ALARMIRANA CELA ISTOČNA UKRAJINA! Rusi krenuli u žestoku ofanzivu na ovo mesto (FOTO/VIDEO)
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija

Silovite borbe vode se u Bahmutu. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da je ubijeno više od hiljadu Rusa oko tog grada. Ruski gubernator saopštio da su četiri rakete oborene nad Belgorodom. Moskva za danas najavila novu rundu pregovora sa UN o izvozu žita. Američki "Politiko" piše da se naziru razmirice između Kijeva i Vašingtona.

Kraj bloga za 382. dan rata u Ukrajini

Proglašena je vazdušna uzbuna širom istočne Ukrajine

23.10

 

 

Presušuju evropske zalihe i fondovi

22.45 - Evropska unija se našla u ćorsokaku po pitanju obezbeđivanja Ukrajine potrebnom količinom municije, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.

-EU se našla u ćorsokaku oko pitanja kako da Kijevu obezbedi granate kalibra 155 milimetara koje su mu potrebne ove godine, navodi agencija.

Kako navodi izdanje, takva municija se proizvodi u 11 zemalja NATO-a. Istovremeno, nije poznato da li će njihova preduzeća moći da povećaju obim proizvodnje u narednim mesecima, kao ni koliko oružja Evropska unija može da isporuči Ukrajini iz svojih zaliha, precizira se u članku.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel predložio je prošle nedelje da se izdvoji milijardu evra za hitne isporuke municije Oružanim snagama Ukrajine iz evropskih skladišti. Takođe je pozvao da se nađe još milijardu evra za zajedničku kupovinu granata u srednjoročnoj perspektivi.

Snimak ukrajinskog rova na frontu (VIDEO) 

22.06 -

 

 

U Bahmutu su borbe već kod Trolejbuskog parka

21.45 -

 

 

Oružane snage RF upravo napadaju Oružane snage  -Ukrajine u Кonstantinovki (VIDEO)

21.15 -

 

 

Uništavanje ukrajinske opreme (VIDEO)

21.11 - Uništavanje ukrajinske opreme helikopterom Кa-52 vojne avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

 

 

Ruske jedinice idu ka ključnoj železničkoj stanici

20.30 - Ruske snage presecaju puteve za transport rezervi Oružanih snaga Ukrajine u Artjomovsk, rekao je borac Sputnjiku iz grada.


Prema njegovim rečima, približavaju se železnici, preko koje Kijev prebacuje glavne rezerve u Časov Jar.

"Ovo je zapadna strana Bahmuta (ukrajinski naziv Artjomovsk), ispred nas je poznato naselje Časov Jar, odnosno tri kilometra dalje je železnica (koja snabdeva ukrajinske trupe)", navodi agencija.

Borac je pojasnio da ruske snage napreduju severozapadno od Artjomovska, presecajući puteve za snabdevanje ukrajinskih snaga.

Berger  "Obuka skoro završena"

19.48 - Nemački ambasador u Velikoj Britaniji Migel Berger tvrdi da je obuka ukrajinskih vojnika za korišćenje tenkova Leopard 2 skoro završena.

Situacija u Bahmutu je kritična

19.22 - Rezime izveštaja ukrajinskih vojnih analitičara o situaciji u Bahmutu:

Severno – teške borbe u rejonu Bogdanovke i zapadno od Dubovo-Vasiljevke. Ruske trupe aktivno napadaju autoput T0504 jugoistočno od Ivanovskog. Pozicione borbe u sivoj zoni ostaju na jugu Bahmuta.

Na severu Bahmuta, po mraku, "vagnerovci“ su započeli juriš na podzemni deo fabrike AZOM. Artiljerija i avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije intenzivno pogađaju utvrđena područja na severu AZOM-a. Jurišni timovi PMC-a pokušavaju da prošire klin zabijen duž autoputa E40.

Prešli su jarugu Dubovij Ovrag i nastavljaju da se kreću duž Kudlinskih jaruga prema Orehovo-Vasiljevki, a pored toga su se probili do kote 224. Borbe se nastavljaju u šumskom zasadu istočno od Hromova i u šumskim pojasevima na obodu autoputa O0506.

Severno od Soledara se nastavljaju juriši u rejonu Razdoljevke, Vagnerovci imaju delimičan uspeh.

"Opšta situacija za Oružane snage Ukrajine je blizu kritične. Posebno je opasan manevar PMC severozapadno od Ivanovskog, kao i potencijalno zauzimanje Bogdanovke sa naknadnim obilaskom Hromovog, u žurbi, jer će se pre ili kasnije prozor mogućnosti završiti, ali oni su usporili i ne mogu u potpunosti da pokrenu ofanzivu na sever", rezimiraju kijevski analitičari.

Ruska vojska pogađa neprijateljske položaje (VIDEO)

18.45 - Ruska vojska pogađa neprijateljske položaje kod Severska, koji bi mogli postati sledeći posle Bahmuta.

2. armijski korpus LNR u borbama kod Belogorovke (Bahmutski okrug DNR). Artiljerija neprestano ruši uporišta Oružanih snaga Ukrajine, a onda pešadija juriša kako bi krenula ka Spornom.

 

 

Zapadni deo Artemovska i tragovi trenutnih borbi (VIDEO)

18.20

 

 

Žestoko dejstvo grupe "Vagner" (VIDEO)

17.55 - Rad „muzičara“ sa zarobljenim 100 mm protivtenkovskim topom MT-12 „Rapira“.

Zauzet je na neprijateljskim položajima u maju kod Popasne.

 

 

Snimak strahovitog dejstva Lancet municije (VIDEO)

17.32 -  Ruski vojnici pokrili su francusku haubicu CAESAR 155 mm Lancet municijom.

 

 

Prolećno otapanje pobeđuje obe strane u sukobu

17.20 - Bilo koja tehnika se glavi u plodnom tlu Donbasa.

 

 

"Vagnerovci" stežu klešta oko Artjomovska

17.03 - Borci PMC „Vagner“ napreduju ne samo sa severoistoka, već i sa jugoistoka.

 Razlog za to je uzimanje pod kontrolu ruskim snagama teritorije fabrike asfalta u okolini Artjomovska, koja je zbog svoje uspešne taktičke lokacije služila kao prava tvrđava Oružanim snagama Ukrajine.

 Voenkor Oleksandr Jaremčuk je obišao položaje „vagnerovaca“, koji je ispričao o strateškim tačkama grada koje su već osvojene i koje tek treba da budu osvojene.

 

 

Sinoćna situacija za OSU u Bahmutu (VIDEO)

16.35

 

 

Analiza situacije na frontu Američkog instituta za proučavanje rata:

16.00 - Ruske trupe nastavljaju ofanzivne operacije u oblasti Artemovsk u cilju opkoljavanja grada.

- Ruski vojni blogeri su tvrdili da su snage Vagnerove grupe delimično ili potpuno zauzele Orehovo-Vasiljevku (11 km severozapadno od Artemovska). Lider Vagnerovog PMC Jevgenij Prigožin rekao je da njegovi borci još ne kontrolišu naselje.

- Ruske trupe izvele su kopnene napade na oblast Avdijevke i na zapadnu periferiju Donjecka. Ruski vojni dopisnici tvrde da su Oružane snage RF ušle u Кrasnogorovku (9 km severno od Avdijevke).

- Ruske trupe izvele su kopnene napade na liniju Кupjansk-Svatovo-Кremennaja.

 

 

Si Đinping uskoro u Moskvi

15:16 - Izvori Rojtersa rekli su agenciji da predsednik Kine Si Đinping, koji je nedavno zvanično izabran za predsednika po treći put, planira da poseti Moskvu već sledeće nedelje.

To bi poslalo jasan signal da Kina jača svoje odnose sa Rusijom u vreme kad neki na Zapadu izražavaju zabrinutost da bi Peking mogao da počne da isporučuje oružjem da pomogne ratnim naporima Moskve u Ukrajini, preneo je "Gardijan".

"Ne obaziremo se na pisanje medija"

13.58 - Kremlj je, upitan o izveštajima da se Indija pridržava ograničenja cena ruske nafte koje su nametnuo Zapad, rekao je da će se rukovoditi sopstvenim kontaktima sa Indijom, a ne medijskim izveštajima.

 

Konvoj sa tenkovima i okolopnim vozilima za Ukrajinu u Bugarskoj


12.20 - Konvoj vojne opreme NATO-a ušao je iz Grčke u Bugarsku i preko Rumunije treba da stigne u Ukrajinu.

Situacija oko Bahmuta ostaje teška

10.57

https://t.me/vestisafronta/12081

 

 

Moćni kadrovi iz Ugledara

09.30

 

 

 

 

Uzbuna širom Ukrajine

08.50
 

 


 

 

 


Prigožin: Bitka za Bahmut se nastavlja

08.33 - Kijev nastavlja da šalje sve više rezervi u Artjomovsk (ukrajinski Bahmut), izjavio je osnivač grupe „Vagner“ Evgenije Prigožin.

- Situacija u Bahmutu je teška... Što smo bliže centru grada, bitke su teže, više artiljerije puca na nas, više tenkova. Ukrajinci ubacuju beskrajne rezerve, ali mi idemo napred... - rekao je Prigožin, prenosi njegova pres-služba na Telegramu.

Gubernator Gladkov: Četiri rakete oborene iznad Belgoroda 



07.10 - Ruska vazdušna odbrana oborila je četiri rakete iznad Belgoroda, na granici s Ukrajinom, a tom prilikom povređena je jedna žena, saopštio je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading