PANIKA U KREMLJU! Najmoćnije američko oružje stiglo u Ukrajinu?
Foto: AP/Michal Dyjuk (STR)

Nakon što je u medijima izašla vest da su prvi protivvazdušni raketni sistemi "patriot" iz Poljske stigli u Ukrajinu, oglasilo se Ministarstvo odbrane Poljske i demantovalo izjavu ministra Mariuša Blaščaka, ukazujući da su njegove reči pogrešno protumačene, preneo je "Ukrinform".

"Namera potpredsednika vlade, ministra nacionalne odbrane Mariuša Blaščaka bila je da ukaže da je zahvaljujući naporima Poljske doneta odluka da se baterija 'patriot' pošalje Ukrajini", prenosi izvor.

Ministarstvo dodaje da je pominjanje PVO sistema u Blaščakovoj izjavi došlo zbog greške u prevodu, a potvrdilo je da su prvi "leopardi" zaista stigli u Ukrajinu.

SAD su u decembru objavile da će ukrajini poslati prve baterije "patriot" Ukrajini, čija je isporuka zakazana za narednih nekoliko meseci. Kasnije su i druge zapadne zemlje saopštile da će Kijevu poslati "patriot" sisteme.

U Ukrajinu su stigli prvi protivvazdušni raketni sistemi "patriot", prenelo je ranije špansko izdanje "Razon" reči poljskog ministra odbrane Mariuša Blaščaka.

"Zahvaljujući naporima Poljske, Ukrajini su isporučeni 'patriot' sistemi ili prvi 'leopard' tenkovi. Poljska nije samo glavni punkt transfera pomoći, već i jedan od najvećih donatora. Od početka rata preneli smo u Ukrajinu oružje vredno više od 2,2 milijarde evra, a u ovaj iznos nisu uračunati troškovi koje smo imali za obuku ukrajinskih vojnika", preneo je "Rezon" reči poljskog ministra.

"Što se tiče isporuke aviona, odluka treba da se donose na širem savezničkom nivou", rekao je šef poljskog Ministarstva odbrane.

Poljski predsednik Andžej Duda rekao je 1. februara da ta zemlja neće prebacivati borbene avione u Ukrajinu kako ne bi smanjila svoj vojni potencijal.

"Mi pomažemo Ukrajini, ali brinemo i o bezbednosti Republike Poljske u okviru NATO-a, a njen najvažniji element je element odvraćanja. Pamtimo da će odvraćanje biti uspešno ako budemo u stanju da se zaštitimo, kada smo vojno sposobni", rekao je Duda.

Ranije je "Blumberg" detaljno opisao isporuke oružja Ukrajini koje šalju zapadne zemlje.

Prema procenama, bivše zemlje socijalističkog tabora, uključujući Poljsku, Češku i Sloveniju, isporučile su Ukrajini 410 tenkova sovjetske proizvodnje. Pored toga, isporučeno je 300 borbenih vozila iz država koje su ranije bile članice Varšavskog pakta, od kojih je 250 sovjetske proizvodnje.

Za ukrajinsku vojsku isporučeno je 1.100 oklopnih transportera, od kojih je 300 vozila M113 i 250 M117 iz Velike Britanije, Litvanije, Australije, Nemačke, Danske, Portugala i Španije.

Pratite vesti sa fronta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading