PUTINOVI ŠPIJUNI BRUTALNO PONIZILI UKRAJINSKU SLUŽBU BEZBEDNOSTI Ovako su Rusi otkrivali lokacije moćnog sistema HIMARS
Alo! Ilustracija A.V.

U Odesi je uhapšen pripadnik ukrajinske vojske koji je rusima odavao pozicije dragocenih američkih dalekometnih lansera raketa HIMARS, skladišta municije i štab krupne jedinice.

U Kijevu očajnički pokušavaju da otkriju koliko je još špijuna u toj mreži pošto je uhapšeni komunicirao isključivo sa svojim šefom s druge linije fronta.

U saopštenju se navodi da je izdajnik mobililsani rezervista za kog je GRU izabrao kodno ime "Krim".

On je snimao kamerom telefona lokaciju štaba, skladišta s raketnim i artiljerijskim naoružanjem i položaj sistema HIMARS. "Krim je često menjao SIM kartice u telefonu, a za komunikaciju s GRU koristio je anonimi kanal na ruskom Telegramu preko kog je slao karte s unetim oznakama koje su predstavljale štab, skladište i sisteme HIMARS.

Obaveštajna mreža oko Bahmuta

Da ruski špijuni rade i na liniji fronta, pokazalo je hapšenje bivšeg specijalca ukrajinskog Berkuta Valerija Astahova.

Saopšteno je da je Astahov regrutovao nekoliko desetina stanovnika, uključujući i one iz Bahmuta.

Njihov glavni zadatak bio je prikupljanje podataka o bazama i kretanju ukrajinske vojskem što su unosili na karte i dostavljali Astahovu preko Telegrama, a on ruskom štabu na Krimu.

Ruski GRU je nakon raspada Sovjetskog saveza bio u senci do početka sukoba u Ukrajini 2014. godine. Međutim, tada se ispostavilo da je ova služba imala široku izgrađenu mrežu obaveštajaca među stanovništvom u Donbasu. Svaki pokret ukrajinske vojske 2014. - 2015. trenutno je bio javljen Rusima. Ukrajinski artiljerci javno su se žalili da na njih padaju granate čim zauzmu vatreni položaj bez obzira na to da li su se sakrili u parku ili iza visoke zgrade.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading