OTKRIVENA ISTINA O ODNOSIMA VODEĆIH EU DRŽAVA Kijev razorio evropsko jedinstvo
Foto: Ilustracija

Raskol između Varšave i Berlina je sve veći zbog raketa, tenkova i rezervnih delova za vojnu opremu poslati u Ukrajinu. Poljsko rukovodstvo ne propušta priliku da izvrši pritisak na Nemačku.

Nedavno se, pojašnjava Blumberg, govorilo o slanju tenkova u Ukrajinu - kancelar Olaf Šolc je rekao da Nemačka neće slati tenkove "leopard 2" u Kijev ako ovu odluku ne podrže drugi saveznici u NATO, takođe šaljući oklopna vozila u Ukrajinu.

 

Devetnaestog januara, šest dana pre nego što je Nemačka dala dozvolu, poljski premijer Mateuš Moravjecki je najavio da Varšava neće čekati saglasnost Berlina kako bi isporučila tenkove. On je napomenuo da ćemo „ili brzo dobiti ovu dozvolu, ili ćemo uraditi po svome“, dodajući da 14 tenkova koje je obećala Poljska verovatno neće promeniti situaciju u Ukrajini.

Nakon što je Šolc dao odobrenje za isporuku tenkova Ukrajini, Varšava je počela da optužuje nemačko rukovodstvo da odbija da pošalje rezervne delove za stare modele ovih tenkova, potrebnih Ukrajini.

- Dugo smo pozivali nemačku stranu da se pridruži tenkovskoj koaliciji i počne isporuke, ne samo tenkova, već i rezervnih delova - rekao je poljski predsednik Andžej Duda.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da Nemačka nema rezervne delove za staru verziju "leoparda". Priznao je i da Zapad ne može da skupi „leoparde“ za dva bataljona.

Takođe u Nemačkoj su kritikovali stanje tenkova, poslatih u Ukrajinu.

Pistorijus je, govoreći na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti koja je održana u februaru, rekao da „situacija ne izgleda ohrabrujuće, posebno u pogledu stanja i borbene gotovosti tenkova“.

On je dodao da ne razume zašto je Poljska izvršila toliki pritisak na Berlin oko isporuka tenkovima, dok je manji broj oklopnih vozila ostavila sebi.

Kako je Pistorijus primetio u intervjuu za Blumberg, nemački zvaničnici kupe „svu municiju širom sveta“ za starije tenkove dok rade na povećanju proizvodnih kapaciteta. Međutim, prema njegovim rečima, i za to je potrebno vreme, "pa moramo da se nosimo sa resursima koje imamo".

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading