avion borbeni
Foto: EPA/EPA-EFE/ANTHONY ANEX

Ova izjava je efektivno poništila dogovor, naglašavajući ozbiljan nesporazum između Australije i Ukrajine usred očajničkih pokušaja ukrajinskih pilota da izbegnu ruske avione.

Incident se dogodio dok se Ukrajina snalazila u izazovima izbegavanja ruskih boraca, otkrivajući značajnu pogrešnu komunikaciju između dve nacije.

Premijer Entoni Albanez izjavio je da je Australija među najvećim donatorima vojne pomoći Ukrajini van NATO-a.

Ipak, odnosi između vojske dve zemlje su zategnuti zbog nevoljnosti australijskog ministarstva odbrane da ispuni ukrajinske zahteve. Ovo uključuje helikoptere MRH-90 "Taipan", koji su već bili demontirani kada ih je Ukrajina zatražila u decembru.

Za razliku od mnogih drugih zemalja, Australija je odlučila da ne otvori ponovo svoju ambasadu u Kijevu, smanjujući direktan kontakt između nacija.

Ukrajinska vlada, uključujući predsednika Volodimira Zelenskog i njegove savetnike, šalje mešovite signale o svojim vojnim potrebama, što komplikuje pregovore.

Ideja da Australija obezbedi lovce Hornet prvobitno je predložena u martu prošle godine, a dva meseca kasnije pojavile su se vesti da je američka vlada bila „povoljno raspoložena” prema transferu aviona, koji je bio u službi Kraljevskog australijskog vazduhoplovstva od 1984. a penzionisani su 2021. godine.

Hornet, dizajnirani za nosače aviona, imaju robusne stajne trapove pogodne za ukrajinske piste oštećene u ratu, što im omogućava da polete i slete na kratkim trakama.

Ukrajina je, međutim, započela razgovore sa američkim i evropskim vladama za manje robusne F-16 fajting Falkone, plašeći se logističkih izazova istovremenog upravljanja dve vrste stranih lovaca.

F/A-18 Hornet

Izveštaji su se pojavili 6. juna da Australija i SAD razgovaraju o transferu 41 F/A-18 Hornet u Ukrajinu, koji će biti zamenjen modernijim F-35. Desetine starih, ali ispravnih F-18 će verovatno biti dostupne za izvoz kako Australija, Kanada, Švajcarska i Finska pređu na lovce F-35, izvestio je Politiko.

F/A-18 Hornet, američki višenamenski lovac baziran na nosačima razvijen 1970-ih, služi kao primarni borbeni avion američke mornarice, a njime upravlja i nekoliko evropskih i azijskih zemalja.

Klasifikovan i kao borbeni i kao jurišni avion, Hornet je u upotrebi od 1983. godine, sa borbenim radijusom od oko 1000 km, prenosi "Novi glas Ukrajine" (The New Voice of Ukraine).

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading