SNIMAK STRAVIČNE EKSPLOZIJE NAKON UDARA KOD KREMENNE; Zelenski: Vojna situacija oko Bahmuta postaje sve teža (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija M.J.

Žestoke borbe oko Bahmuta. Ruske snage tvrde da su na manje od kilometra do centra grada. Vladimir Putin smatra da je rasprarčavanje Rusije jedini cilj Zapada. Jutarnji list: Hrvatska šalje 14 transportnih helikoptera Ukrajini. Bela kuća saopštila da Peking ne šalje vojnu pomoć Moskvi zato što je Kini jasno stavljeno do znanja da bi trpela "ozbiljne posledice". Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus očekuje da će ugovori za proizvodnju novih haubica za Ukrajinu biti potpisani do kraja marta.

Ukrajina je proširila minirano područje na granici s Rusijom i Belorusijom. Jedno selo u Donjeckoj oblasti, najpre su bombardovali Ukrajinci a potom i Rusi. Sada je potpuno uništeno.

Ruske snage tvrde da su stigle na dva kilometra od centra strateški važnog Bahmuta.

Pratite najnovije 🔥VESTI SA FRONTA🔥

Kraj bloga za 368. dan rata u Ukrajini

Zelenski: Vojna situacija oko Bahmuta postaje sve teža

23.45 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da vojna situacija oko grada Bahmuta postaje sve teža.

Zelenski je u noćnom video obraćanju istakao da se situacija oko Bahmuta stalno pogoršava i da ruske snage neprestano uništavaju sve što se može iskoristiti za utvrđivanje i odbranu ukrajinskih snaga. 

"Naši vojnici koji brane oblast oko Bahmuta su pravi heroji“, rekao je Zelenski, preneo je Rojters.

Bahmut, grad u Donbasu u istočnoj Ukrajini, već mesecima predstavlja žarište borbe, a od mirnodopskog stanovništva od oko 70.000, u gradu je ostalo samo oko 10.000 ljudi, preneo je ranije Radio slobodna Evropa (RSE).
 

"Geran" radi u Dnjepropetrovsku (VIDEO)

23.30 -

 

 

 

 

 

Кolona nuklearnih raketnih sistema Jars prošla kroz Moskvu (VIDEO)

23.05 -  Borbena vozila  kreću se od Ivanovske oblasti do Moskovske oblasti da se pripreme za vojnu paradu na Crvenom trgu.

Osoblje i oprema raketne formacije Tejkovski učestvuje u vojnim paradama na Crvenom trgu u Moskvi od 2008.

 

 

Zalužni: Potrebni su nam borbeni avioni F16

22.20 - Glavni zapovednik ukrajinskih oružanih snaga Valerij Žaluzni je u današnjem razgovoru s najvišim američkim generalom Markom Milijem ponovio potrebu jačanja protivvazdušne obrane Kijeva višenamenskim borbenim avionima F-16. Sjedinjene Države su već u nekoliko navrata istakle kako ne planiraju slati F16 u Ukrajinu.

Žaluzni je potvrdio kako je s Milijem razgovarao i o snadbevanju vojnom opremom, oružjem i municijom, stanju na prvim linijama fronta kao i o daljim planovima u obrani Ukrajine.

"Svaka dobivena granata - svaki komad materijala - znači sačuvane živote ukrajinskih vojnika i civila. Držimo se zbog podrške naših partnera i sigurno ćemo pobediti", dodao je Zalužni.

UR-77 uništava  položaj OSU u šumi kod Кremenne (VIDEO)

21.50 

 

 

Dolazak "Gerana" u operativni centar specijalnih operacija "Zapad"? (VIDEO)

21.28 - Pretpostavlja se da je snimak jučerašnjeg dolaska „Gerana” u operativni centar specijalnih operacija „Zapad” u Hmeljničkoj oblasti.

 

 

RAKETE POGODILE OBAVEŠTAJNI CENTAR BLIZU KIJEVA Oglasilo se Rusko MO (VIDEO)

20.40 - Ruske snage pogodile su centar za radarsko obaveštavanje Oružanih snaga Ukrajine u Кijevskoj oblasti, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Celu vest pročitaje OVDE.

Veliki gubici ukrajinskih snaga kod Krasnog Limana

19.54 - Letonska lekarka Sarmite Cirule ispričala je u razgovoru za "Njujork tajms" da je ukrajinska vojska pretrpela velike gubitke nakon početka ofanzive ruskih snaga u pravu Krasnog Limana.

"Pre svega, zadržavamo svoje pozicije, ali mnogi vojnici su ubijeni i ranjeni", rekla je ona za američki list.

Srđa Trifković upozorava - Američki hegemonisti spremni da se bore do poslednjeg Ukrajinca

19.15 - Prema zaključku profesora Srđe Trifkovića, kraj rata u Ukrajini nećemo skoro dočekati… bar ne na onaj diplomatski način.

Celu vest proćitajte OVDE.

Oštro upozorenje za Kinu iz Kijeva

19.05 - Iz Kijeva stigla oštro upozorenje "agresivnom reakcijom" povodom moguće isporuke oružja Rusiji.

Celu vest pročitajte OVDE.

"Grad" grupe "Odvažnih" pomaže pešadiji da napreduje u pravcu Svatova (VIDEO)

18.44  - 

 

Jelen u Kijevu: SAD će nastaviti da pomaže Ukrajinu

18.09 - Američka ministarka finansija Dženet Jelen je danas u iznenadnoj poseti Kijevu potvrdila podršku SAD Ukrajini u borbi protiv ruske invazije i najavila još veću ekonomsku pomoć Vašingtona.

Jelen se sastala sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i najvišim zvaničnicima te zemlje nekoliko dana nakon godišnjice rata i ponovila uveravanja predsednika Džozefa Bajdena, koji je pre nedelju dana posetio Kijev, da će “Amerika biti uz Ukrajinu dokle god bude potrebno”, preneo je Rojters.

Voz sa "Leopardima" 2A6 primećen u Poljskoj (VIDEO)

17.30

 

 

Zapad može da postavi ultimatum za Kijev: Ovo je rok?

16.56 -  Zapad može Ukrajini dati ultimatum da je ubedi da pregovara sa Ruskom Federacijom ako do jeseni ne bude postignut značajan uspeh na frontu - Bild

- Ako ukrajinska kontraofanziva 2023. ne uspe, pritisak Zapada na Кijev da prisili pregovore sa Moskvom će se pojačati - piše Bild, pozivajući se na krugove američke i nemačke vlade.

- Za sada Zapad namerava da Ukrajini obezbedi novo oružje kako bi joj pomogao da povrati kontrolu nad izgubljenim teritorijama.

Zarobljeni ruski vojnici osuđeni na zatvorske kazne

16.35 - Ukrajinski sud dvojicu zarobljenih pripadnika ruskih snaga optuženih za učešće u ruskom granatiranju stambenih naselja na istoku Ukrajine osudio je na kazne zatvora, jednog na 10 godina a drugog na devet.

Opširnije pročitajte OVDE

Moskva: Ruske snage uništile skladište municije kod Bahmuta

16.09 - Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su snage te zemlje uništile ukrajinsko skladište municije u blizini grada Bahmuta, takođe oborivši četiri rakete sistema HIMARS i pet dronova koje su lansirale ukrajinske snage.

Rusija je zauzimanje Bahmuta učinila prioritetom u nastojanju da preuzme kontrolu nad Donbasom.

Guverner Luganska: Rusija pojačala granatiranje i pešadijske napade

15.33 - Ruske snage su eskalirale granatiranje i pešadijske napade na zahvaćena područja Bilohorivka, Svatove-Kupijansk i Kremina u istočnoj ukrajinskoj provinciji Lugansk, rekao je guverner regiona Serhij Gajdaj.

On je, u izjavi ukrajinskoj državnoj televiziji rekao da ukrajinske snage ne napuštaju položaje.

Ukrajinska vojska minirala termoelektranu

15.03 - Ukrajinska vojska je minirala termoelektranu na kanalu Severski Donjeck – Donbas, jedinu koja je još u radnom stanju, izjavio je gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko.

On je podsetio da je ukrajinska vojska ranije, tokom povlačenja, digla u vazduh branu u Artjomovsku, da bi usporila napredovanje ruskih snaga.

Rusija će odgovoriti na nove sankcije

13.20 - Deseti paket sankcija EU protiv Rusije je nelegitiman, kao i svi prethodni, jer je usvojen bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, saopštilo je Stalno predstavništvo Rusije pri Evropskoj uniji.

Borci „Orkestra“ jutros su preuzeli punu kontrolu nad mikrookrugom Stupki na severu Bahmuta

12.45

 

 

Napad dronom – ima mrtvih

12.06 - Najmanje jedna osoba je poginula, a četiri su povređene sinoć nakon što su Rusi napali grad Hmeljnicki na zapadu Ukrajine dronovima, prenosi AFP.

Uništenje skladišta protivtenkovskih mina Oružanih snaga Ukrajine

11.23

 

 

Uništen je još jedan ukrajinski oklopni transporter

10.11

 

 

Žestoke borbe u Artemovsku

09.22

 

 

Žestoki napadi na istoku Ukrajine

09.00 - Nastavljaju se žestoki ruski napadi na istoku Ukrajine. Granatirana su područja oko Sumija, Kostjantinivke i Hersona.

Preko noći oboreno 11 dronova kamikaza

08.33 - Ukrajinske snage tvrde da je tokom noći srušeno 11 bespilotnih letelica "Kamikaza" iranske produkcije.

U mnogim regionima proglašena opasnost

07.56 - Vojna uprava područja Kijeva potvrdila je da je odbrana anti-Aircraft bila na poslu u regionu. Guverner oblasti Cherneiv Vjačeslav Čaus rekao je da je odbrana protiv ARTICCRAFT-a svrgnute od strane Shahed Iranske produkcije u tom području. Ranije su evidentirane eksplozije u Kijevu.

Zelenski smenio komandanta združenih snaga Moskalova

07.20 - Komandant operacija združenih snaga Ukrajine, Eduard Mihailovič Moskalov, razrešen je dužnosti, objavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Vazdušna uzbuna u više regiona Ukrajine

06.55 - Vazdušna uzbuna se proširila na još nekoliko regiona pored Černigova i Kijeva – Žitomir, Harkov, Poltava, Dnjepropetrovsk, Donjeck.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading