DOBILA PRVI NOSAČ AVIONA DOMAĆE PROIZVODNJE Ima posadu od 1.600 vojnika, može da ponese 30 aviona i helikoptera (VIDEO)
Printscreen

Brod "Vikrant“, dug je 262 metra, proizveden je u brodogradilištu Kočin, na jugu zemlje, a danas je nakon 17 godina izgradnje i testiranja uz prisustvo premijera Modija svečano porinut u sklopu obeležavanja 75. godišnjice nezavisnosti Indije, preneo je Rojters. Indija već ima jedan nosač aviona, "Vikramaditja", koji je 2004. kupljen od Rusije.

- Danas se Indija pridružuje onim zemljama u svetu koje mogu da proizvedu tako ogroman nosač aviona sa domaćom tehnologijom - rekao je Modi.

"Može da ponese 30 letelica"

"Vikrant" je najveći brod napravljen u Indiji, ima posadu od oko 1.600 ljudi i može da ponese 30 letelica, uključujući lovce i helikoptere. Procenjuje se da je izgradnja "Vikranta" koštala 2,5 milijardi dolara.

"Vikrant" će biti spreman za potpuno operativno delovanje do kraja sledeće godine, pošto se izvrše probna sletanja aviona MIG-29K, ruske proizvodnje koji se koriste na drugom indijskom nosaču aviona, prenosi Rojters.

Indija je jedan od najvećih svetskih uvoznika oružja, i potrošila je za tu namenu 12,4 milijarde dolara između 2018. i 2021, ali nastoji da razvije sopstvene proizvodne kapacitete u trenutku kada njen ključni dobavljač, Rusija vodi rat u Ukrajini i suočava se sa sankcijama, navodi britanska agencija.

Komentari (0)

Loading