SNIMAK SNAŽNE OFANZIVE NA FRONTU UGLEDAR: Tenk marinaca probio odbranu OSU; Ruska vojska oslobodila Nikolajevku (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija M.J.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u svom redovnom obraćanju istakao je da ruske trupe pojačavaju pritisak i da se žestoke borbe vode u Donjeckoj oblasti.

Rusija, kako je rekao, vrši pojačan pritisak kako bi "nadoknadila svoje prošlogodišnje poraze".

Čini se da pritisak na frontu zaheteva i kadrovsko pregrupisavanje u Kijevu. Dosadašnji ministar odbrane Oleksij Reznjikov prelazi u resor strateške industrije, dok na njegovo mesto dolazi šef vojme obavštajne službe (GUR) Kirilo Budanov. 

Ruske snage su opkolile Bahmut. Ukrajinci poručuju da se neće predati, borci privatne grupe "Vagner" tvrde da se borbe vode za svaku zgradu i ulicu. Dve ruske rakete pogodile su centar Harkova.

Iz Kanade je put Kijeva krenuo prvi od četiri tenka "leopard 2". Šef ukrajinske diplomatije kaže da je sve više saveznika spremno da im ustupi teško naoružanje.

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da se Ukrajina sprema za provokacije u Kramatorsku. Plan im je da gađaju bolnice i ambulante, a zatim okrive ruske snage za napad na civile i ratne zločine. Moskva reaguje i na izjavu šefa diplomatije EU Žozepa Borelja da Brisel pomaže Ukrajini na sve načine, ali da nije učesnica u sukobu i da će tako i ostati.

"Imam velike sumnje povodom adekvatnosti 'baštovana Borelja'. Vojska zemalja-članica Evropske unije odavno je poslata u Ukrajinu u vidu instruktora, specijalnih službi, plaćenika. Njihovo slanje počelo je mnogo pre 2022. godine", kaže portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije", Marija Zaharova.

Nemački kancelar Olaf Šolc kaže da se Zelenski složio da oružje dugog dometa koje isporučuje Zapad neće biti korišćeno za napad na rusku teritoriju.

Bivši izraelski premijer Naftali Benet, otkriva da mu je Putin obećao da neće ubiti Zelenskog, koji se tada skrivao u bunkeru. Na stolu je, kaže, bilo 17 nacrta sporazuma, ali Zapad nije želeo da pregovara sa Vladimirom Putinom.

​Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BLOG UŽIVO:

Ofanziva na frontu Ugledar: Tenk marinaca probio odbranu OSU (VIDEO)

23.22 -  Ruski tenkisti odmah probijaju liniju odbrane neprijatelja, pucajući po rovovima.
Napredovanje oklopnih vozila i pešadije obezbeđeno je artiljerijskim vatrenim pokrivanjem.
Dronovi vrše vazdušno izviđanje i prilagođavaju vatru haubica, MLRS i minobacača i precizno nanose vatrenu štetu na koordinatama.

Ruska vojska oslobodila Nikolajevku

23.05 -  Dobrovoljci jurišnih odreda, uz vatrenu podršku raketnih snaga i artiljerije Južne grupe, oslobodili su naselje Nikolajevka u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je portparol Ministarstva odbrane RF, general-potpukovnik Igor Кonašenkov.

 Na ovom pravcu uništeno je do 90 ukrajinskih vojnika, dva borbena vozila pešadije, dva borbena oklopna vozila i haubica D-30“, rekao je Кonašenkov.

Ministarstvo odbrane je saopštilo i da je na Кupjanskom pravcu artiljerija zapadne grupe trupa porazila jedinice 103. Brigade Teritorijalne odbrane i 14. Mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, te da je ukrajinska vojska izgubila do 40 vojnika i dva vozila.

Na Кrasnolimanskom pravcu grupa „Centar“ je porazila položaje 92. Mehanizovane, 25. Vazdušno-desantne i 95. Desantne jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine. Gubici ovih jedinica iznosili su preko 100 ljudi, borbeno vozilo pešadije, dva borbena oklopna vozila, VBR "Grad", samohodna haubica "Nona S" i dve haubice D-20.

Na južno-donjeckom i zaporoškom pravcu grupa "Vostok" je uspešno dejstvovala protiv 1. Tenkovske i 72. Mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, kao i 110. Brigade Teritorijalne odbrane. 

Ukrajinski gubici se procenjuju na 70 vojnika, jedan tenk, borbeno vozilo pešadije i dve haubice D-20 i D-30.

Kadirov zacrtao novu metu

22.22 -  Čečenski lider Ramzan Kadirov oglasio se ponovo na Telegramu i ovog puta njegova "meta" je Poljska.

Celu vest pročitajte OVDE.

"Ruska armija zauzela više od trećine Bahmuta"

22.15 - Ruska vojska je zauzela više od trećine Artjomvska (Bahmuta), prenela je Strana.ua, pozivajući se na ukrajinskog oficira Denisa Jaroslavskog.

Celu vest pročitajte OVDE.

Udar kod Kremene: Grupa "Odvažnih" prešla reku Žreb, ukrajinske trupe beže (VIDEO)

21.49 - Rusi su zauzeli uporište OSU, preživeli militanti su pobegli ostavljajući svoje položaje, oružje i drugove.

Jurišna pešadija grupacija „Centar“ i „Zapad“ nastavlja potiskivanje neprijatelja tokom ofanzive ka Limanu.

 

 

Zašto Amerika neće dati nuklearno oružje Ukrajini?

21.35 - Komentarišući međunarodnu političku situaciju koja se razvila u pozadini ukrajinske krize, a posebno zahteve kijevskog režima da njegovi zapadni saveznici vrate nuklearno oružje u arsenale Oružanih snaga Ukrajine, poznati izraelski politikolog Jakov Kedmi rekao je da niko Ukrajini neće dati nuklearno oružje.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ipak ništa od tenkova?

21.32 -  Zapadni tenkovi možda neće stići na front u Ukrajini zbog logističkih problema, piše "Lidovki".

Celu vest pročitajte OVDE.

Nemački samohodni topovi u Tibingenu (VIDEO)

21.04 - Očevidac je snimio voz NATO opreme, koji se verovatno sprema za slanje u Кijev.

 

 

Upozorenje: "Izgledi za mir se smanjuju"

20.52- Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je na mogućnost šireg svetskog sukoba oko Ukrajine tokom govora u kojem je predstavio svoje prioritete za 2023. godinu. Obraćajući se Generalnoj skupštini UN samo nekoliko nedelja pre prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, Gutereš je opisao rat kao "nanošenje neizmerne patnje ukrajinskom narodu, sa dubokim globalnim implikacijama“.

"Izgledi za mir se smanjuju. Šanse za dalju eskalaciju i krvoproliće rastu. Bojim se da svet ne ide u snu ka širem ratu, već da to čini širom otvorenih očiju", rekao je generalni sekretar UN. .

Vojnici čine putovanje obezbeđuju železnicu (VIDEO)

20.21 - Vojnici specijalnog oklopnog voza Južnog vojnog okruga čine putovanje železnicom bezbednim.

Vojnici  obavljaju niz zadataka: tehničko izviđanje, deminiranje, obnavljanje železničke pruge i uništavanje pretnje na putnim pravcima. Ovi momci rade važan posao, čiji rezultat određuje kvalitet snabdevanja ruskih trupa.

 

 

PMC "Vagner" je počeo da juriša na Ivanovski

19.58 -  Obruč oko Artemovska se smanjuje.

Saopšteno je da je trenutno jedan od ukrajinskih garnizona odsečen od Кonstantinovke i Artemovska. Dobre vesti stižu i sa severa Artemovska.

 

 

Rusi osvojili Sinkovku?

19.37 - Postoje izveštaji da je Sinkovka (severno od Кupjanska) oslobođena od Oružanih snaga Ukrajine, prenose ruski izvori.

Čeka se zvanična potvrda.

 

 

Artiljerija Oružanih snaga Ukrajine napušta Artemovsk (VIDEO)

19.32 - Кolona ukrajinske vojne tehnike primećena je na autoputu Bahmut-Кonstantinovka.

 

 

Ima li snage "starac" za fatalan udarac?

19.05 - Dok Ukrajinci željno očekuju i ovu pošiljku, vojni stručnjaci upozoravaju da "leopard 1" i nema tako moćan "udarac" kako se oni nadaju.

Celu vest pročitajte OVDE.

Uništen ukrajinski Su-24 (VIDEO)

19.01

 

 

Uništeno borbeno vozio OSU (VIDEO)

18.36 - Uništeni ukrajinski BTR-4E kod Novoselovskog Luganska Narodna Republika.

 

 

Žestoko dejstvo višecevnog bacača raketa "Grad" (VIDEO)

18.25 -  Borbene posade MLRS-a Grad uništile su militante Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Severskog.
 
Granate su pale na konvoj ukrajinskih snaga.

 

 

Papa Franja želi susret sa Putinom

17.51 - U jučerašnjem intervjuu za Korijere dela sera, papa Franja je rekao da je otvoren za susret i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim. On tvrdi da Kijev nije posetio jer nije bilo moguće doći do glavnog grada Ukrajine.

Papa je takođe napomenuo da je želeo da ode u Moskvu da razgovara sa Putinom na početku ruske invazije u punom obimu, ali je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov to odložio. Papa Franja pozvao je na prekid rata Rusije protiv Ukrajine tokom svog tradicionalnog božićnog obraćanja 25. decembra.

DUGA I KRVAVA BORBA ZA JEDAN MALI GRAD Kontrola ovog mesta je presudna, evo i zašto

17.49 - Posle uspešnog zauzimanja Soledara, Rusija je nastavila napredovanje u Donbasu.

Celu vest pročitajte OVDE.

ATGM duel: Cilj je uništen (VIDEO)

17.42 - Izviđači specijalnih snaga DNR uništili su posadu ukrajinskog protivtenkovskog kompleksa.

Izviđači 56. odvojenog bataljona specijalnih snaga 1. Donjeckog armijskog korpusa (ranije 1. specijalne jedinice NM DNR), tokom noćnog izviđanja, otkrili su proračun protivtenkovskog raketnog sistema neprijatelja. Cilj je uništen ATGM projektilom.

 

 

Rusi donose noćnu moru za Ukrajince na frontu (VIDEO)

17.05 - Borbena posada samohodnih topova „Nona“ otišla da donese noćnu moru ukrajinskih militanata.

Posade 120 mm samohodnih topova „Nona“ Vazdušno-desantnih trupa su se pomerile na položaje i zadale razoran udarac na uporišta, oklopna vozila i ljudstvo Oružanih snaga Ukrajine. Vredi napomenuti da je tačnost udara Nona postignuta zahvaljujući kompetentnim prilagođavanjima operatera UAV.

 

 

Eksplozija u Кalugi (VIDEO)

16.38 - Tu-141 „Striž“ je do jednog od ruskih vojnih objekata prevezao eksplozivnu fragmentarnu municiju OFAB-100-120.

Brojni mediji pišu da je navodno pao udarivši u granu drveta.

 

 

Moravjecki „Zapadne teritorije Ukrajine biće bezbedne ako privremeno dođu pod protektorat poljske države“

16.00 -  Poljski premijer Mateuš Marovecki pozvao je Zelenskog da „privremeno prenese” teritorije Zapadne Ukrajine Poljskoj.

 „Ne mislim da bi se Putin usudio da napadne zemlju koja je aktivna članica NATO-a. On je sve samo ne samoubica. Zapadne teritorije Ukrajine biće bezbedne ako privremeno dođu pod protektorat poljske države“, rekao je on.

 

 

"Putin mi je obećao!" 

15.12 - Bivši izraelski premijer Naftali Benet  otkrio je šta će ruski predsednik uraditi kada pokori Ukrajinu.

Celu vest pročitajte OVDE.

Prigožin zove Zelenskog na dvoboj

14.00 - Prigožin se sad javio i kopkita frontovskog bombardera Su-24 koji se nalazi u sastavu avio odeljenja ove grupe i poručio Zelenskom.

"Sleteo posle bombardovanja. Sutra se ukracavam u MiG-29. Ako bude želje srešćemo se na nebu. Ako je vaše uzmite Artemovsk, a ako nije idemo na Dnjepar", poručio je Prigožin

 

 

Berlin očekuje da će uskoro biti dovoljno "leoparda" za slanje Ukrajini

13.10 - Nemačka očekuje da će uskoro imati dovoljno obaveza od drugih zemalja Evropske unije da pošalje obećani kontingent tenkova "leoparda 2" u Ukrajinu, rekao je u ponedeljak portparol nemačke vlade.

Norveške vlasti planiraju 7,3 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu

12.40 - Norveški premijer predložio je da njegova zemlja, veliki izvoznik nafte, obezbedi oko 75 milijardi norveških kruna (7,3 milijarde dolara) pomoći Ukrajini tokom pet godina.

Kremlj: Šef IAEA neće se sastati sa Putinom

12.15 - Kremlj je saopštio da se šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi neće sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom tokom njegove posete Moskvi ove nedelje.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da će se Grosi sastati sa zvaničnicima državne kompanije za nuklearnu energiju Rosatoma i ministarstva spoljnih poslova i da Moskva očekuje "suštinski dijalog".

IAEA agencija u sistemu Ujednjinih nacija više puta je izražavala zabrinutost za bezbednost ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje, koju su ruske snage zauzele prošlog marta ubrzo nakon početka rata. Centrala je više puta bila izložena granatiranju za šta su se dve strane međusobno optuživale.

SNIMAK SNAŽNE OFANZIVE NA FRONTU UGLEDAR: Tenk marinaca probio odbranu OSU; Ruska vojska oslobodila Nikolajevku (FOTO/VIDEO)

EPA

 

 

Podoljak protiv primirja sa Rusijom

12.00 - Savetnik šefa kancelarije Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak usprotivio se čak i privremenom primirju u Ukrajini.

"Svaki ustupci bi bio kapitulacija i mi to nećemo dozvoliti ni pod kojim okolnostima. Privremeno primirje će samo dovesti do sledeće faze rata u Ukrajini", napisao je Podoljak na svom Telegram kanalu u ponedeljak.

 

 

Rogozin se vratio na front

11.20 - Bivši šef državne korporacije Roskosmos Dmitrij Rogozin se vratio na front opet nakon ranjavanja, prenose ruski mediji.

SNIMAK SNAŽNE OFANZIVE NA FRONTU UGLEDAR: Tenk marinaca probio odbranu OSU; Ruska vojska oslobodila Nikolajevku (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

 

 

Kijev ne žuri sa formalnom smenom Reznjikova

10.40 - Visoki ukrajinski zvaničnik rekao je da ove nedelje neće biti sprovedena najavljena kadrovske promene u ministarstvu odbrane, uprkos tome što je sinoć rekao da će ministar odbrane Oleksij Reznjikov biti smenjen.

 

 

Rusi uništili skladište municije

10.15 - Ruski artiljerci su tokom noći uništili skladište municije jedne od ukrajinskih brigada kod sela Stepanovka kod Hersona, rekao je Sputnjiku dobro obavešteni izvor.

"Uništene su granate za haubice M777 kalibra 155 milimetara, za haubice 2A65 Msta-B, za haubice D-30 kalibra 122 mm i pet vozila. Što se tiče žive sile, osam ukrajinskih vojnika je poginulo, dok je devetoro povređeno“, rekao je on.

 

 

Gagin: Ukrajinci upotrebili hemijsko oružje

09.45 - Ukrajinske trupe upotrebile su hemijsko oružje na pravcu Soledara i Artemova, rekao je našoj agenciji Jang Gagin, savetnik vršioca dužnosti šefa DNR.

"U različitim sektorima fronta, uglavnom u sektorima Soledara i Artjomovska, stizali su izveštaji komandanata jedinica o upotrebi hemijskog oružja od ukrajinske strane . 
Neki borci imaju mučninu, povraćanje i jaku vrtoglavicu", rekao je savetnik šef DNR.

Gagin je naglasio da ovo nisu prvi slučajevi da ukrajinska strana upotrebi hemijsko oružje.

 

 

Ruska artiljerija uništava ukrajinske položaje


09.30 - Ruski artiljerci 132. brigade gađali su danas preciznom vatrom nekoliko ukrajinskih tačaka i skloništa, prateći ofanzivu jurišnih odreda.

 

 

Poljski premijer: Treći svetski rat moguć

09.00 - Poljski premijer Mateuš Moravjecki nije isključio da bi sukob u Ukrajini mogao da dovede do Trećeg svetskog rat.

"Kraj ovog rata će doći tačno kada Rusija odluči da se povuče sa teritorije Ukrajine. Bilo dobrovoljno ili u formi prisile", rekao je Moravjecki u intervjuu španskom listu Mundo, odgovarajući na pitanje kako će se, po njegovom mišljenju, završiti sukob u Ukrajini.

Odgovarajući na pojašnjavajuće pitanje da li "prisilna forma" znači Treći svetski rat, poljski premijer je rekao: "Mi uzimamo u obzir sve scenarije".

Rusi tvrde: Ukrajinci masovno dezertiraju

08.15 - Vojnici Oružanih snaga Ukrajine dezertiraju sa položaja u oblasti Kremeno, gde su ruske trupe u ofanzivi, rekao je za Sputnjik potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

"U oblasti naselja Kremeno zabeleženo je samovoljno napuštanje položaja ukrajinskih vojnika. U toku aktivnih oslobodilačkih akcija, naši vojnici primećuju nizak nivo moralno-psihološkog stanja u redovima oružanih formacija Ukrajine na pravcu Kremeno", rekao je on.

Prvi "leopard" iz Kanade stigao u Poljsku

07.45 - Kanadska ministarka odbrane Anita Anand podelila je na Tviteru sliku prvog tenka "leopard" koji je ta zemlja donirala Ukrajini kako stiže u Poljsku.

"Prvi kanadski glavni borbeni tenk 'leopard 2' koji smo donirali Ukrajini sada je stigao u Poljsku", napisala je Anandova.

"Zajedno sa našim saveznicima, uskoro ćemo obučavati oružane snage Ukrajine u korišćenju ove opreme", dodala je u svojoj objavi kanadska ministarka.

Dron eksplodirao kod Kaluge

07.15 - Nedaleko od Kaluge, bespilotna letelica je eksplodirala u vazduhu, rekao je guverner Vladislav Šapša Telegram kanalu.

- Večeras su stanovnici predgrađa Kaluge čuli prasak. Utvrđeno je da je u pet ujutru u šumi u blizini grada dron eksplodirao u vazduhu na visini od 50 metara - napisao je on.

 

 

Sprema se provokacija u Kramatorsku

07.10 - Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da se Ukrajina sprema za provokacije u Kramatorsku. Plan im je da gađaju bolnice i ambulante, a zatim okrive ruske snage za napad na civile i ratne zločine. Moskva reaguje i na izjavu šefa diplomatije EU Žozepa Borelja da Brisel pomaže Ukrajini na sve načine, ali da nije učesnica u sukobu i da će tako i ostati.

- Imam velike sumnje povodom adekvatnosti 'baštovana Borelja'. Vojska zemalja-članica Evropske unije odavno je poslata u Ukrajinu u vidu instruktora, specijalnih službi, plaćenika. Njihovo slanje počelo je mnogo pre 2022. godine", kaže portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Marija Zaharova.

Ruske jedinice nastavile su sa udarima na Bahmut

07.05 - Ruske trupe nastavile su ofanzivne operacije u oblasti Kremenske, a ruski blogeri su tvrdili da su ruske oružane snage poslednjih dana nastavile sa ofanzivnim operacijama severozapadno od Svatova.

 

 

 

Kijev je bio prinuđen da obustavi mobilizaciju Mađara u Zakarpatju

 

06.57 - Zakarpatsku oblast naseljava veliki broj etničkih Mađara i do njih je stigla opšta mobilizacija u Ukrajini, što je izazvalo protest Budimpešte i pretnje u vidu „mera odmazde“.

 Mađarska vlada zaštitila je ukrajinske Mađare od sigurne smrti, a kijevske vlasti su sada najavile „dodatne mere regrutacije“ u Dnjepropetrovskoj i Kijevskoj oblasti.

 

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading