"RAT U UKRAJINI JE MOGAO ODAVNO DA SE ZAVRŠI!" Nebenzija otkrio zašto je Rusija stala!
Foto: Printscreen

Situacija u Ukrajini bi odavno bila rešena mirnim putem da su SAD i njeni saveznici prestali da zasipaju kijevski režim oružjem, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

"Mir je u Ukrajini mogao da bude uspostavljen odavno da SAD i njeni saveznici nisu oružjem preplavili kijevski režim i nisu ga naterali da hiljade novih regruta pošalje na besmisleno klanje", rekao je on na sednici Savet bezbednosti UN.

Nebenzja je nazvao lažnim pokušaje Zapada da krivicu za podrivanje strateške stabilnosti prebaci na Moskvu, prenosi RIA novosti.

On je istakao da beskrupuloznost Zapada, kako u situaciji sa Ukrajinom, tako i u drugim međunarodnim problemima, jasno ilustruje celu suštinu "takozvanog poretka zasnovanog na pravilima, koji nema veze sa međunarodnim pravom".

Prema njegovim rečima, zapadne zemlje pokušavaju da nametnu ostatku sveta svoja pravila, korisna samo njima, kako bi od drugih država zahtevala da ih se striktno pridržavaju.

Same zapadne zemlje ne smatraju potrebnim da se obavezuju bilo kakvim obavezama, rekao je ruski diplomata.

"Ovakvi neokolonijalni stavovi koji imaju za cilj da po svaku cenu obezbede prosperitet 'zlatne milijarde' ne mogu više da dovedu u zabludu ni nas ni naše kolege iz zemalja u razvoju. Jednako su lažni i neubedljivi kao pokušaji da se krivica za podrivanje strateške stabilnosti prebaci na Rusiju", poručio je Nebenzja.

Dodao je da Rusija potvrđuje da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika.

"Da, potvrđujemo da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika, što je zabeleženo u zajedničkoj izjavi lidera Rusije i Sjedinjenih Država", rekao je Nebenzja.

Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da su se Moskva i Minsk dogovorili, ne kršeći međunarodne obaveze, da razmeste taktičko nuklearno oružje u Belorusiji.

Prema njegovim rečima, izgradnja skladišta za taktičko nuklearno oružje u Belorusiji biće završena 1. jula.

Putin je objasnio da Rusija ne prenosi svoje nuklearno oružje u Belorusiju, već radi ono što SAD rade deceniju, pošto Amerikanci "uče svoje posade, svoje pilote da koriste ovu vrstu naoružanja ako ako bi neophodno".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading