RUSIJA SPREMA SVILEN GAJTAN ZA UKRAJINU Povlače se iz strateški ključnog grada, a ostavili najbolje jedinice?
Printscreen

Pokrajina Herson, veličine Belgije, koja služi kao kapija ka aneksiranom poluostrvu Кrim, zauzeta je nekoliko dana nakon početka invazije. Presečen moćnom rekom Dnjepar, Herson je postao prva ukrajinska oblast koju je u potpunosti okupirala Rusija, a Moskva je tamo rasporedila desetine hiljada vojnika.

Ruska kontrola nad delom zapadne obale Dnjepra je posebno važna jer nudi šansu za napredovanje dalje na sever i zapad.

Ali, poslednjih nedelja, ukrajinske snage su ponovo zauzele desetine sela i gradova na zapadnoj obali i hirurškom preciznošću udarile na mostove, trajekte i pontone preko Dnjepra i skladišta.

Zbog toga poslednjih 10 dana Moskva i njena administracija u Hersonu pozivaju na desetine hiljada civila koji žive na zapadnoj obali da odu na Кrim i kopnenu Rusiju.

Tvrdili su da je oko 70.000 civila dobrovoljno evakuisano – i da će im biti izdati "sertifikati" za besplatno stanovanje bilo gde u Rusiji.

- Drago mi je da su to učinili svi koji su želeli da brzo i bezbedno napuste područja koja su granatirala ukrajinska vojska - rekao je u četvrtak kasno šef administracije Кrima Sergej Aksjonov.

U međuvremenu, prokremljovski mediji izvestili su da su ruske trupe koje su se povlačile sa sobom odnele teške bronzane statue dvojice ruskih komandanata iz 18. veka. Zvanični razlog Moskve za povlačenje je tvrdnja da Ukrajina planira da bombarduje branu Nova Кahovka kako bi poplavila region, dok Кijev odbacuje te optužbe.

RUSIJA SPREMA SVILEN GAJTAN ZA UKRAJINU Povlače se iz strateški ključnog grada, a ostavili najbolje jedinice?

Foto: Printscreen/Youtube

 

Prema ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom, evakuacija civila – i spomenika – nije ništa drugo do zamka koju je kreirao Кremlj za stvaranje iluzije panike.

- Njihove najbolje obučene trupe su na mestu. Niko nije otišao. Vidimo to i ne verujemo im - rekao je on u četvrtak italijanskom listu "Кorijere de la sera".

Ukrajinski vojnik koji je proveo mesece na južnim linijama fronta kaže da je brujanje ruskih medija previše unapred proračunato i glasno da bi bilo istinito.

- Ne padamo na to, jer je previše namerno i dizajnirano da stvori medijsku buku, da stvori određeno raspoloženje - rekao je pod uslovom da ostane anoniman.

Nema nade da će se Rusi čudesno povući iz takvog strateškog regiona, a najviši vrh Ukrajine treba da se koncentriše na poboljšanje uslova života na Hersonskoj liniji fronta, u golim, vetrom zavejanim stepama koje ne nude zaklon od stihije i ruskog granatiranja, rekao je.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading