POTPUNI HAOS U UKRAJINSKOJ VOJSCI! "Azov" podneo prijavu protiv generala: "Ubio je više ukrajinskih vojnika nego bilo koji ruski komandant"
Foto: EPA/EPA-EFE/OLEG PETRASYUK


Bogdan Krotevič, komandant brigade Azov, izazvao je pažnju javnosti podnošenjem prijave Državnom istražnom birou protiv neimenovanog ukrajinskog generala zbog navodnih ratnih zločina. Krotevič je na svom kanalu na Telegramu napisao da je zatražio otvaranje istrage protiv generala čije ime nije otkrio, ističući da je taj general, prema njegovom mišljenju, odgovoran za gubitak regiona, desetina gradova i hiljada vojnika.

- Napisao sam pismo Državnom istražnom birou u kome tražim da se otvori istraga protiv jednog vojnog generala koji je prema mom mišljenju ubio više ukrajinskog vojnog osoblja nego bilo koji ruski general - napisao je načelnik Azova na svom kanalu na Telegramu.


Pismo upućeno Državnom istražnom birou

U svom pismu Državnom istražnom birou, Krotevič je istakao da je pokušao da informacije o generalovim akcijama prenese višim vlastima, ali da većina njih nije pokazala interesovanje za tu problematiku. Kao načelnik Azova, on je izrazio frustraciju zbog činjenice da se sudski goni komandante bataljona i brigada za manje gubitke u poređenju sa generalom koji, prema Kroteviču, nije odgovarao za značajnije gubitke na terenu.

- Komandantima bataljona i brigada sudi se za gubitak osmatračnice dok se generalu ne sudi za gubitak regiona i desetina gradova i gubitak hiljada vojnika. Vojska razume o kakvom čoveku govorim jer ga 99 odsto vojske mrzi zbog onoga što radi. Taj čovek počinje istragu protiv komandanata koji napreduju i koji ne gube tlo pod nogama, ali ne pokreće zvaničnu istragu protiv sebe, muka mi je od toga, prešao je Rubikon - rekao je Krotevič.

General protiv koga je podneta prijava

Ukrajinski portal Strana je otkrio da je general protiv koga je načelnik štaba Azova podneo prijavu komandant Združenih snaga Jurij Sodol. Ovo nije prvi put da Sodol postaje predmet kritika, a ranije je zamenica šefa Komiteta Vrhovne rade za nacionalnu bezbednost i odbranu Marijana Bezuglaja javno kritikovala njegovo vođenje Oružanih snaga Ukrajine.

- Kritike na račun ukrajinske komande od strane novinara i političara iznete su više puta od početka rata, međutim, prvi put se dogodilo da jedan od njegovih direktnih podređenih, visoki oficir jedne od najpoznatijih ukrajinskih jedinica, otvoreno progovori protiv jednog od predstavnika najviše komande Oružanih snaga Ukrajine. To bi mogao da bude indirektan znak koji ukazuje na ozbiljne probleme na frontu i unutar ukrajinske vojske - navodi Strana.


Strana je istakla da su kritike na račun ukrajinske komande iznete više puta od početka rata, ali da je retkost da jedan od direktnih podređenih, poput visokog oficira brigade Azov, otvoreno progovori protiv jednog od predstavnika najviše komande Oružanih snaga Ukrajine. Ovo bi mogao da bude indirektan znak ozbiljnih problema na frontu i unutar ukrajinske vojske, navodi Strana.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading