POLETELE SMRTONOSNE RAKETE! Putinova odmazda za Krim! Snimci stravičnog napada na Odesu (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo/Alo! Ilustracija

Borbe se vode na istoku zemlje. Grad Avdejevka mogao bi da bude novi Bahmut, saopštila je ukrajinska vojska. Stalni ruski predstavnik pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je da je Moskva spremna da vrati ukrajinsku decu Kijevu kada uslovi budu bezbedni. Evropske zemlje obavezale se na kupovinu municije Ukrajini. Vašington šalje novi paket vojne pomoći Kijevu u vrednosti od 350 miliona dolara.

Žestoke borbe se vode na istoku zemlje. Situacija u gradu Avdejevka mogla bi da bude kao u Bahmutu, koji je epicentar borbi, saopštila je ukrajinska vojska. U Ukrajinu je stiglo još osam tenkova tipa "leopard 2" iz Norveške za prolećnu kontraofanzivu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga za  390. dan rata u ukrajini

Zelenski: Kineske vlasti mi nisu odgovorile

23.05 - Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da kineske vlasti nisu odgovorile na njegov predlog da se pridruži ukrajinskom "mirovnom planu".

"Nema ništa konkretno, još nema potvrde. Mi smo našu formulu mira predali Kini i javno i diplomatskim kanalima i pozivamo je da učestvuje u ovoj formuli. Čekamo odgovor", rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Japana Fumio Kišidom.

Su-25 u pravcu Ugledara (VIDEO)

22.44 - Prolazak para jurišnih aviona Su-25 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije na izuzetno malim visinama u pravcu Ugledara.

 

 

Oštećen ukrajinski "hamvi" (VIDEO)

22.12

 

 

KADA SE PREDAJA SMATRA ZLOČINOM? Vrhovni sud Rusije dao jasan odgovor

21.48 - Predaja kada se ukaže prilika da se pruži odlučan otpor je krivično delo za koje je zaprećena kazna do deset godina zatvora, objašnjava se u nacrtu rezolucije plenuma Vrhovnog suda Rusije.

Celu vest pročitajte OVDE.

CNN: SAD će Ukrajini isporučiti rakete Patriot ranije nego što se očekivalo

21.27 - Napominje se da je to zbog smanjenja termina obuke ukrajinskih trupa od strane Amerikanaca.
U početku je obuka za Ukrajince u američkoj vojnoj bazi u Oklahomi trajala 10 nedelja, ali je potom smanjena na 8 nedelja

 

 

Trenutak udara na aerodrom u Odesi (VIDEO)

20.41 -  Trenutak udara na aerodrom Školni u Odesi, sa kojeg su poslate bespilotne letelice kamikaze da napadnu Кrim.

Takođe, ruske bespilotne letelice kamikaze „Šahid/Geran“ sada lete ka Ukrajini.

 

 

Nemački list preneo saznanja NATO zvaničnika

20.00 - Rusija i Ukrajina se približavaju odlučujućem periodu u svom sukobu, a Kijev namerava da ovog proleća preseče ruski kopneni most ka Krimu, piše nemački list Bild.

Celu vest pročitajte OVDE.

Putinova odmazde za Krim (VIDEO)

19.48 -  Rakete su pogodile aerodrom u Odesi, sa kojeg su poleteli dronovi u napadu na Džankoj.

Lokalni resursi izveštavaju o dolasku na aerodrom Školni. Ranije su se na mreži pojavili snimci sa letom dronova tipa Mugin-5, koji redovno pokušavaju da napadnu Кrim.

 

 

"MOGUĆ NUKLEARNI SUDAR RUSIJE I ZAPADA" Šojgu: Još samo par koraka!

19.15 - Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu upozorio je na mogući "nuklearni sudar" između Moskve i Zapada, javila je ruska novinska agencija Interfaks.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ruska artiljerija uništila položaje OSU u rejonu Berestovo (VIDEO)

18.50

 

 

Stoltenberg upozorava Peking da ne isporučuje smrtonosno oruže Rusiji

18.46 - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg danas je upozorio Kinu da ne isporučuje Rusiji smrtonosno oružje, nakon što su se lideri te dve zemlje sastali u Moskvi.

''Nismo videli nikakav dokaz da Kina isporučuje smrtonosno oružje Rusiji, ali smo videli neke znake da je to bio zahtev Rusije i da je to pitanje koje u Pekingu razmatraju kineske vlasti. Kina ne bi trebalo da pruža smrtonosnu pomoć Rusiji, to bi značilo da podržava ilegalni rat'', rekao je Stoltenberg.

18.20 - GLAVOBOLJA ZA ZELENSKOG Da li će zazvoniti telefon?

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski kritikovao je zemlje poput Mađarske i Nemačke zbog previše približavanja Rusiji, ali on igra dugoročnu diplomatsku igru sa najvećim saveznikom Moskve - kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Celu vest pročitajte OVDE.

Lavrov o paklenom planu Londona: Neće se dobro završiti

17.59 - Posle vesti o tome da će London isporučiti Кijevu municiju sa osiromašenim uranijumom, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je izjavio da je Britanija izgubila kompas i da takve aktivnosti podrivaju stabilnost.

 „Planovi da se Кijevu isporuči municija sa osiromašenim uranijumom svedoče da London ne samo da je spreman da rizikuje nego i da počini ratne zločine“, istakao je Lavrov.

 

 

Rojters: Pentagon ubrzava isporuku tenkova Abrams u Ukrajinu

17.24 -  Pentagon planira da ubrza isporuku tenkova Abrams, čime bi se oni obezbedili Ukrajini već ove jeseni, saopštio je Rojtersu izvor upoznat sa situacijom. Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena obavezala se da će Kijevu isporučiti 31 moderni tenk M1 Abrams, nakon višemesečnog odbijanja, navodeći kao problem obuku i njihovo održavanje u Ukrajini. Kako je Bajden rekao u obraćanju iz Bele kuće, taj broj predstavlja ekvivalent jednog ukrajinskog bataljona.

MLRS "Grad" razbio komandno mesto Oružanih snaga Ukrajine (VIDEO)

16.57 - MLRS „Grad“ razbio je komandno mesto Oružanih snaga Ukrajine i pogodio akumulaciju ljudstva i vatrene moći neprijatelja - pravac Zaporožja.

 

 

Putin dočekao Sija u Кremlju 

16:28 - Zvanična ceremonija

 

 

Stoltenberg: Кina ne bi trebalo da isporučuje oružje Rusiji 

 

15:50 - Кina ne bi trebalo da isporučuje oružje Rusiji jer će to podržati „neopravdanu agresiju“ i samo će produžiti sukob, rekao je generalni sekretar NATO-a Stoltenberg na predstavljanju godišnjeg izveštaja.

 

 

Kišida doputovao u Kijev

15:10 - Japanski premijer Fumio Kišida doputovao je u iznenadnu posetu Kijevu kako bi se sastao sa predsednikom Volodimirom Zelenskim, javila je televizija NHK.

Na snimku prikazanom na japanskom javnom servisu vidi se kako Kišida hoda peronom centralne železničke stanice ukrajinske prestonice, došavši vozom iz Poljske.

Ruski bombarderi leteli iznad Japanskog mora

14:25 - Dva ruska strateška aviona bombardera letela su iznad Japanskog mora više od sedam sati, navelo je rusko Ministarstvo odbrane u saopštenju objavljenom kada je japanski premijer počeo posetu Ukrajini.

Avioni Tupoljev Tu-95MS su sposobni da nose nuklearno oružje i Moskva redovno leti iznad međunarodnih voda Arktika, Severnog Atlantika i Pacifika kao demonstracija snage.

Rusija je saopštila da su strateški bombarderi izvršili "planirani let" u pratnji borbenih aviona. Kako se ističe, izveden je u strogom skladu sa međunarodnim pravom iznad neutralnih voda.

 

Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije

13:55 - Oboren ukrajinski Su-25 u području Nikanorovke (DNR)

 

 

Bild: „Narednih šest meseci će odlučiti o ishodu rata u Ukrajini. Spremamo se za prolećnu ili letnju ofanzivu“

13:37 - Bild sa osvrtom na „visokog zvaničnika NATO-a“: Narednih šest meseci će odlučiti o sudbini sukoba u Ukrajini. Vojna pomoć Zapada trebalo bi da pomogne Oružanim snagama Ukrajine da preokrenu tok na jugu i istoku Ukrajine.

 

 

 

Snimci borbene obuke ukrajinske vojske u Nemačkoj

13:15 - 

 

Oglasio se Peskov

12:31 - Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping, juče su neformalno razgovarali o kineskom mirovnom planu za Ukrajinu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Došlo je do veoma temeljne razmene mišljenja, ozbiljnog razgovora u neformalnom delu", rekao je Peskov, prenosi RIA Novosti.

On je odbio da iznese više detalja i rekao novinarima da sačekaju izjave za medije dvojice predsednika.

Кljučni momenti bitke za Bahmut

11:50 - Izvori sa obe strane govore da Vagner grupa probija odbranu ukrajinske  armije u centru grada, ali i da iz Časovog Jara ka Bahmutu ide kolona  ukrajinskih tenkova T-64 BV.

 

 

Si pozvao Putina da poseti Kinu 
 

11:05 - Kineski predsednik Si Đinping, koji boravi u trodnevnoj državnoj poseti Rusiji, izjavio je da je pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina da poseti Kinu ove godine. 

On je objasnio da je izabrao da prvo poseti Rusiju nakon što je treći put izabran za predsednika Kine jer to, kako je naveo, odgovara istorijskoj logici.

- Mi smo najveće države i strateški partneri - istakao je Si.

 

Oružane snage Ruske Federacije uzimaju u obruč Avdejevski utvrđeni pojas Oružanih snaga Ukrajine

10:12 - 

 

Kišida na putu za Kijev

09:30 - Premijer Japana Fumio Kišida dolazi u Kijev gde će se sastati sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, javio je japanski javni servis NHK.

Kišida je već napustio Indiju i na putu je za Ukrajinu, navodi se u izveštaju, pozivajući se na neimenovane izvore.

Uprava Džankoja: Grad napadnut dronovima, uvedena vanredna situacija

 

09:05 - Šef uprave grada Džankoja na Krimu Igor Ivin, koji tvrdi da je grad sinoć napadnut ukrajinskim dronovima, rekao je da je uvedena vanredna situacija.

Naveo je da je u gradu oštećeno nekoliko objekata i električna mreža.

Savetnik šefa Krima Oleg Krjučkov kaže da su dronovi, pored eksploziva, bili punjeni i gelerima.

Kijev nije potvrdio da stoji iza napada.

Kijev sprema ofanzivu na Bahmut do 24. marta

07.08 - Uprkos teškoj situaciji, Oružane snage Ukrajine do 24. marta pripremaju kontraofanzivu na sektoru Bahmut. Na liniju Časov Jar-Konstantinovka prebačena su značajna pojačanja iz gradova Kijev, Sumi, Harkov i Černigov.

 

Ruske snage probile odbranu VSU

07.00 - Severno od Avdejevke, ruske jedinice su uspele kod Krasnogorovke i probile odbranu Oružanih snaga Ukrajine u blizini železničke pruge.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading