PRVI SUSRET PUTINA I ZELENSKOG! Kratki pogledi, bez rukovanja, svi su gledali u kamere, a samo dvoje je znalo pravu istinu!
Foto: EPA/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN

Danas su najljući neprijatelji, čije vojske vode ljute bitke na frontu, a pre tri i po godine prvi put su se sastali.

Bilo je to 9. decembra 2019. u Parizu na samitu pod pokroviteljstvom poznativ evropskih lidera.

Osim Volodimira Zelenskog i Vladimira Putina, ukrajinskog i ruskog čelnika, na sastanku su bili tadašnja nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron.

Nakon serije bilateralnih razgovora u Jelisejskoj palati, Putin i Zelenski ušli su u prostor za sastanak s Makronom i Merkel izbegavajući kontakt očima i bez rukovanja za kamere koje se s nestrpljenjem očekivalo. Zelenski je izgledao zbunjen, nije bio siguran gde treba da sedne. Kada je konačno seo popio je nekoliko gutljaja vode. Potom ga je Putin uz kratki smešak uputio da se okrene prema fotoreporterima.

Zelenski je bio tek šest meseci na čelu Ukrajine, a tada je komentarisao kako je očekivao više od sastanka ističući da je za Ukrajinu od "vitalnog značaja da vrati kontrolu nad celom dužinom granice s Rusijom" u istočnoj Ukrajini. Putin je tada smatrao da odnosi dveju zemalja "otopljavaju" ali da je potrebno učiniti mnogo više kako bi se postiglo stabilno rešenje.

Isticao je stav da područja istočne Ukrajine u kojima se govori ruski jezik, a pod kontrolom su proruskih snaga od 2014., treba da dobiju poseban status.

Zelenski je bio pod velikim pritiskom nacionalista u Ukrajini koji su ga optuživali da je kapitulirao pred Rusijom. U Parizu je imao ograničeni prostor za manevrisanje i puno manje vojnih i političkih resursa od Putina.

Njegova odluka da povuče ukrajinske trupe s prve linije nije dovele do recipročnih koraka Rusije ili pobunjenika u regijama Doneck i Lugansk.

 

Nakon sastanka demonstranti su u Kijevu u blizini sedišta predsednika izrazili olakšanje što se sastanak u Parizu nije završio kapitulacijom kako su se pribojavali.

Prethodnik Zelenskog, Petro Porošenko, upozorio je tada Zelenskog da se Putinu nikada ne sme verovati.

- Ne verujte Putinu, nikada i u ničemu. Putin manipuliše svime: sadržajem, činjenicama, brojkama, kartama, emocijama. On mrzi Ukrajinu i Ukrajince - poručio mu je tada Porošenko.

Kako se ispostavilo, skrivene namere su te noći imali neki drugi.

Tek ove godine Angela Merkel je izašla u javnost i priznala šta je uradila. Svi u Jelisejskoj palati 2019. godine znali su da je u pitanju samo dobar maskenbal.

Merkel je otkrila da su pregovori bili samo paravan, i kupovina vremena za Ukrajinu. Da li je Putin znao?

Zvanično nije. Nezvanično... videćemo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading