NAJVEĆI UBICA TENKOVA NA SVETU Vojska Srbije ima pakleno oružje u svom arsenalu, ova zver je strah i trepet za svako oklopno vozilo (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen

9M133 "Kornet" je moderna ruska protiv-oklopna vođena raketa (NATO oznaka  AT-14 Spriggan). Namenjena je za borbu sa protiv glavnih borbenih tenkova. Domet protivtenkovske rakete je osam kilometara i može da probije debljinu oklopa od jednog metra.

Raketa 9M133 zajedno sa lanserom 9P163-1 sa tronošcem i termičkim nišanom 1PN79-1 čini raketni sistem 9K135 "Kornet" koji može da nosi i njime upravlja pešadijska posada od dve osobe.

9K135 "Kornet" smatra jednim od najsposobnijih ruskih protiv-oklopnih sistema. U ruskoj upotrebi je od kasnih 1990-ih, ali ne u velikom broju, sve do 2010-ih. Izvezeno je i u  Izvozi se i proizvodi po licenci u nekoliko zemalja. Većina izvoznih korisnika nalazi se na Bliskom istoku, gde je već korišćena u raznim sukobima. "Kornet" takođe koristi nekoliko južnoameričkih i afričkih nacija.

Vojska Srbije je kupila "Kornet" za potrebe svog arsenala početkom 2022. godine, što Srbiju čini jedinom vojnom silom u regionu koja ima ovakav sistem.

Razvoj

Prvi put je predstavljen 1994. godine od strane Biroa za projektovanje KBP i od tada je inspirisao suptilnu, iako upornu, potražnju iz mnogih zemalja — uključujući države koje tradicionalno nisu bile kupci ruskog naoružanja. Projektil je počeo da se razvija 1988. godine kao modularni, univerzalni sistem sposoban da uništi bilo koju metu.

Zamišljen kao zamena za sveprisutni 9K113 Konkurs (NATO oznaka AT-5 ili Spandrel), koji je uživao široku upotrebu u Sovjetskoj armiji i Varšavskom paktu, izgled i rad "Kornet"- a potpuno su odstupili od njegovih prethodnika iz Hladnog rata. Raketu je konačno usvojila ruska armija 1998. godine.
"Kornet" probija oklop debljine od 1.100 do 1.300 milimetara, bolji je od američkog "džavelina", lako je prenosiv kamionom ili helikopterom.

Domet protivoklopne rakete je od 150 do 8.000 metara, a temperaturni opseg sistema je od –20 stepeni do 60 stepeni Celzijusovih.

NAJVEĆI UBICA TENKOVA NA SVETU Vojska Srbije ima pakleno oružje u svom arsenalu, ova zver je strah i trepet za svako oklopno vozilo (FOTO/VIDEO)

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

 

Karakteristike

"Kornet" spada u prenosive raketne sisteme. Stativ lanser sa raketom spremnom za ispaljivanje je težak oko 66 kg. Kada se teret podeli na više ljudi, "Kornet" može da se prenosi na velike udaljenosti pešadijom. Međutim, većina standardnih operativnih procedura prevozi "Kornet" i njegovu posadu vozilom.

Probojnost oklopa: 1 000 mm
Domet: 5,5 km
Dužina rakete: 1200 mm
Prečnik projektila: 152 mm
Težina rakete: 8,2 kg
Ukupna težina sa lanserom: 29,2 kg
Težina bojeve glave: 7 kg
Tip bojeve glave: Tandem HEAT
Navođenje: lasersko

Vojska Srbije

Impresivna borbena sposobnost "Kornet"-a odražava njegovu rastuću važnost u modernom ratovanju gde su ubojna sredstva za rušenje vozila i objekata (pa čak i niskoletećih aviona) preko potrebna.

NAJVEĆI UBICA TENKOVA NA SVETU Vojska Srbije ima pakleno oružje u svom arsenalu, ova zver je strah i trepet za svako oklopno vozilo (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 

Krajem novembra 2021. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je isporuku ovog naoružanja, nakon susreta sa ruskim predsednikm Vladimirom Putinom u Sočiju.

Vučić je tada istakao da je veome zadovoljan što je Srbija mogla da nabavi ovaj sistem, kao i značajne količine raketa i lansirnih uređaja, čime se pobošljava operativna sposobnost Vojske Srbije.

- To je jedno od najboljih, a možda i najbolje protivoklopno oružje u svetu. - izjavio je tada Vučić.

Vojska Srbije zvanično je predstavila ovaj sistem 3. januara 2022. Lanseri će pored pešadijske upotrebe biti integrisani i na oklopna vozila BOV M-16 Miloš.

Verzije sistema

Kornet-EM - Unapređeni Kornet ATGM sa sistemom za navođenje laserskim snopom i dometom od 8 ili 10 km. 

Kornet-M - Poboljšana verzija. Dostupan je i u konfiguracijama koje se montiraju na vozilo. Ovo protivtenkovsko oružje koristi poboljšani bacač stativa i poboljšane nišane. Koristi iste rakete kao i Kornet-EM. 

Kornet-D - Nosač protivtenkovskih raketa sa dalekometnim ATGM-ovima Kornet-EM. Zasnovan je na Tigr 4k4 pomoćnom vozilu koje nosi 8 Kornet EM na dva odvojena lansera. Ova raketa se takođe koristi na novim bespilotnim kupolama teških IFV „Armata“, „Kurganec-25“ i oklopnih vozila „Bumerang“.

Kornet-D1 - Unapređeni protivtenkovski raketni nosač, opremljen poboljšanim sistemom Kornet-M. Nekoliko ovih vozila je demonstrirano 2015. godine.

Kornet-T - Nosač ATGM-a zasnovan na šasiji BMP-3. Kornet-T je naoružan dvostrukim lanserima raketa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading