TRAŽE "ZABRANJENE" BOMBE OD SAD Ukrajini je hitno potrebno da pređe na NATO municiju
Telegram Printscreen

SAD bi morale da promene zabranu izvoza pre nego što pošalju zalihe iz doba hladnog rata u Ukrajinu, prenose mediji.

Ukrajinski zvaničnici vrše pritisak na SAD da isporuče kontroverzne kasetne bombe za borbu protiv Rusije, izvestio je Forin Polisi.

Pentagon ima zalihe stare municije koje su mnoge druge nacije zabranile, ali mu je zakonom zabranjeno da ih izvoze.

„Stalno zahtevamo novu municiju koja ima veći domet i više eksplozivnosti“, rekao je ukrajinski vojni zvaničnik pod uslovom da ostane anoniman.

„Potrebni su nam za uništavanje ruskih utvrđenja na našoj teritoriji" - dodaje izvor

List navodi da je Kijev počeo da podnosi zahtev pre oko mesec dana, zbog istrošenosti sopstvenih artiljerijskih zaliha sovjetske proizvodnje i potrebe da se dalje pređe na NATO municiju.

U izveštaju se navodi da je Ukrajina tražila DPICM (dvonamenska poboljšana konvencionalna municija) koja dolazi u različitim NATO kalibrima i sadrži različite vrste podmunicije prilagođene za protivpešadijske i protivoklopne namene – dakle „dvostruke namene“.

Kao i većina drugih vrsta kasetne municije, oni su kontroverzni jer njihova upotreba može ostaviti neeksplodiranu podmuniciju koja predstavlja pretnju za civile.

Konvencija o kasetnim bombama (CCM) iz 2008. godine, koju je potpisala većina članica EU, zabranjuje ove vrste oružja. Ali Ukrajina i SAD (kao i Rusija) nisu potpisnice.

Vašington je poništio svoje obećanje da neće koristiti kasetnu municiju 2017. godine, ali zadržava zabranu njihovog izvoza, navodi Hjuman rajts voč (HRW -  američka međunarodna nevladina organizacija koja se bavi ljudskim pravima u svetu.). Pentagon je odstupio od njih u korist municije vođene GPS-om i ima veliki broj DPICM-ova u svojim zalihama.

„Ova kasetna municija je bukvalno dizajnirana posebno imajući na umu sovjetske prednosti u artiljerijskim cevima“, rekao je savetnik u Kongresu upoznat sa zahtevom. „Ukrajinci kažu: 'Imate ovo oružje namenski napravljeno za vrstu pretnje sa kojom se suočavamo — zašto ga ne bismo mogli da imamo?“

Bilo je više izveštaja o upotrebi sovjetskog kasetnog oružja od strane Kijeva protiv stambenih naselja, i pre i nakon što je Moskva poslala svoje trupe u zemlju.

Jedan od najgorih nedavnih incidenata dogodio se u martu, kada je raketa sa kasetnim teretom ubila više od 20 ljudi i ranila desetine drugih u Donjecku. Kijev je negirao odgovornost za napad. Hjuman rajts voč je u maju rekao da ne može da potvrdi te tvrdnje.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading