BUKTI RAT U UKRAJINI Snažna eksplozija na jugozapadu Bahmuta (FOTO/VIDEO)
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Na istoku Ukrajine i dalje besne sukobi oko Artjomovska (Bahmuta). Rusi su skoro zauzeli ceo grad, Ukrajinci još nisu u obruču.

PVO odbila napad na Kursku nuklearnu elektranu

Ukrajinske snage pokušale su da izvedu napad dronom na Kursku nuklearnu elektranu koja se nalazi u gradu Kurčatovu u Kurskoj oblasti Rusije, ali su napad odbile ruske snage PVO.

Pogođeni položaji ukrajinskih militanata u Konstantinovki

 

 

Snažna eksplozija srušila je glavnu tvrđavu Oružanih snaga Ukrajine na jugozapadu Bahmuta

 

 

Peskov: Razgovor Sija i Zelenskog suverena stvar Kine i Ukrajine

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je danas da komentariše telefonski razgovor između predsednika Kine i Ukrajine, Si Đinpinga i Volodimira Zelenskog, napominjući, međutim, da Moskva pozdravlja sve što bi moglo da pomogne u okončanju sukoba.

"Spremni smo da pozdravimo sve što bi moglo da pomogne da se sukob u Ukrajini približi kraju i, zapravo, pomogne Rusiji da ostvari sve svoje ciljeve. To smo spremni da pozdravimo. Što se tiče njihove komunikacije, to je suverena stvar za svaku od dve zemlje, koja se odnosi isključivo na njihov bilateralni dijalog", rekao je portparol Kremlja novinarima, prenosi TAS.
 

Zelenski objavio uznemirujući snimak iz Nikolajeva

 

 

Ruski udar visokopreciznim oružjem

Tokom noći je sa brodova ruske flote izvršen koncentrisani udar visokopreciznim oružjem na punktove raspoređivanja ukrajinskih rezervi, saopštilo je MO Rusije. Cilj napada na rezerve neprijatelja je postignut, svi objekti su pogođeni, navode oni.

Udarima na punktove razmeštaja Oružanih snaga Ukrajine onemogućeno je napredovanje pomorske pešadije ukrajinskih snaga u područja borbenih dejstava.

Jurišni odredi ruskih snaga zauzeli su još četiri četvrti Artjomovska, tvrde Rusi.

Stoltenberg objavio šta je NATO isporučio vlastima u Kijevu

Zemlje NATO-a isporučile su Ukrajini 1.550 oklopnih vozila, 230 tenkova i značajnu količinu municije, što je 98 odsto ukupne obećane pomoći, a obučavale su i najmanje 9 oklopnih brigada, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg na sastanku sa premijerom Luksemburga Gzavijeom Betelom u Briselu.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg saopštio je danas da pozdravlja telefonski razgovor predsednika Kine Si Đinpinga i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, ali je naveo i da "to ne menja činjenicu da Kina još nije osudila ruski napad na Ukrajinu".

 

 

Ukrajinci gađali selo u Rusiji

Ukrajinske snage gađale su selo Ščetinovku u Belgorodskoj oblasti Rusije, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

On je rekao da je, prema preliminarnim podacima, povređena jedna žena, koja je hospitalizovana.

Kako je naveo, granata je oštetila krov zgrade poljoprivrednog preduzeća, razbijeni su prozori, a geleri su oštetili i fasadu zgrade.

 

Ukrajinci nemaju dovoljno municije

Ukrajinski borci iz Artjomovska (Bahmuta) požalili su se Bi-Bi-Siju da nemaju dovoljno municije.

- Mogli smo da pružimo veću podršku našim momcima koji tamo ginu - žali se jedan vojnik.

 

Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov izjavio je da je Kijev pri kraju zaliha raketa za sovjetske sisteme PVO i da su im potrebni zapadni sistemi.

"Mi imamo sovjetski PVO sistem za koji polako trošimo zalihe. Ako ih mi ne proizvodimo i ima ih samo u zemljama od kojih ne možemo da ih uzmemo, onda to treba popuniti nečim drugim. Čime? Zapadnim PVO sistemima. U suštini rešeno je već koji su to sistemi, sada samo treba povećati njihovu količinu i broj raketa", rekao je Reznikov za „RBK Ukrajina“.

Zaharova: Apetiti Kijeva rastu geometrijskom progresijom

Apetiti kijevskog režima po pitanju naoružavanja rastu geometrijskom progresijom, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

BUKTI RAT U UKRAJINI Snažna eksplozija na jugozapadu Bahmuta (FOTO/VIDEO)

EPA/ MAXIM SHIPENKOV

 

Prema njenim rečima, Zapad više ne skriva da stoji iza planiranja kontraofanzive Kijeva.

Reznikov: Preterana očekivanja od kontraofanzive

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov smatra da su očekivanja od ukrajinske kontraofanzive pomalo preterana.

"Definitivno je preterano, svi žele još jednu pobedu. Ranije nisu verovali u pobedu. Ranije su želeli da Ukrajina bar nekako minimalno izdrži", rekao je Reznikov u intervjuu za „RBK Ukrajina“.

Užasne vesti za VSU

Ruske snage uzele su pod vatrenu kontrolu deonicu puta na Hromovu, preko koje se i dalje vrši snabdevanje ukrajinskih trupa u Artjomovsku, izjavio je vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin.

"Ovo je poslednji put (koji mogu da koriste). Ali neprijatelj i dalje ima mogućnost da se premešta preko polja, pa čak i pod granatiranjem", objasnio je on.

Pušilin je dodao da ukrajinske snage gube deo svojih rezervi na putu ka zapadnom delu grada, dok se ukupni gubici Kijeva u Artjomovsku ne mogu ni izbrojati.

Zelenski se sastao sa Timom Barouom

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je na sastanku u Kijevu sa savetnikom za nacionalnu bezbednost premijera Velike Britanije Timom Barouom ukazao na važnost predaje aviona i naoružanja zapadnog tipa Ukrajini, saopštio je kabinet Zelenskog.

"Naša država ceni lidersku poziciju Velike Britanije u odbrambenoj podršci. Važno je da Ukrajina dobije vojne avione zapadnog tipa, kao i različito oružje neophodno za suprotstavljanje ruskom agresoru. Pozivam Veliku Britaniju da preuzme vođstvo u formiranju vazdušne koalicije za Ukrajinu", napisao je Zelenski na svom Telegramu.

 

 

 

Fotografije iz Nikolajeva

 

 

 

 

Eksplozija u centru Melitopolja

 

 

 

Kadirov: Interventna čečenska jedinica upućena u zonu specijalne vojne operacije


Borci čečenske interventne jedinice čečenske policije Ahmat-1 upućeni su u zonu specijalne vojne operacije, saopštio je čečenski lider Ramzan Kadirov.

"Pripadnici jedinice interventne policije Ahmat-1 odeljenja Nacionalne garde Republike Čečenije krenulo je da smeni svoju sabraću u zoni specijalne vojne operacije. U jedinici se nalaze borci koji imaju bogato iskustvo u vojnim operacijama", objavio je Kadirov na svom Telegran kanalu, prenosi TASS.

 

 

Čečenski lider je podsetio da su mnogi borci u sastavu ove jedinice ranije bili angažovani u specijalnoj vojnoj operaciji, na oslobađanju strateških objekata i naselja u Donbasu.

"Čečenski borci imaju sve što im je potrebno za izvršavanje operativnih misija, od kompletne borbene spreme do napredne opreme i naoružanja", poručio je Kadirov.
 

Uništena američka haubica

15:07 - Mreža nije sprečila Ruski dron da uništi američku haubicu M777 ukrajinske vojske.

Područje sela Burgunka, Bereslavski okrug, Hersonska oblast. Desna obala reke Dnjepar.

 

 

Američki general: Obavili smo svoje isporuke Ukrajini

Ukrajinske vojne snage imaju svu potrebnu opremu, oružje i municiju da pokrenu svoju dugo čekanu prolećnu ofanzivu, ocenio je komandant NATO snaga za Evropu, američki general Kristofer Kavoli.

Kavoli, koji je takođe komandant američkih vojnihi snaga u Evropi, izrazio je uverenje da ukrajinske snage neće biti zaustavljene zbog nedovoljnih oružanih sistema ili zaliha municije.

"Obavili smo svoje isporuke Ukrajini", rekao je Kavoli članovima američkog Kongresa u sredu. 

Kavoli je istakao da je više od 98 odsto borbenih vozila već isporučeno Ukrajini
 

Tokom noći su ukrajinske trupe pojačale prebacivanje snaga na zaporoški pravac, rekao je član glavnog saveta Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Vitalij i Vladimir Kličko sastali su se sa predstavnicima američkih vlasti u Vašingtonu.

Komandant Ahmata Apti Alaudinov rekao je da će se Oružane snage Ukrajine suočiti sa porazom u slučaju kontraofanzive.

 

 

Snažne eksplozije tokom noći odjekivale su u Nikolajevu.

 

 

Pratite najnovije vesti sa fronta.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading