Ukrajinci
Foto: EPA/Foto: EPA/Christian Bruna

Vlasti u Kanadi i Francuska obećale su da će poslati tenkove Ukrajini. Ove dve države slediće primer Sjedinjenih Država i Nemačke, koje su u sredu najavile da će Ukrajini isporučiti ovo teško naoružanje.

Kanadska ministarka odbrane Anita Anand rekla je u četvrtak da će isporučiti dodatna četiri tenka Leopard 2, koje će dodati na 14 onih koje šalje Nemačka. Ona kaže da će ova donacija u kombinaciji sa donacijom saveznika i partnera značajno pomoći oružanim snagama Ukrajine dok se bore junački za slobodu i suverenitet svoje nacije".

Anand je dodala da će kanadske trupe takođe biti poslate da pomognu ukrajinskim vojnicima i obuče ih kako da upravljaju ovim oklopnim vozilima.

Francuska ministarka spoljnih poslova Katarina Kolona naglasila je da će Francuska takođe slati tenkove Ukrajinskim partnerima.

"Kao što znate, mi smo već isporučili artiljeriju, municiju i oklopna vozila i početkom januara najavili smo da će Francuska isporučiti tenkove AMKS-10", rekla je ona.

Kolona je ovo otkrila na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom u lučkom gradu Odesi.

Njih dvoje su razgovarali u jednom bukneru, pošto se oko ovog grada još uvek vode žustre borbe.

U sinoćnjem obraćanju, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio se kanadskoj vladi na podrsci.

On je takođe rekao da se ruska agresija može zaustaviti samo "adekvatnim oružjem".

"Teroristička država neće razumeti ništa drugo. Treba nam oružje na bojnom polju. Oružje koje štiti naše nebo", rekao je Zelenski.

Njegovi komentari su usledili nakon novih ruskih raketnih i bespilotnih napada. U udarima, koji su pogodili prestonicu Kijev i druge ukrajinske gradove, poginulo je najmanje 11 ljudi i oštećeno nekoliko zgrada i energetskih objekata širom zemlje.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading