RAZORNI RUSKI RAKETNI NAPADI Ukrajinci će pokušati da zauzmu Zaporošku nuklearku, oboreno 35 iranskih dronova iznad Kijeva (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen/Printscreen

Osnivač vojne grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin saopštio je da je njegovim borcima obećano da će dobiti municiju i oružje za nastavak daljih akcija u Ukrajini, ne precizirajući da li to znači da odustaje od najavljenog povlačenja iz Bahmuta 10. maja.

Ruski pisac Zahar Prilepin, koji je povređen u eksploziji svog automobila, uspešno je probuđen iz veštačke kome.

Situacija oko nuklearne elektrane Zaporožje postaje sve manje predvidljiva i potencijalno opasna, upozorio je generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi.

U Odesi je odjeknula eksplozija nakon raketnog napada na taj grad na Crnom moru, dok su se u Kijevu i drugim oblastima oglasila upozorenja na vazdušnu opasnost, navode ukrajinski zvaničnici.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BLOG UŽIVO

Trenutak uništenja ukrajinskog tenka proračunom protivtenkovskih sistema Vagner u oblasti Artemovska

22:59

Eksplozije u Harkovu

21:36-  Vazdušna uzbuna je proglašena još delovima Donjecke i Zaporoške oblasti koje se nalaze pod kontrolom Kijeva.

Belicki: Oružane snage Ukrajine počele da izbacuju vodu sa brana

21:13- U Zaporoškoj nuklearnoj elektrani su odlučili da obustave rad energoblokova kako bi izbegli provokacije Oružanih snaga Ukrajine, saopštio je vršilac dužnosti zaporoške oblasti Evgenije Belicki.

Poljska isporučila Ukrajini 10 borbenih aviona MiG-29

20:33- Poljska je Ukrajini već isporučila 10 borbenih aviona MiG-29, rekao je zamenik premijera i ministar za nacionalnu bezbednost Poljske Mariuš Blaščak u intervjuu posle sastanka sa kanadskom koleginicom Anitom Anand u Otavi.

"Ukrajini smo isporučili deset MiG-ova 29", rekao je Blaščak.

Ruska tehnologija nastavlja da se kreće na front Svatovo-Kremennaja

19:52

 

 

Artiljerija grupacije „Jug” čvrsto je obrađivala položaje Oružanih snaga Ukrajine kod Belogorovke

18:30

 

 

Kramatorsk (privremeno okupiran od strane Kijeva) teško je pogođen pre oko sat vremena

18:03

 

 

Dolazak ruske avio-bombe sa modulima za planiranje i korekciju (IPK) na položaje Oružanih snaga Ukrajine u Ugledaru

17:30-   

 

https://t.me/vestisafronta/17031

 

ČEKA GA SUDBINA ADOLFA HITLERA Stravične pretnje Volodimiru Zelenskom

16:11- Šef pokreta Zaporožje „Mi smo zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov rekao je na svom Telegram kanalu da Vladimira Zelenskog čeka sudbina Adolfa Hitlera.

Ceo tekst pročitajte OVDE

Kijev tvrdi da je Moskva izgubila 100.000 vojnika u Bahmutu

15:48- Portparol ukrajinske vojske Sergej Čerevati tvrdi da je Rusija izgubila 100.000 vojnika u borbi za Bahmut.

Čerevati je u intervjuu za ukrajinski mediji izjavio da je reč o gruboj proceni, kao i da je broj ruskog gubitka u gradu na istoku Ukrajine veći.

Prema njegovim rečima, ruske snage su za 24 sata izvršile preko 400 artiljerijskih napada širom zemlje, tvrdići da je istovremeno Moskva tokom prethodnog dana izgubila 64 vojnika.

Udar avionske bombe FAB-500m62 sa UMPC-om 

15:17

 

 

Ukrajinci će pokušati da zauzmu Zaporošku nuklearku

14:46 - Planovi ukrajinske vojske za kontraofanzivu u Zaporoškoj oblasti uključuju i pokušaj zauzimanja Zaporoške nuklearne elektrane, izjavio je za Sputnjik lider pokreta „Zajedno sa Rusijom” Vladimir Rogov.

Prema njegovim rečima, strategiju i taktiku predstojeće kontraofanzive u Zaporoškoj oblasti, razradili su američki i britanski pokrovitelji ukrajinskih snaga, uključujući iz različitih bezbednosnih resora.

Snažne eksplozije u Odeskoj oblasti

14:21 - Snažne eksplozije odjekuju u Odeskoj oblasti. Navodno, na meti napada našao se, između ostalog i most Zatoke, preko kojeg iz Rumunije stiže gorivo i zapadno oružje. Međutim, neki ukrajinski mediji smatraju su mete bogle biti i ukrajinske rezerve. Gađan je i aerodrom Školjni odakle ukrajinske snage lansiraju dronove.

U istočnim i južnim oblastima Ukrajine čuje se sirena za vazdušnu opasnost, preneo je Sputnjik. 

Čišćenje Bahmuta očima Vagnerovih boraca

13:56- U pitanju je medicinska škola na zapadu grada.

 

 

Masovni napad na grad Šebekino u Belgorodskoj oblasti

13:23

 

OGLASIO SE PESKOV Budanovljeva izjava o ''ubijanju svih Rusa'' monstruozna

12:50 - Izjave ukrajinskih vlasti o njihovoj spremnosti da "ubijaju Ruse širom sveta" još jednom potvrđuju da je odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da pokrene ''specijalnu vojnu operaciju'' bila ispravna, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ceo tekst pročitajte OVDE

Predsednica Evropske komisije sutra u Kijevu, predviđen sastanak sa Zelenskim

12:30 - Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sastaće se sutra u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, saopštila je u ponedeljak Evropska komisija.

"Poseta na Dan Evrope potvrđuje nepokolebljivu podršku EU zemlji“, rekao je portparol Evropske komisije novinarima.

Poseta će se fokusirati na sve dimenzije naših odnosa sa Ukrajinom, dodao je portparol.

Napadač na ruskog pisca Prilepina optužen za terorizam

11:58 - Ruski istražni komitet optužio je za terorizam Aleksandra Permjakova, pritvorenog zbog pokušaja ubistva pisca Zahara Prilepina i traži njegovo hapšenje, saopštila je služba za informisanje Komiteta.

"Glavno istražno odeljenje Istražnog komiteta, u okviru krivične istrage o eksploziji automobila Zahara Prilepina, optužilo je Aleksandra Permjakova da je počinio krivična dela Akt terorizma iz člana 205 Krivičnog zakonika Ruske Federacije i delo Trgovina oružjem iz člana 222 Krivičnog zakonika Ruske Federacije", navodi se u saopštenju, prenosi Tas.

Istražitelji traže da se Permjakovu odredi preventivna mera pritvora.

 

Položaji ukrajinskih oružanih snaga u blizini Avdijevke danonoćno su izloženi masovnim vazdušnim udarima

11:23

 

Кličko: Noćni napad na Кijev bio je najmasovniji od početka SVO

11:02 -  Prema rečima gradonačelnika Кijeva, grad je napalo 36 dronova kamikaza.

 

 

 

Ruski Su-34 pogodio punkt sa stranim plaćenicima

10:24 - Ruski bombarder Su-34 izveo je napad navođenim bombama na punkt sa stranim plaćenicima na područku sela Ivanovka u Harkovskoj oblasti, rekao je Sputnjiku načelnik pres-centra vojne grupacije „Zapad“, pukovnik Sergej Zibinski.

On je dodao da su u kupjanskom pravcu u protekla 24 sata otkrivene i likvidirane dve diverzantsko-izviđačke grupe protivnika. Sprečena su tri pokušaja rotacije odreda Oružanih snaga Ukrajine na prvoj liniji fronta, u području naselja Timovka, Kislovka i Novomlinks.

Telegraf: „Najnovije rusko oružje menja kurs SVO"

09:57 - Izdanje piše da su ruske „pametne bombe“ osujetile kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine, a sada će Кijev morati da revidira planove kampanje.

 

 

Intervju: Kako dejstvuju ruski snajperisti

09:15 - Ruski snajperisti uništili su ukrajinskog korektora vatre u Marinki u DNR. Кako se to dogodilo, u intervjuu za RIA Novosti ispričao je jedan od njih.

 

 

Oboreno 35 dronova iranske proizvodnje

08:48 - Vrhovna komanda ukrajinske vojske je saopštila danas da su ukrajinske PVO snage uništile 35 dronova iranske proizvodnje koje je Rusija lansirala tokom noći na različite ciljeve širom zemlje.

"Oružane snage Ruske Federacije su izvele sinoć 16 raketnih udara, posebno u gradovima Harkov, Herson, u Nikolajevskoj i Odeskoj oblasti", navodi se u dnevnom saopštenju generalštaba ukrajinskih oružanih snaga i ističe da je izveden ukupno 61 vazdušni udar i 52 napada iz teških raketnih sistema.

Analiza situacije na frontu

08:06

 

ODMAZDA RUSIJE Stravični raketni udari širom Ukrajine! (FOTO/VIDEO)

07:23 - Rusija je pokrenula veliki talas razornih raketnih udara na ciljeve u Kijevu i širom Ukrajine, saopštili su jutros ukrajinski zvaničnici.

Ceo tekst pročitajte OVDE

Sirski: Rusija pojačala napade na Bahmut kako bi ga osvojila do utorka

 

07:05 - Rusija je intenzivirala granatiranje Bahmuta u nadi da će ga zauzeti do utorka, rekao je visoki ukrajinski general zadužen za odbranu tog grada Oleksandr Sirski, i dodao da će učiniti sve da to spreči.

On je istakao da su ruske snage povećale intenzitet granatiranja grada teškim naoružanjem, da su počele sa upotrebom naprednije opreme, kao i da vrše pregrupaciju trupa.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading