RUSI U STRAHU OD UKRAJINSKIH "PARTIZANA" Gerilci sve aktivniji, žute trake širom Krima! (VIDEO)
EPA

Na društvenim mrežama se šire snimci na kojima se navodno vide iskopani rovovi na javnim plažama na ukrajinskom poluostrvu koje je Rusija anektirala 2014. godine.

"Od 'Kijev za tri dana' do kopanja rovova na plažama okupiranog Krima", napisao je Anton Geraščenko, savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine uz snimak i fotografiju koje je podelio.

Rat u Ukrajini, 298. dan - Alo.rs

Snimci su podeljeni na Tviteru i Telegramu malo pre nego što su objavljene i vesti o navodnim ukrajinskim napadima na nekoliko meta na Krimu.

 

 

Bilo je izveštaja o eksplozijama u Sevastopolju, štabu ruske Crnomorske flote; u ruskoj vojnoj kasarni u Sovjetskom; i u Hvardijskom, Džankoju i Nižnjohirskom. Smatra se da iza napada stoje ukrajinski gerilski pokreti.

Gerilski pokret ATESH (Pokret Ukrajinaca i Krimskih Tatara) preuzeo je odgovornost za paljenje kasarne u Sovjetskom, u kojoj su verovatno bili stacionirani mobilisani Rusi, saopštio je ATESH putem Telegrama 10. decembra, prenosi “Ukrainska pravda”.

„Baza regruta vojske Ruske Federacije u selu Sovetske na ukrajinskom Krimu gori. Naši agenti su radili savršeno. Dugo smo radili na ovom ‘projektu’ i, naravno, sve nam je pošlo za rukom. Nastavićemo da uništavamo rusku vojsku iznutra”.

Guverner Sevastopolja, gde se nalazi ruska pomorska baza, rekao je da je brod Crnomorske flote oborio dron iznad mora, pa da je to izazvalo eksploziju. Ruska vojska je „dobro radila“ u uništavanju drona, rekao je on na svom Telegram kanalu.

Kao odgovor, ruske regionalne vlasti su objavile visok, „žuti“ nivo terorističke pretnje na Krimu.

Eksplozije su usledile nakon što je Moskva pojačala svoje raketne napade na Ukrajinu, nakon ruskih tvrdnji da Kijev stoji iza nedavnih udara dronova na vojne aerodrome duboko unutar njene teritorije.

Navodni napadi su usledili svega nekoliko dana nakon što se ruski predsednik Vladimir Putin provozao automobilom po Kerčkom mostu koji spaja Krim sa Rusijom, a koji je oštećen u ukrajinskom napadu.

Ukrajinski zvaničnici su više puta rekli da im je cilj da oslobode čitavu zemlju, a to podrazumeva i Krim. Čini se da se i Ukrajina i Rusija, koje vode žestoke bitke u Bahmutu, spremaju i za okršaj upravo na Krimu.

Nakon što su se pojavile vesti o tome kako bogati Rusi pokušavaju da prodaju svoje kuće na Krimu i odu odatle, novi snimci ukazuju na to da se za moguć dolazak rata na poluostrvo sprema i ruska vojska kopanjem rovova.

Na lokalnim Telegram kanalima na Krimu su navodno objavljeni i oglasi u kojima se traže oni koji će kopati rovove.

 

 

Ruske snage su, kako je objavilo u novembru britansko minisatrstvo odbrane, kopale rovove u blizini Krima u pripremi za dalje ukrajinske prodore.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage nastavile da daju prioritet „popravljanju, reorganizaciji i pripremi odbrane“ od povlačenja iz Hersona, glavnog grada Hersonske oblasti, koja se graniči sa Krimom.

„Jedinice su izgradile nove sisteme rovova u blizini granice sa Krimom, kao i u blizini reke Severski Donjec između Donjecke i Luganske oblasti. Neke od ovih lokacija su do 60 kilometara iza trenutne linije fronta, što sugeriše da ruski planeri vrše pripreme u slučaju daljih velikih ukrajinskih prodora“, navelo je Ministarstvo odbrane

U izveštaju od petka navedeno je da se "okupatori na privremeno okupiranom Krimu spremaju za desant ukrajinskih snaga uz obalu sela Molohne u regionu Saki" i kako su na toj lokaciji postavljena minska polja i iskopani novi rovovi.

Vest o jačanju odbrane Krima je potvrdio guverner kojeg je imenovala Moskva.

„Radovi na utvrđivanju se izvode na teritoriji Krima pod mojom kontrolom sa ciljem da se garantuje bezbednost svih Krimljana“, rekao je Sergej Aksjonov na društvenim mrežama.

 

 

U međuvremenu se, kako se čini, ukrajinski gerilci sve više aktiviraju. Širom poluostrva se mogu videti žute trake vezane na različitim mestima kao simbol otpora Ukrajinaca. Obavljena je i fotografija kapije pored ruskog garnizona u Simferopolju, koja je obojena u plavo i žuto.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Zoki

19.12.2022 21:51

Sta mozes ocekivati od anglo saksonskih genocidnih stvorenja samo LAZ.