"SUKOB DOSTIŽE VRHUNAC! UKRAJINA SPREMA ŽESTOK UDAR" Nemački list preneo saznanja NATO zvaničnika
Foto: Printscreen/Youtube

Bild je citirao anonimni izvor iz NATO-a koji tvrdi da blok pruža Ukrajini sve što joj je potrebno da povrati svoje bivše teritorije.

U izveštaju od utorka, Bild je citirao „vodećeg“ zvaničnika NATO koji je izjavio da analitičari alijanse očekuju da će sukob dostići vrhunac u proleće i leto. Zvaničnik je izrazio uverenje da će teško naoružanje koje se isporučuje Ukrajini biti sprovedeno u nekoliko kontraofanziva već u maju.

„Narednih šest meseci biće ključni period u ratu ne samo za Ukrajinu, već i za saveznike“, saopštio je neimenovani izvor.

Odbijajući da ulazi u detalje u vezi sa planiranim operacijama, zvaničnik je rekao da će ukrajinske snage usmeriti svoje napore na regione Zaporožje i Lugansk.

Glavni cilj ofanziva biće „presecanje kopnenog mosta prema Krimu“, dodao je izvor iz NATO-a.

Zvaničnik je tvrdio da će Ukrajina verovatno pokrenuti kontraofanzive i u drugim regionima, koje će ili biti iskrene ili će samo služiti kao smetnja za zaokupljanje ruske vojske.

Prema izveštaju Bilda, NATO ne isključuje scenario u kojem bi Ukrajina pokušala da povrati Krim, koji se pridružio Rusiji 2014. nakon referenduma.

„Kijev ima pravo da povrati svu ukrajinsku teritoriju“, insistirao je zvaničnik.

U nastojanju da osiguraju da nove ofanzive budu uspešne, Kijevski pristalice navodno mu dostavljaju obaveštajne podatke, kao i obuku, logističku podršku i oružje.

Rat u Ukrajini, najnovije vesti - Alo.rs

Češki predsednik Petr Pavel je u ponedeljak poljskom listu "Republika" rekao da će „šansa“ za Ukrajinu biti dostupna samo do kraja ove godine.

Ukrajina će imati samo jedan pokušaj da pokrene veliku kontraofanzivu“, rekao je češki predsednik i dodao da će, ukoliko ovaj pokušaj propadne, „biti izuzetno teško dobiti sredstva za sledeću“.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Branko

21.03.2023 20:29

Kaže Putin Zelenskom posle ofanzive " Ti mene ne ubi i šta ćeš sad "