SNAŽNE EKSPLOZIJE U LUGANSKU Povređen poslanik ruske Dume, među ranjenima i deca
Foto: Twitter/printscreen

"Vatrogasci i sve hitne službe su na licu mesta. Utvrđuju se okolnosti incidenta i informacije o nastradalima", rekao je Pasečnik.

On je rekao da je Lenjinski kvart grada granatiran na „Dan republike“, koji je praznik u otcepljenom regionu. Dve rakete su pogodile industrijsku zonu grada, saopštio je Koordinacioni komitet LNR.

Komitet je tvrdio da je korišćen raketni sistem „Grom“ ukrajinske proizvodnje. Grom je balistička raketa koja bi imala domet da pogodi Lugansk i ranije je korišćena u sukobu. Lokalne vlasti u Lugansku nisu dale nikakve dokaze da je ona korišćena u ovom napadu.

Grad je retko bio na udaru ukrajinskih snaga od ruske invazije, jer je izvan dometa njihovih raketnih i raketnih sistema dugog dometa, kao što je HIMARS.

Na jednom Telegram nalogu je pisalo da su se dogodile dve eksplozije i da je dim vidljiv nad gradom. Na video snimku objavljenom na internetu vidi se veliki stub crnog dima.

Ruska novinska agencija TASS citirala je bivšeg zvaničnika u Lugansku koji je rekao da su „prvi put ukrajinske oružane snage upotrebile rakete dometa od 150 kilometara (oko 93 milje)“, nakon najmanje dve eksplozije u gradu u petak uveče.

Predstavnik Dume, donjeg doma ruskog parlamenta iz partije Jedinstvena Rusija, Viktor Vodolacki, povređen je u granatiranju Luganska, prenosi Interfaks, pozivajući se na saopštenje ruskih vlasti pripojene LNR.

Vodolatski je od početka podržavao rusku invaziju na Ukrajinu, zbog čega je pod sankcijama EU, SAD, Ujedinjenog Kraljevstva i niza drugih zemalja. U artiljerijskoj vatri je povređeno je i šestoro dece.

Leonid Pasečnik, šef pripojene LNR, rekao je da je četvoro od njih ukazana pomoć na licu mesta, dok su dva tinejdžera sa teškim povredama prevezena u bolnicu. Navodno, Lugansk je bio gađan raketama dugog dometa.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading