Vladimir Putin
Foto: Alo/Alo Ilustracija

Oleksij Nežpapa, komandant Ratne mornarice Oružanih snaga Ukrajine, dao je takvu izjavu u intervjuu sa Dmitrom Gordonom, bivšim članom Gradskog veća Kijeva i novinarom, u ponedeljak.

"Dani Krimskog mosta su odbrojanu", rekao je Neižpapa Gordonu, prema prevodu Novog glasa Ukrajine.

"Mislim da ne moramo dugo da čekamo — ove godine sigurno", dodao je on.

Kerčki most od 12 milja otvoren je četiri godine nakon ruske aneksije Krima 2014. godine i od tada je bio ključna ruta za snabdevanje i logistiku koja povezuje rusko kopno sa okupiranim Krimom.

Ukrajina je više puta gađala most, u više napada počevši od oktobra 2022.

Nežpapa nije precizirao kako će Ukrajina ispuniti svoje obećanje.

Kerčki most je od strateškog značaja za Rusiju jer je to najkraći kopneni put do Krima, a ruska vojska ga koristi za transport velike količine opreme i vojnika u Ukrajinu.

Takođe ima ogroman simbolički značaj. Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je most „čudom“ kada je prvi put otvoren 2018. godine, dok ga je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski opisao kao „neprijateljski objekat“ koji je izgrađen u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Od potpune invazije Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, most je više puta oštećen. Eksplozija rezervoara za gorivo odnela je deo u oktobru 2022, samo dan nakon 70. rođendana Vladimira Putina, primoravši Rusiju da preduzme popravke.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading