UKRAJINSKI TENKOVI SE ZALETELI NA ZAPOROŽJE! Žestok okršaj po mrklom mraku, Rusi sumnjaju da je Kijev dobio opasnu opremu!
Foto: AP/(HOGP)

Ruski zvaničnici rekli su da su Ukrajinci u sredu izveli dva uzastopna napada u regionu Zaporožja, ali su ih tenkovi odbili.

"Posle artiljerijske pripreme, oklopna grupa AFU (Oružane snage Ukrajine) prešla je u ofanzivu u blizini grada Orihiv u okrugu Polohi u Zaporoškoj oblasti“, rekao je Vladimir Rogov, član ruskog saveta regiona Zaporožje.

"Najverovatnije je neprijatelj isprobavao našu odbranu na ovom delu fronta, ali sada to rade kada padne mrak. Možda su dobili novu noćnu opremu", napisao je on na Telegramu.

Generalštab Ukrajine nije odmah odgovorio na ruske tvrdnje. Generalno ne komentariše operacije dok se ne završe.

 

Nije odmah bilo jasno na koju noćnu opremu gospodin Rogov možda misli.

Ukrajinske jedinice već dugo koriste mnoštvo opreme za noćno osmatranje i termovizije, od kojih su većinu kupili volonteri na otvorenom tržištu. Oni su sprovodili noćne operacije tokom celog rata.

Neka oprema koju je obezbedio zapad, poput protivtenkovskih projektila Javelin, bolje radi noću jer njihovi termalni nišani lakše razlikuju mete na hladnoći.

UKRAJINSKI TENKOVI SE ZALETELI NA ZAPOROŽJE! Žestok okršaj po mrklom mraku, Rusi sumnjaju da je Kijev dobio opasnu opremu!

Andreea Alexandru (STR)

 

 

Sjedinjene Države su navele neodređenu opremu za noćno osmatranje u paketu pomoći od 2,5 milijardi dolara objavljenom u januaru.

Džek Votling, stručnjak za kopneno ratovanje u Kraljevskom institutu ujedinjenih službi, rekao je da bi moderan komplet visokog kvaliteta za većinu ukrajinskih jedinica bio „lepo imati i mogao bi da radi u još mračnijim uslovima, ali je malo verovatno da će promeniti vrstu operacija koje može preduzeti”.

Ukrajinska vlada je saopštila da priprema kontraofanzivu ovog proleća kako bi povratila zemlju koju je okupirala Rusija, ali je odbila da razgovara o vremenu ili lokaciji napada.

Ali spekulacije među ruskim i ukrajinskim komentatorima su se fokusirale na mogući udar prema jugu kako bi se presekao kopneni most koji povezuje Donbas sa Krimom.

Rogov je ranije tvrdio da su ukrajinske snage primećene kako se koncentrišu u blizini granice regiona Zaporožja i Donjecka.

UKRAJINSKI TENKOVI SE ZALETELI NA ZAPOROŽJE! Žestok okršaj po mrklom mraku, Rusi sumnjaju da je Kijev dobio opasnu opremu!

(HOGP)

 

 

Prošlog meseca Ukrajina je udarila u infrastrukturu železničkog skladišta električne energije u Melitopolju, ključnom logističkom čvorištu na „kopnenom mostu“. Udari su se široko tumačili kao operacije oblikovanja za nadolazeću ofanzivu.

Hana Maliar, zamenica ukrajinskog ministra odbrane, odbila je u sredu zahteve za vremenski okvir za ofanzivu, pozivajući se na nacionalnu bezbednost.

"Važno je razumeti da neće biti dana kada će Oružane snage reći: sutra ćemo krenuti u kontraofanzivu", rekla je ona za Nacionalni ukrajinski emiter tokom intervjua u sredu.

"Ovo je nemoguće u vreme rata jer su ovo poverljive informacije."

Ona je rekla da će ofanziva uključivati više operacija i da se planira tako da "neprijatelj nema vremena da reaguje na nju".

Došlo je kada je Bela kuća u sredu objavila novi paket artiljerijske municije za Ukrajinu dok se prozapadna zemlja priprema za očekivanu kontraofanzivu protiv ruske invazije.

Karin Žan Pjer, sekretar za štampu SAD, rekla je da će paket uključivati municiju za višecevni raketni sistem Himars i artiljerijske metke. Detalji su kasnije trebali stići iz Pentagona.

Paket će „sadržati više municije za raketne sisteme Himars i protivoklopne sisteme Himars, kao i dodatne artiljerijske metke“, rekla je Žan-Pjer.

Sjedinjene Države predvode neviđene napore NATO-a i drugih savezničkih zemalja da snabde Ukrajinu oružjem i drugom pomoći dok se zemlja suprotstavlja ruskom napadu koji je počeo u februaru 2022.

Ukrajina sprema pokušaj kontraofanzive da se Rusi vrate sa delova okupirane teritorije na istoku i jugu zemlje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading