KONFISKOVANO OD RUSA IDE UKRAJINCIMA Amerika će nastaviti da predaje kapital ruskih biznismena, razmatra i nove mogućnosti
Foto: AP/Tanjug/Ap

- Uz podršku američkog Kongresa Ministarstvo pravde dobilo je nova ovlašćenja za korišćenje nezakonite imovine, konfiskovane od ruskih oligarha, za pružanje pomoći i obnavljanje Ukrajine. U februaru smo objavili izdvajanje prve tranše u okviru tih ovlašćenja (za konfiskaciju privatnih sredstava) u iznosu od 5,4 miliona dolara i planiramo nove. Naravno, razgovara se i o sudbini oko 300 milijardi dolara imovine Centralne banke Rusije koje smo zaplenili naši saveznici i mi - saopštila je Nuland.

Po njenom mišljenju, Moskva je dužna da učestvuje u finansiranju obnove Ukrajine za koju će narednih deset godina, prema „skromnoj proceni“ Svetske banke, biti potrebno 411 milijardi dolara.

- Između ostalog, radimo i na tome da Rusija pomogne da se sve to plati - dodala je zamenica državnog sekretara.

Nuland je poručila da će SAD nastaviti da podržavaju Oružane snage Ukrajine, te da će pomoći Kijevu da obnovi energetsku infrastrukturu i da ojača državne institucije, odnosno da se izbori sa korupcijom.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading