UKRAJINSKI DIVERZANTI ORGANIZOVALI EKSPLOZIJU Prigožin se obratio komandantu kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine (FOTO/VIDEO)
Foto: Tanjug/Tanjug/Vadim Ghirda

U Bahmut koji predstavlja ključnu tačku u daljem prodoru u Donjeckoj oblasti, i dalje besni žestoki okršaj.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da  se borbe vode u zapadnom delu grada, dok Kijev tvrdi da je situacija pod kontrolom ukrajinskih trupa.

Na sastanku saveznika Ukrajine u nemačkoj bazi Ramštajn Nemačka, Poljska i Ukrajina potpisale sporazum o izgradnji centra za popravku tenkova "leopard", korišćenih u borbi.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Prigožin se obratio komandantu kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine

22:49 - Osnivač PMC „Vagner“ Jevgenij Prigožin obratio se komandantu kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Aleksandru Sirskom. Povod je bila informacija da je Zelenski zahtevao da Sirski zadrži Artjomovsk do 9. maja.

Rogov: Borci Oružanih snaga Ukrajine u Zaporoškoj oblasti prelaze na stranu Ruske Federacije

22:24 - U Zaporoškoj oblasti učestali su slučajevi prelaska vojnih lica Oružanih snaga Ukrajine (OSU) na stranu Rusije. Ovo je izjavio predsednik pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

 

 

Govornik Ignat: Ruski napadi su oslabili ukrajinsku protivvazdušnu odbranu

22:00 - Brojni napadi ruskih dronova i projektila donekle su iscrpili ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, tako da je potrebno ojačati. Ovo je u eteru saopštio Jurij Ignat, spiker Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

Ukrajinski diverzanti organizovali eksploziju na teritoriji lokomotivskog depoa u Melitopolju

21:14 - Prema informacijama vršioca dužnosti guvernera Zaporoške oblasti Jevhena Balickog, eksplozija se dogodila rano jutros.

 

 

„Put smrti“ za Oružane snage Ukrajine preko Hromova do Bahmuta

20:08 - Ova staza je dugo bila pod vatrenom kontrolom ruskih trupa i PMC-a, ceo put je zatrpan uništenom vojnom tehnikom i vojnim vozilima.

 

 

Ruski jurišni odredi su za dan oslobodili još tri četvrti na zapadu Artjomovska

19.29 - Ministarstvo odbrane Rusije je dodalo da su Vazdušno-desantne snage prikovale ukrajinske jedinice po bokovima i podržale akcije jurišnih odreda za zauzimanje grada.

 

 

Nove ukrajinske sankcije Rusiji 

19:04 - Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski uveo je sankcije protiv nekoliko ruskih partija i Centralne izborne komisije. Na sankcionom spisku su: Komunistička partija Rusije, LDPR, "Pravedna Rusija - Patrioti - Za istinu" i "Novi ljudi".

Ukrajinska vojska u problemu zbog deficita municije za PVO

18:40 - Ukrajinska vojska bi zbog deficita municije za protivvazdušne sisteme već sledećeg meseca mogla da izgubi kontrolu nad nebom i tako omogući prednost Rusiji, objavilo je britansko izdanje „Tajms“, pozivajući se na tajna američka dokumenta koja su procurila na internet.

Belgorod: Uklonjena avio-bomba, stanovnici se vraćaju kućama

17.00 - Avionska bomba otkrivena u Belgorodu, zbog koje je bila naređena masovna evakuacija, uklonjena je iz stambene zone, naveo je guverner te oblasti na jugu Rusije, Vjačeslav Gladkov, na svom Telegram kanalu.

"Ljudi se postepeno vraćaju u svoje stanove", napisao je on, prenela je agencija RIA Novosti.

Ranije je saopšteno da je u Šalandinoj ulici, u Belgorodu, pronađena avio-bomba. Lokalne vlasti odlučile su da evakuišu stanovnike 17 susednih stambenih zgrada, ukupno oko 3.000 lјudi. U Belgorodu i regionu bilo je proglašeno vanredno stanje zbog pronalaska projektila.

Jedina jedinica od koje Rusi strahuju!

15.52 - Ukrajinski "spartanci" biće prvii put upotrebljeni u kontraofanzivi Kijeva!

Celu vest pročitajte OVDE.

Napad dronovima na NE Zaporežje

15.21 - Savetnik šefa koncerna Rosenergoatom Renat Кarčaa prijavio je oštećenje zastakljenja turbinske hale četvrtog bloka NE  Zaporožje kao posledica granatiranja.

 „Prozori na turbinskoj hali su zaista izbijeni, izbio ih je eksplozivni talas. Ali ova priča je više povezana sa upotrebom ne artiljerijskih udara, već dronova“, rekao je savetnik direktora Rosenergoatoma.

Кarčaa je napomenuo da Oružane snage Ukrajine ne prestaju da granatiraju ZNPP.

 

 

Sablastan prizor u Ugledaru nakon udara ruske visokoprecizne bombe

14.45 -Rezultat dolaska ruske visokoprecizne bombe FAB-500 sa modulima za planiranje i korekciju (IPC) na višespratnicu sa oružanim snagama u Ugledaru. U blizini su parkirani kamioni, zatrpani gomilom betonskog šuta.

 

 

Zauzeta još tri kvarta u zapadnom delu Bahmuta

14:14- Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su ruske jurišne jedinice zauzele još tri kvarta u zapadnom delu Bahmuta.

"Ruske vazdušno-desantne trupe podržale su akcije naših jurišnih odreda i neutralisale ukrajinske jedinice koje su dejstvovale po bokovima ruskih snaga", navodi se u saopštenju.

Rusko ministarstvo odbrane ponekada naziva "jurušnim jedinicama" formacije privatne paravojne organizacije Vagner.

Kijevu stiže pomoć

14:00- Letonija će isporučiti Ukrajini rakete Stinger, a Španija borbene tenkove Leopard 2 u novoj zapadnoj vojnoj pomoći toj zemlji u odbrani od Rusije.

Uništeno ukrajinsko uporište kod Ugledara

13:21- Ruska borbena grupa Istok uništila je ukrajinsko uporište u blizini grada Ugledar, rekao je portparol grupe Aleksandar Gordejev.

"Posada višecevnog raketnog lansera uništila je raketama TOS-1 neprijateljsko uporište i vojsku u blizini Ugledara na jugu Donjecke oblasti", rekao je Gordejev.

Prema njegovim rečima, ruske snage sprečavaju neprijatelja da izvede izviđačku misiju u toj oblasti, zbog čega je Ukrajina izgubila pet vojnika.

Ukrajina planirala kontraofanzivu?

13:03- Ukrajina je planirala da pokrene kontraofanzivu u aprilu ali je bila prinuđena da je odgodi na neodređen period, izjavila je poslanica Vrhovne rade Aleksandra Ustinova.

Kako je rekla, razlog za odlaganje je nedostatak naoružanja koje ukrajinske snage imaju na raspolaganju.

Militanti u vojnoj uniformi zauzeli pravoslavnu crkvu kod Kijeva

12:23- Raskolnici iz Pravoslavne crkve Ukrajine zauzeli su Pokrovsku crkvu koja pripada kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi u selu Trebuhov, Кijevske oblasti.

 

 

Novo eksplozivno otkriće: ‘Tajni dokumenti Pentagona o Ukrajini curili su mesecima"

12:09- Njujorški listi navodi da novootkrivene informacije uključuju detalje o ruskim i ukrajinskim žrtvama, aktivnostima ruskih špijunskih agencija i pomoći koja je poslata Ukrajini.

Celu vest pročitajte OVDE.

Snage Rusije nanele udar na osmatračnicu Oružanih snaga Ukrajine na teritoriji rudnika 

11:24

 

 

KINESKI AMBASADOR TVRDI: Amerikanci nisu zainteresovani za okončanje sukoba u Ukrajini

11:11- Komentarišući apele zapadnih lidera Pekingu da izvrši uticaj na Rusiju po pitanju Ukrajine, diplomata je kazao da kineska diplomatija ne uključuje takve metode.

Celu vest pročitajte OVDE.

Na Krimu aktiviran PVO

10:37- Sistem protivvazduhoplovne odbrane aktiviran je na Krimu, saopštio je lider republike Sergej Aksjonov.

"Na nebu iznad Krima dejstvovao je PVO. Nema žrtava i nije pričinjena materijalna šteta", naveo je Aksjonov.

Ukrajinci bacaju ogromnu količinu naoružanja napuštajući Artjomovsk

10:05- Ukrajinski vojnici bacaju ogromnu količinu naoružanja prilikom napuštanja svojih položaja u Artjomovsku,  izjavio je jedan od boraca grupe "Vagner".

"Bacaju ogromnu količinu naoružanja. Pronalazimo i američke mitraljeze, mi ih koristimo ukoliko su u operativnom stanju. Ostavljaju ogromnu količinu municije. Hvala Ukrajini što nas snabdeva tim specifičnim naoružanjem", rekao je on.

RUSKA AVIJACIJA PRIREDILA KOŠMAR UKRAJINCIMA Moćno oružje pretvoreno u pepeo i dim

 09:37- Ruska avijacija uništila je skladište raketnog i artiljerijskog naoružanja ukrajinske vojske na pravcu Aleksandar-Кalinjin.

Celu vest pročitajte OVDE.

Britanija: Ukrajina će izgubiti kontrolu nad svojim nebom za mesec dana

09:05- Nedostatak protivvazdušnih raketa dovešće do toga da Ukrajina izgubi kontrolu nad nebom već sledećeg meseca.

 

 

NAJNOVIJI RATNI IZVEŠTAJ Ruske snage nastavljaju ofanzivu u oblasti Bahmuta, iako još nisu završile opkoljavanje grada

08:43-   Na telegram kanalu "Vesti sa fronta" objavljena je analiza američkog instituta za proučavanje rata (ISW).

 

 

Generalštab Ukrajine: Bahmut i dalje epicentar borbi

08:30- Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da grad Bahmut, na istoku zemlje, ostaje epicentar borbi sa ruskim snagama.

Navodi se da se nastavljaju žestoke borbe za sam grad Bahmut.

Glavni napori ruskih snaga koncentrisani na izvođenje ofanzivnih operacija u pravcu Bahmuta, Avdijevke i Marinke, navodi generalštab ukrajinske vosjke.

Ruski padobranci su napredovali u pravcu Krasnolimanskog, uništavajući uporišta Oružanih snaga Ukrajine

08:09

 

 

VAGNEROVCI NAPREDUJU KA "PUTU ŽIVOTA" Ukrajinci polako gube nadu: Ako stigne naređenje... (VIDEO)

07.46- Rezime ukazuje da su plaćenici „Vagner” pokušali da napreduju do autoputa 0506 ili takozvanog "puta života”, koji prolazi kroz Hromovo do Bahmuta i koji ukrajinske snage koriste kao kopnenu liniju komunikacije sa Bahmutom.

Celu vest pročitajte OVDE.

Zelenski zabranio imena objekata povezana sa Rusijom i SSSR-om

07:06- Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je Zakon o dekolonizaciji koji predviđa zabranu davanja imena geografskim objektima koja su povezana sa Rusijom i SSSR-om.

Ranije je objavljeno da je Vrhovna rada Ukrajine podržala zakon.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading