SNIMCI SA ZAPOROŠKOG FRONTA: Taktičke borbe su u toku; Grupa "Vagner" napredovala u pravcu Berhovke (FOTO/VIDEO)
EPA/Shutterstock/Alo!/Ilustracija

.Nastavljaju se borbe za Donbas i Zaporožje. Najžešće borbe i dalje se vode oko Bahmuta, na istoku zemlje. Ruska ofanziva već je počela i kreće se u nekoliko pravaca, tvrdi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. 

Poziva evropske i svetske lidere da požure u isporuci oružja. Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja navodi da Zapadne zemlje koriste sporazume iz Minska da pripreme Kijev za rat protiv Rusije u sopstvenim geopolitičkim interesima.

Sa druge strane, stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja navodi da Zapadne zemlje koriste sporazume iz Minska da pripreme Kijev za rat protiv Rusije u sopstvenim geopolitičkim interesima.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga za 360. dan rata u Ukrajini

Vašington razgovarao sa Maskom o korišćenju satelita

23.49  - Američki državni sekretar Entoni Blinken potvrdio je danas da su predsetavnici američke vlade razgovorala sa milijarderom Ilonom Maskom o korišćenju satelita Starlink u Ukrajini.

Celu vest pročitajte OVDE.

Zaporoški front: Taktičke borbe su u toku (VIDEO)

23.23 - „Lokalne taktičke borbe se nastavljaju u oblasti Lobkova, Nesterjanke, Кopanija i Dorožnjanke“, navode ukrajinski analitičari.

▪️Ruske trupe sprovode izviđanje u borbi na različitim sektorima fronta kako bi otkrili rezervne položaje i rezerve neprijatelja.

▪️Pozicije Oružanih snaga Ukrajine pod vatrom u rejonima naselja Vremovka, Malinovka, Stepnoe, Mali Ščerbaki, Novodanilovka, Mala Tokmačka i Belogorje, saopštio je uveče Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

▪️Prema podacima Ministarstva odbrane Ruske Federacije, ruske trupe su nanele vatrenu štetu nagomilanom ljudstvu i tehnici Oružanih snaga Ukrajine u rejonu naselja Poltavka.

 

 

Balicki: Situacija u Zaporožju smirena

22.51 - Oko 62,5 odsto Zaporoške oblasti trenutno je pod kontrolom ruskih trupa, rekao je novinarima vršilac dužnosti guvernera Zaporoške oblasti Jevhen Balicki. „Trenutno je 62,5 odsto regiona pod kontrolom ruskih trupa“, rekao je on. Situacija se, prema njegovim rečima, može okarakterisati kao „smirena“.

 

NATO ODBIO UKRAJINU Stoltenberg odbacio zahtev Kijeva

22.18 - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg odbacio je zahtev Kijeva za isporuku kasetne municije, koji se mogao čuti tokom Minhenske konferencije o bezbednosti.

Celu vest pročitajte OVDE.

Vojnici PMC "Vagner" napredovali su 800 metara u pravcu Berhovke

22.05

 

 

Ruski Buk pokazao pravu moć (VIDEO)

21.26 - Na internetu se pojavio jedinstven snimak odbijanja rakete lansirane iz HIMARSA.

Celu vest i snimak pročitajte OVDE.

Poraz 155-mm američke haubice M777 (VIDEO)

21.02 -  Poraz 155-mm američke haubice M777 uz pomoć bespilotne letelice Lancet u pravcu Кremenskog.

 

 

Uništeni  oklopni transporter IPR-765 u regionu Zaporožja (FOTO)

20.42

 

 

RAT PRED VRATIMA MAĐARSKE Viktor Orban se obratio naciji

20.15 - Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas, u svom redovnom govoru o stanju mađarske nacije za prošlu godinu, održanom u Varkert bazaru u Budimpešti, da nijedan građanin Brisela nije dao svoj život u ratu u Ukrajini, ali da to nije slučaj sa Mađarima.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ruska taktika (VIDEO)

19.58 - Koristeći kvadrokoptere Mavic, ruski izviđači identifikuju područja odbrane Oružanih snaga Ukrajine pogodna za proboj, zatim usmeravaju artiljeriju, uništavaju vatrene tačke, položaje i militante Oružanih snaga Ukrajine i teraju ih u bekstvo.

Nakon toga, jurišne grupe idu napred.

Ova taktika im omogućava da minimiziraju gubitke u redovima.

 

 

Ukrajinci zauzeli položaje

19.32 - Komandant ukrajinskih združenih vojnih snaga Sergej Najev saopštio je da ukrajinska vojska nastavlja da pojačava severnu granicu, povećavajući broj minskih prepreka.

"Procenjujemo nivo vojne pretnje imajući u vidu snage koje se sada nalaze na teritoriji Belorusije. Uspeli smo znatno da pojačamo severnu granicu. Stvorili smo sistem inžerskih prepreka, pre svega minskih, povećavši nekoliko desetina puta njihovu količinu duž državne granice. Formirali smo sistem odbrambenih granica i položaja", rekao je Najev.

Šamar Zelenskom od saveznika iz EU zbog Krima

19.00 - Novi predsednik Češke Petr Pavel izjavio je da Zapad treba da se suzdrži od podrške scenarijima prema kojima Ukrajina zauzima Krim, kako bi izbegao „nepoželjne scenarije“ za sebe u budućnosti.

Celu vest pročitajte OVDE.

SAD: U Ukrajini poginulo 200.000 Rusa

18.42 - Sjedinjene Američke Države procenjuju da je oko 200.000 Rusa već ubijeno ili ranjeno u ratu protiv Ukrajine, rekao je državni sekretar Entoni Blinken na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji. Cena skoro jednogodišnjeg rata bila je veća za Rusiju, primetio je Blinken.

"Imamo više od milion Rusa koji su napustili svoju zemlju jer ne žele da budu deo ovog rata i pravca u kom zemlja ide. Pogledajte šta se desilo, šta je Putin uradio svojoj zemlji", naglasio je Blinken.

Moskva menja taktiku, pominju se i "sveti datumi"

18.33 - Predstavnik Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat komentarisao je netipični ruski raketni napad sa lansiranjem samo četiri rakete.

Celu vest pročitajte OVDE.

Pušilin je najavio poboljšanje ruskih pozicija u oblasti Artemovska

18.15 - „Artjomovsk nastavlja da se oslobađa. Sada u blizini već imamo informacije o poboljšanju položaja, odnosno oslobođena je Paraskovijevka, što nam omogućava da se približimo blokadi preostalog puta za Časov Jar, koji je, u stvari, jedini od pet puteva koji je sada neprijateljski put snabdevanja“, rekao je Pušilin.

Prema rečima Pušilina, blokiranje puta za Časov Jar približiće oslobođenje Artemovska. Međutim, povlačenje Oružanih snaga Ukrajine iz grada još nije zabeleženo.

 

 

Veliko upozorenje: Vlasti SAD lažu o Ukrajini, sukob mi mogao da preraste u nuklearni

18.12 - Vlasti SAD lažu o tome šta se dešava u Ukrajini, kao što su svojevremeno lagale i o uspesima američke vojske u Iraku i Avganistanu, piše Salon.

Celu vest pročitajte OVDE.

Vojnici PMC „Vagner“ oborili su helikopter OSU iznad Artjomovska (VIDEO)

17.49 - Letelica je oboren vatrom iz PZRК, prema rečima vojnog komandanta Jarema. Ranije je Si-En-En javio da se ukrajinski piloti plaše letenja zbog ruskih prenosnih PVO sistema. Još jedna jasna potvrda da su njihovi strahovi opravdani.

 

 

Zapaljeno skladište na Solomenki u Кijevu (VIDEO)

17.25

 

 

Ruski pukovnik objasnio zašto se Vašington bori do poslednjeg Ukrajinca

17.22 - Malo je verovatno da će se SAD usuditi da postanu punopravni učesnik ukrajinske krize, kaže vojni ekspert Viktor Litovkin. Vašington će nastaviti da se bori sa Rusijom po cenu života ukrajinskih građana.

Celu vest pročitajte OVDE.

Počela borba za Berhovku

17.00 - Nakon ovladavanja Paraskovijevkom, ruske jedinice uz žestoke borbe kreću napred kod Artjomovska.

Kroz selo Berhovka prolazi nekoliko puteva – važnih za snabdevanje Bahmutske grupe Oružanih snaga Ukrajine, prenosi brussinf

Zbog toga ukrajinski vojnici pokušavaju da spreče gubitak Berhovke pružanjem snaga jurišnicima PMC „Vagner“ najžešći otpor.

Podrška za Ukrajinu

16: 50 - Ministarstvo spoljnih poslova Japana saopštilo je da su ministri spoljnih poslova sedam najrazvijenih zemalja sveta (G7) na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji ponovo snažno podržali Ukrajinu koja se bori protiv ruske invazije i pozvali druge zemlje da prestanu da podržavaju Moskvu.

Prema saopštenju japanskog Ministarstva spoljnih poslova, predstavnici G7 su osudili "neodgovornu" retoriku Rusije vezanu za pretnje Moskve da će upotrebiti nuklearno oružje u ratu protiv Ukrajine i označili je za "nedopustivu", prenosi agencija Kjodo.

Zaplenjeno NATO naoružanje OSU kod Avdejevke

16:30 -

 

Saljdo: Herson će uskoro ponovo biti pod kontrolom Rusije

16:08 - Herson će ponovo biti pod kontrolom Rusije vrlo uskoro, rekao je novinarima vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saljdo.

"Često me pitaju u poslednje vreme, šta mislim u vezi s Hersonom. Mislim da će u najbliže vreme, sada već vrlo ubrzo, Herson biti ponovo u punom sastavu Hersonske oblasti i Ruske Federacije", rekao je Saljdo.

Desna obala Hersonske oblasti, uključujući grad Herson, od novembra je pod kontrolom ukrajinske vojske.

Ekipe ATGM grupe "🅾️" drže ukrajinske militante budnima❗️

 

 

Brifing Ministarstva odbrane Ruske Federacije:

 

 

Kuleba: Saveznici će isporučiti Ukrajini borbene avione, to je pitanje vremena

SNIMCI SA ZAPOROŠKOG FRONTA: Taktičke borbe su u toku; Grupa

EPA/LEGNAN KOULA

 

14:43 - Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je danas da je siguran da će saveznici na kraju isporučiti borbene avione kako bi joj pomogli da se odbrani od Rusije.

"Rizikovaću da kažem da će Ukrajina dobiti avione, to je pitanje vremena i procedure", rekao je Kuleba na konferenciji za novinare na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, preneo je Rojters.

Saveznici su obećali Kijevu borbene tenkove, a u toku su razgovori oko slanja raketa većeg dometa, navela je agencija i dodala da ukrajinski partneri oklevaju oko obezbeđivanja borbenih aviona.

ŠOKANTNO PRIZNANJE! Ursula otkrila da je sve bilo spremno i pre rata

14:41 - 

SAD i zemlje EU počele su da rade na sankcijama protiv Rusije još dva meseca pre početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

Prigožin:„Naš cilj nije Bahmut, nego uništenje ukrajinske armije i smanjenje njihovih borbenih potencijala"

14:11 - 

 

 

 

Oružane snage Ukrajine saopštavaju da su ruske trupe:

14:00 - 

 

 

 

Od početka rata u Ukrajini, Nemačka zaplenila 5,32 milijardi evra Rusiji

13:37 - 

Manje od godinu dana nakon početka ruskog napada na Ukrajinu, Nemačka je zaplenila rusku imovinu u vrednosti od 5,32 milijarde evra, rečeno je iz nemačkog ministarstva finansija listu "Velt am zontag".

U ovu sumu ulaze brojni ruski entiteti, među kojima je i Centralna banka Rusije, osim pojedinaca i kompanija na listi sankcija Evropske unije.

Ovako izgleda kalibracija Ukrajine sa Crnog mora

13:15 - 

 

 

 

Vojnici zasebne desantne jurišne brigade „Veterani“ uništavaju ukrajinske militante u pravcu Avdijevke

12:57 - 

 

 

Zavejani mrtvi militanti na ukrajinskim položajima

12:30 - 

 

 

Ukrajinski militanti bacali su otrovne materije na ruske položaje❗️

12:15 - 

 

 

Britanski ministar odbrane: Ukrajina će moći da primi moderne lovce Eurofighter tek po okončanju trenutnih neprijateljstava

11:15 - 

 

 

Posledice jučerašnjeg  udara na grad Šebekino

10:15 - 

 

 

Još jedan snimak današnjeg dolaska ruskih krstarećih raketa na ukrajinske objekte kritične infrastrukture u Hmeljnickom

10:00 - 

 

 

Ruski tenkisti ukrali poljski tenk

09:45 - 

 

 

Seosko groblje pored puta sa velikim brojem vojnika ukrajinske vojske, sahranjenih negde u zapadnoj Ukrajini

09:30 - 

 

 

Ruski ratnik ispričao kako se običan kvadrokopter pretvara u smrtonosnu pticu

09:08 - 

 

 

Izveštava se o mogućem lansiranju raketa X-59

09:00 - 

 

 

Skoro na celoj teritoriji Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost❗️

08:45 - 

 

 

Ruski vojnici su uništili ukrajinskog snajperista u LNR

08:15 - 

 

 

Analiza situacije na frontu Američkog instituta za proučavanje rata

07:34 - 

 

 

Bela kuća odbila da se izjašnjava o hipotetičkom napadu Kijeva na Krim

07:00 - Američke vlasti neće govoriti o hipotetičkoj podršci dejstvima Kijeva u vezi s Krimom, izjavio je predstavnik Bele kuće Džon Kirbi.

„Neću da se upuštam u hipotetička razmatranja, neću da iznosim hipotezu o potencijalnim operacijama koje mogu ili ne mogu da sprovedu Ukrajinci, to je pitanje za predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog i njegov tim“, rekao je Kirbi novinarima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading