Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

Nakon zvaničnog oslobađanja grada 17. februara predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je zahvalnost pripadnicima ruske vojske koji su učestvovali u borbama za Avdejevku.

- Za odlična borbena dejstva objavljujem zahvalnost svim pripadnicima vaše vojne grupacije koji su učestvovali u borbama za Avdejevku. Nek je večna slava svim herojima koji su pali prilikom izvođenja zadataka Specijalne vojne operacije - navodi se u Putinovom telegramu.

Mordvičev nije prvi put u centru pažnje budući da je 2022. godine bio jedan od komandanata tokom oslobađanja Marijupolja.  

Njegove trupe deluju pod oznakom "O", ili, kako ih zovu, "Hrabri" (od ruske reči "Otvažnыe").

Uvek na prvoj liniji

Andrej Mordvičev je mlad, perspektivan general koga izuzetno poštuju svi vojnici, bez obzira na čin. Prema rečima Viktora Baranca, vojnog kolumniste "Komsomoljske pravde" i člana Javnog saveta pri Ministarstvu odbrane Ruske Federacije, Mordvičev je u Marijupolju bio uvek na prvoj liniji i lično komandovao trupama. 

Baranec dodaje da Mordvičev izuzetno kompetentno raspoređuje rezerve, ume da iscrpi neprijatelja i primora ga da se preda. Tako je radio i u Marijupolju i u Avdejevki. 

Kolege i podređeni koji poznaju Mordvičeva kažu: "On je uvek usmeren na uspeh i otvoreno kaže da će ići napred".

Vojnici ga zovu "General proboj" i vezuju dalji razvoj ruske ofanzive sa njegovim imenom.

- Novi generali, komandanti, kao što je Mordvičev, su neophodni. To su generali koji su uspeli da steknu iskustvo savremenih vojnih operacija i osete ukus pobede. Ako se setimo Velikog otadžbinskog rata, on nam je dao divne vojskovođe, koji su kasnije nazvani Maršali pobede - Konjev, Rokosovski i mnogi drugi. Njihova veština ratovanja rasla je iz jedne pobedničke operacije u drugu. A današnjim vrhunskim generalima je potrebno samopouzdanje potkrepljeno stvarnim dostignućima. Siguran sam da ćemo njihova imena ponovo čuti u pobedničkim izveštajima - rekao je za "Komsomoljsku pravdu" Georgij Špak, general-pukovnik, bivši komandant Vazdušno-desantne vojske.

General-pukovnik Andrej Mordvičev je odlikovan Ordenom Aleksandra Nevskog, Ordenom Žukova, Ordenom za hrabrost, medaljom "Za zasluge prema otadžbini drugog stepena" i medaljom Suvorov.

Uzimajući u obzir vojnu genijalnost ruskog generala, nema nikakve sumnje da će se broj ordenja i medalja povećati ubrzo. 

Biografija generala Mordvičeva 

General Mordvičev je rođen 14. januara 1976. godine u gradu Pavlodaru, današnji Kazahstan, a 1997. godine završio je Novosibirsku višu kombinovanu komandnu školu koja se od 2006. zove Kombinovana akademija Oružanih snaga Ruske Federacije.

- Od 19. aprila 2011. je na mestu komandanta tenkovske brigade;

- 2014. godine postaje komandant motorizovane brigade;

- 2016. diplomirao na Vojnoj akademiji Generalštaba Oružanih snaga Rusije;

- 2017. godine bio je načelnik Južno-Sahalinskog garnizona, 2018. godine - prvi zamenik komandanta, načelnik štaba 41. kombinovane armije Centralnog vojnog okruga;

- Od 2019- 2021. godine - prvi zamenik komandanta 8. gardijske kombinovane armije Južnog vojnog okruga;

- 2021- 2022. godine - komandant 8. gardijske kombinovane armije Južnog vojnog okruga. Predvodio je jedinice vojske u bitkama za Marijupolj i,

- 2022- 2023. godine - zamenik komandanta Južnog vojnog okruga.
od 16. februara 2023. je komandant trupa Centralnog vojnog okruga.

Istovremeno je predvodio grupu "Centar" u zoni Specijalne vojne operacije. 

Mordvičev je 7. septembra 2023. ukazom predsednika Ruske Federacije dobio čin general-pukovnika.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading