PUCA LI RUSKA ČELIČNA ODBRANA?! Ukrajinska ofanziva dobila na zamahu, ali...
Foto: EPA/EPA Russian Defence Ministry Press

Poslednjih dana povratili su kontrolu nad dva važna naselja u blizini Bahmuta, od kojih se oba – Kliščivka i Andrivka – nalaze na uzvišenju (Kliščivka je oko 100 metara viša od centra Bahmuta). Ovo je, naravno, strateški veoma važno jer bi ukrajinske snage ovde mogle da stvore novo uporište sa ciljem stvaranja daljeg pritiska na Bahmuta.

Podsetimo, otkako je grad krajem maja ove godine pao u ruke ruskih snaga, borbe zapravo nikada nisu jenjavale. Nastavljeni su sukobi u okolnim naseljima, ali i u prigradskim naseljima. Ruske snage nisu uspele da stvore uporište od Bahmuta za nastavak ofanzive, ali je tu počela višemesečna ruska odbrana, koja je sada prisutna na celoj liniji fronta.

Ukrajina je ta koja gotovo isključivo vodi ofanzivne operacije. Naravno, to ne znači da je Rusija odjednom izgubila svaki potencijal za nešto slično.

Očigledno je reč o ruskoj taktici koja ima za cilj da iscrpi ukrajinsku vojsku do jesenjeg „mutnog perioda“, zasnovanu na računici da će ukrajinska strana u ovoj situaciji (gde Ukrajina napada, a Rusija brani) imati znatno veće gubitke od Rusa.

S druge strane, pad Bahmuta je nešto što ukrajinska strana nikada nije ni priznala, a tvrde da se bitka za grad i dalje vodi. U praktičnom smislu, to zapravo i nije bitka za sam grad, ali svakako jeste za okolinu, a ako ukrajinske snage zaista opkole Bahmut, čak i poluokruženje sa cele zapadne i južne strane, mogle bi da ugroze ruske snage unutar grada.

Jer mi zapravo ne znamo tačno stanje ruskih snaga unutar Bahmuta. To je nešto o čemu Ministarstvo odbrane ne govori. Znamo da su glavni akter bitke za Bahmut bile Vagnerove snage. Ali u međuvremenu je Vagner „izvučen iz igre” nakon što je eliminisano celo njihovo rukovodstvo, uključujući Jevgenija Prigožina usled tragičnog događaja.

Posle Vagnera, rečeno je da će čečenske snage na čelu sa Ramzanom Kadirovim preuzeti kontrolu nad gradom. Nije poznato da li se to dogodilo i u kojoj meri. Poslednjih dana, međutim, pojavile su se različite spekulacije u vezi sa zdravstvenim stanjem čečenskog lidera. Da li to znači da Bahmut trenutno drži prvenstveno ruska regularna vojska? Čini se da je tako, i očigledno im je naređeno da se fokusiraju na odbranu do daljnjeg.

S druge strane, postoje tvrdnje o velikom prodoru sa ukrajinske strane. Njihov glavni general Aleksandar Sirski rekao je da su u bici kod Bahmuta (Kliščivka i Andrivka) eliminisane „najbolje ruske jedinice”. Reč je o, kako tvrdi, ruskim jedinicama 72. motorizovane brigade i 31. i 83. vazdušno-jurišne brigade.

Ali Sirski takođe tvrdi da ruske snage kontranapadima pokušavaju da povrate kontrolu nad nedavno izgubljenom teritorijom.

„Ova naselja, na prvi pogled mala, bila su važni elementi u liniji odbrane neprijatelja koja se protezala od Bahmuta do Horlovke. Kao rezultat uspešnih dejstava naših trupa, neprijateljska odbrambena linija – koju je pokušao da zatvori bacanjem svih raspoloživih rezervi u bitku – sada je probijena“, rekao je Sirski.

Treba napomenuti da je ruska vojska u subotu negirala gubitak Andrivke.

Da li je ukrajinska ofanziva dobila na zamahu? Poslednjih dana svakako, ali generalno, od juna, povratili su kontrolu nad samo oko 50 kvadratnih kilometara teritorije, a sporost kontraofanzive kritikuju zapadni saveznici Ukrajine, piše Advance.hr.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading