"PUTIN NEĆE STATI, A ONDA ĆE SE UMEŠATI NATO I TO JE KRAJ" Dramatične prognoze bivšeg ukrajinskog ministra ukazale na neuspeh mogućih pregovora
Foto: EPA/Alo Ilustracija/EPA

On je za taj britanski list naveo da ruski predsednik Vladimir Putin ostaje odlučan da uništi Ukrajinu potpuno i da njene građane asimilira u Rusku federaciju.

Rusija traži priznavanje okupiranih teritorija Ukrajine kao svojih teritorija u zamenu za završetak rata“, navodi Reznikov, pa dodaje: “Međutim, ovo je očigledno samo zbog jedne stvari – da se kupi malo vremena, pregrupiše i konačno reši ‘ukrajinsko pitanje’. Rusija ne priznaje postojanje Ukrajine i ukrajinskog naroda. Krajnji cilj je uništavanje Ukrajine i asimilacija njenog stanovništva.”

Gardijan navodi da ovi komentari Reznikova dolaze u jeku kritika na račun sporosti ukrajinske kontraofanzive, uprkos vestima o nbekom napredovanju. Gardijan je podsetio da ukrajinskoj vojsci tek predstoji težak zadatak da povrati veliki deo teritorije koju su Rusi okupirali.

U svom tekstu za Gardija, Reznikov, međutim, tvrdi da se Putin neće zaustaviti na Ukrajini. “Puštajući Rusiju da zadrži okupirane teritorije Ukrajine dovešće samo do toga da porastu ambicije Kremlja što će opet dovesti do novog velikog rata u istočnoj evropi. To će neizbežno uvesti i NATO u rat, sa svim neizbežnim rizicima”, istakao je Reznikov.

Ukrajinski recept za pobedu, nastavio je Reznikov, je jasan. To uključuje obnavljanje granica Ukrajine iz 1991. godine, povlačenje ruskih trupa, reparacije i “kažnjavanje ratnih zločinaca“.

Ističe i da Ukrajina mora da se integriše u bezbednosne paktove kao i u “amandmane u međunarodnom pravu“ kako bi se sprečile „slične agresije“ u budućnosti.

Uoči predsedničkih izbora u SAD 2024. i mogućeg povratka Donalda Trampa u Belu kuću, Reznikov poziva ministre odbrana “prijateljskih zemalja” da nastave vojnu podršku Ukrajini. “Pozivam na jedinstvo, hrabrost i konsolidovanu akciju. To je jedini način da spasemo ovaj svet od katastrofe Trećeg svetskog rata”, naveo je Reznikov.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading